11 de gener del 2013

PROSTITUTES A L'ANTIGA ROMA

A l'antiga Roma, la prostitució era habitual, i a aquestes dones se les podia designar diferents noms depenent de l'estatus i especialització que pertanyien.  És a dir, com ara. 

En aquesta societat, igual que en l'antiga Grècia, les prostitutes comunes eren dones independents i  havien de portar una vestimenta diferent per poder distingir-les de les altres dones. Com per exemple, vestir-se amb vestits de color púrpura,  tenyir-se el cabell o sinó portar una perruca groga i inscriure's en un registre municipal en el qual havien de pagar impostos.


CLASSES DE PROSTITUTES A L'ANTIGA ROMA:
  • Delicatae: aquest nom se les designava a les prostitutes de luxe,  és a dir, les d'alta categoria. I tenien clients com senadors, negociants, generals, etc.; només una certa gent s'ho podia permetre, és a dir,  els que tenien molts diners.
  • Famosae: eren les dones que es dedicaven a aquest ofici però que només per plaer, sense cap necessitat.
  • Lupae: les que exercien els seus serveis en els lupanars, és a dir, els bordells o casa de cites. 
  • Noctilucae: les que només treballaven  per la nit.
  • Copae: les que treballaven en bars.
  • Fornicatrices: les que ho feien sota els arcs dels ponts o als edificis. (El terme fornix significa arc d'on prové "fornicar" (tenir relacions amb prostitutes).
  • Forariae: les que ho feien pels camins rurals prop de Roma, i els seus principals clients eren els viatgers.
  • Bustuariae: les que ho feien amb una mica de misteri, prop dels cementeris.
  • Prostibulae: les que ho feien pel carrer sense cap control.

Valèria Messalina, era una prostituta famosae i dona de l'emperador Claudi.  Aquesta dona, una vegada mentre el seu marit estava absent, va convocar un concurs en el palau amb les meretrius de Roma, que tractava en què, qui es ficava al llit amb més homes en un dia, guanyava. Aquest repte el va acceptar l'"escola" de prostitutes i van decidir enviar-hi Escila, una prostituta professional. Messalina va acabar la nit amb 70 homes, no obstant això, com que no se sentia sastisfeta va continuar fins l'alba i va arribar al nombre de 200 homes. Què en penseu? No era massa exagerat?
Valèria Messalina

Per altra banda, segons Tàcit, un historiador romà, les dones que volien exercir aquest ofici havien de registrar-se. I una vegada ja inscrites rebien la llicència: licentia Stupri. I segons un registre fet al segle I, es va calcular que a l'antiga Roma hi havia 32.000 registrades en bordells!

Què en penseu sobre el tema? Creieu que és com ara?

Angi Johana Chang
4t ESO 

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt explícita la foto xD. Un ofici que la humanitat sempre ha necessitat, mai millor dit, hahahahahaha

Carla Espinosa ha dit...

Molt bona entrada Angi, mai se'm passaria pel cap fer una entrada així sobre aquest tema.
El fet que més m'ha cridat l'atenció es que hi hagin tants tipus de prostitutes, no tenia ni idea que poguessin haver-hi tantes classes anteriorment.
Trobo que la dona de l'emperador Claudi semblava una mica necessitada ja que fer una competició així no es gaire normal i menys tenint en compte el numero d'homes amb el que va anar al llit.

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt complerta Angi, sempre va bé parlar una mica sobre aquest tema per veure com ha anat evolucionant al llarg del temps i donar-nos compte de que la prostitució existeix des de molt abans del que ens pensem. Una cosa que m'ha impressionat molt és la quantitat de diferents tipus de prostitutes que existien en aquella època, i m'ha semblat molt estrany el fet que hi havien prostitutes que ho feien pel seu propi plaer.

Ara, parlant de la dona de Claudi, em sembla que el cas d'aquesta dona no és gaire normal, ja que puc respectar que volgués fer un concurs per veure qui era capaç de posar-se al llit amb més homes en una llit, pero 200 homes crec que és un nombre molt exagerat i que això ja pot ser addicció.

Com tots sabem, sempre s'ha menyspreat molt a les prostitutes, però hem d'aprendre a respectar-les, ja que tenen un ofici digne per a elles.

Laia Fernández ha dit...

Ha sigut, és i serà una feina totalment respectable com les altres, tot i que molta la gent no la valora com a tal. Em sembla bona la idea de registrar aquestes dones, ja que com totes les empreses, s'ha de portar un control del personal. bona entrada!

Martina Maldonado ha dit...

Molt curiosa la teva entrada Angi!! Tal i com diu la Carla m'ha sorprès molt que hi hagin diferents tipus de prostitutes en aquella època, i també que hagin de posar-se una roba i una perruca per diferenciar-se de la resta de dones.
Crec que ha estat un bon treball per la teva part buscar tots els tipus i explicar-nos en què es diferenciaven.
Per altra part també he de remarcar el que diu Laia sobre en que és una feina totalment respectable, encara que moltes persones no ho valora com es mereix.
A més a més em sembla molt curiosa la historia de Valeria Massalina, i sincerament, com ja t'he dit a classe, m'han sorprès molt els resultats...
Bona entrada!

Unknown ha dit...

Mare meva.. quin tou de prostitutes, tenint en compte en que no sabia que existissin diferents tipus. Crec que està molt bé el contingut d'aquesta entrada ja que dona a conèixer un terme que molta societat el té com a tabú . Crec que les prostitutes són dones que es guanyen la vida com elles poden i no s'han de menysprear pel fet de que el seu ofici no sigui el més comú, correcte, o com se li vulgui dir.

Molt bona entrada Angi!

Unknown ha dit...

Veig que aquesta feina ja existia a l'antiguitat i ha continuat existint fins el dia d'avui. És curiós que hi haguessin diferents tipus de prostitutes.

Molt bona entrada!!

Alba Masnou ha dit...

Uauuu! Si que se li donava importància... Suposo que era un ofici més ben acceptat, perquè li dediquin tant vocabulari i esforços... Això de Messalina, em costa de creure que hi hagués temps de tenir 200 homes en una sola nit... el que fa la gent per una aposta!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts