30 d’octubre del 2014

HERA


Hera era la reina dels déus i de l'Olimp, filla dels titans Cronos i Rea, germana i segona dona del déu Zeus. Fou la deessa del matrimoni i la protectora de les dones casades. Era mare de Llauris, déu de la guerra, d’Hefest, déu del foc, d’Hebe, deessa de la joventut, i de Ilitía, deessa de l'enllumenament, tot i que es diu que va ser la madrastra i enemiga d'Hèracles. Era representada com una dona molt gelosa, la qual sempre perseguia les amants de Zeus i als seus fills. També se la representava com una dona molt venjativa, la qual mai oblidava cap injuria. Com per exemple la que li va fer el príncep troià Paris per haver preferit Afrodita, deessa de l’amor, abans que a ella, Hera per aquest motiu va ajudar els grecs en la guerra de Troia.

Es diu que Hera tenia un servidor anomenat Argos el qual era un monstre de cent ulls voltan el cap. La deessa sempre li encomenava que vigilés a Zeus i les seves amants. 

Els animals que li estaven consagrats eren les vaques, els paons i els cucúlids i les plantes els Liliums, les magranes i els helicirisi. En el cas dels animals el que feien era sacrificar-los per tal de mostrar-lis respecte. 
Es diu que Hera va ser la primera dona a qui els grecs li van dedicar un santuari en un temple, a Samos en el 800 a. C.




















còpia romana d'Hera
del segle V ( del museu
Chiarramonti).


 















Temple de Hera a Agrigent, Magna Grècia. 

Aquí us deixo un vídeo sobre més informació d'aquesta deessa. 



Melina Maschio Gastelaars
4t ESO

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Llegint l'entrada he trobat un nom moooolt maco!!! Hebe. Ja havia sentit a parlar sobre Hera però moltes d'aqueses coses no les sabia. Com per exemple lo del seu servidor, que tenia 100 ulls i espiava a Zeus. Enhorabona una entrada molt interessant!

Unknown ha dit...

És un nom preciós!!! Molt interessant

Unknown ha dit...

M'ha semblat molt ionterresant i m'ha agradat molt. És curiós Que Hera va ser la primera dona a qui els grecs li van dedicar un santuari en un temple!!

Un estiu diferent ha dit...

Realment trobo l'entrada interessant sobretot pel fet de ser la primera dona amb un santuari en un temple.
Dius que els animals que li estaven consagrats són les vaques, els paons i els cucúlids, què són aquests últims? I què són els heliciris?

Anònim ha dit...

Hera, pel que expliques a la teva entrada, devia ser una dona amb el caràcter fort, sempre devia voler sortir-se, rancorosa per ajudar els grecs a la guerra de Troia i sempre voldria sortir-se amb la seva. Trobo que és una gran deessa.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts