L'ALIMENTACIÓ DELS ROMANS
En aquesta entrada parlaré sobre l'alimentació dels romans, ja que hi ha moltes coses sobre la seva alimentació que ens poden semblar molt peculiars i estaria bé de saber.
Els romans feien tres menjars diaris (tenint en compte que els seus dies duraven 12 hores) :
Els romans feien tres menjars diaris (tenint en compte que els seus dies duraven 12 hores) :
- El ientaculum (desdejuni) : Basat en pa untat en all, sal, etc. També es podien menjar ous, formatge, llet, mel, fruites seques, raïm, etc.
ientaculum
- L' esmorzar : Menjaven les sobres del sopar anterior fredes o escalfades.
esmorzar
- El sopar : Era el menjar principal del dia. Sopaven a les 16:00 h o les 17:00 h de la tarda, les famílies nobles sopaven durant hores.
El sopar es partia en tres parts:
- Gustatio (entrants) : ous, amanides, enciam, cols, naps, carxofes, espàrrecs, olives, bolets,...
- Prima cena, altera cena i tertia cena (plats) : Es menjava molt peix com el barb, morena, rèmol, etc. També es menjava porc, ànec, pollastre, moltó, cabra, llebre, etc. Tot això s'amania amb sal vinagre, canyella o julivert.
- Postres : Consistia en pastissos, fruites, confitures, crema batuda, gelats, etc.
sopar
En temps anteriors, els romans acostumaven a menjar farina cuita o puré de llegums, però posteriorment, durant l'Imperi, el luxe es va imposar a la taula. Els metges els hi aconsellaven vomitius, és a dir, per a què mengessin, vomitessin i tornessin a menjar de nou.
Per a la gent amb molts diners hi havia la comissatio, que era com un segon festí en el qual es veu amb molta abundància. El vi que bevien es mesclava amb aigua calenta, freda o gelada. Si hi havien invitats, aquests es divertien tots junts escoltant flautistes, als cantors, bufons, ballarines,...
Per a la gent amb molts diners hi havia la comissatio, que era com un segon festí en el qual es veu amb molta abundància. El vi que bevien es mesclava amb aigua calenta, freda o gelada. Si hi havien invitats, aquests es divertien tots junts escoltant flautistes, als cantors, bufons, ballarines,...
Es coneixia el vi per tota la mediterrània, però les dones tenien prohibit veure'n. La cervesa era coneguda com la beguda dels pobres i la mel va arribar a reemplaçar el sucre. Els romans utilitzaven moltes salses i espècies per a cuinar.
Paula Campelo
4t ESO
Paula Campelo
4t ESO
Comentaris
Bona entrada Paula!
I farina cuita i puré de llegums no és una cosa que vingui molt de gust, francament, però eren temps diferents.
Molt bona entrada, Paula.
El que no entenc és el desdejuni, a quina hora el feien? Perquè és just abans del esmorzar...
Molt bona entrada Paula!
El que m'ha sorprès més ha sigut l'horari dels àpats sobretot l'hora de sopar. També el fet de que el sopar és divideix en tres parts.
No sabia gaire coses sobre els àpats que feien els romans. Una de les coses que m'ha sorprés més han estat els horaris en el qeu feien els àpats. També és nota que avui en dia els aliments tampoc han canviat gaire dels que menjaven els romans.
En una entrada anterior vaig parlar-ne i segueixo pensant el mateix, eren molt exagerats i que eren bastant diferents amb els horaris en comparació a nosaltres.
Bona entrada!
En un principi m'he quedat parada que duressin tan temps els àpats i més el sopar. Però òbviament, és normal que duressin tant si quan estaven plens vomitaven per menjar més. I és que, eren massa golafres i egoistes. Però què és això? Si no els hi entrava més ho podien donar a la gent que ho necessitava, que segur que era moltíssima. Tot i que ja havia sentit a parlar que feien això de vomitar per menjar-ne més sempre que ho recordo em costa de creure, m'és difícil pensar que aquestes coses s'hagin fet. És realment vergonyós.
Per altra banda, també m'ha semblat molt injust que les dones no poguessin veure vi... Quantes injustícies n'hi havien i encara queden. Sempre tractant a les noies inferiorment.