L'AQÜEDUCTE DE LES FERRERES

Aqüeducte de les Ferreres
En l'època de l'Imperi Romà l'aigua dels rius, pous, fonts i cisternes era insuficient per a les necessitats creixents de la ciutat. Per aquesta raó, al segle I d.C. es van construir aqüeductes per assegurar la provisió d'aigua necessària des dels rius més propers fins a la ciutat. A Tàrraco el Francolí i el Gaià conduïen l'aigua fins a la ciutat. El que conduïa l'aigua des del riu Francolí fins a la ciutat romana és el famós aqüeducte de les Ferreres, també conegut com el Pont del Diable. Aquest aqüeducte va estar en funcionament fins l'edat mitjana. Era el més llarg i ara encara es conserva un tram d'uns 200m, elevat fins a 26m per mitjà de dues fileres d'arcs, per creuar un barranc. L'altra part de la conducció, que ja no es conserva, es mantenia a nivell de terra, primer paral·lela a la llera del riu i després resseguint les corbes de nivell.


La construcció d'aquest aqüeducte va servir per celebrar l'acabament de les guerres a la península i també la incorporació d'aquestes terres a l'Imperi. August va establir la capital a Tarragona i va voler que la ciutat tingués sempre aigua corrent.

Aqüeducte de les Farreres
L'aqüeducte comença a prop d'on ara hi ha el Monestir de les Santes Creus. L'aigua circula per un canal, per creuar un barranc: el de les Ferreres (d'aquí el nom de l'aqüeducte), i es completa amb un pont on l'aigua corre pel damunt.

L'aqüeducte domina el riu (el qual representa l'element més rebel de la geografia), i manifesta el triomf de la ciutat (la qual representa ser la consumidora d'aigua) sobre la natura. 

Per entendre la grandesa d'aquesta obra hem de tenir present que, des de l'inici de l'Edat Mitja fins el segle XIX a Tarragona no hi va haver aigua corrent, i per tant s'hi havia de portar l'aigua amb burrets aiguaders.

Aqüeducte de Segòvia
El Pont del Diable és un dels aqüeductes romans més ben conservats del món. L'any 2000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO dins el conjunt arqueològic de Tàrraco.

Cal esmentar també l'Aqüeducte de Segòvia, que juntament amb l'aqüeducte de les Ferreres, forma part dels aqüeductes més importants de la Península Ibèrica. 








Eva Soler

1r batx

Comentaris

Alba Masnou ha dit…
Molt bé Eva! La meva primera impressió va ser "carai, no és tan alt com me l'havia imaginat...", però suposo que realment és una gran obra! Molt enginyosa , en qualsevol cas.
Eva Soler ha dit…
Moltes Gràcies Alba! Sí..26 metres! La veritat és que jo, tot i saber l'alçada també em va sorprendre una mica.
Eva Soler ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Sí, la veritat és que és força impactant, imagineu com s'ho van fer per construir-la!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES