3 de gener del 2013

EL PAPER DE LA DONA A L'ANTIGA GRÈCIA

Després d'haver parlat tant sobre els romans, crec que estaria bé parlar una mica sobre quin era el paper que tenia la dona a l'Antiga Grècia. He trobat molta informació sobre aquest tema en pàgines com la de xtec

He trobat molta informació en un power point:



Com tots sabem, l'Antiga Grècia era un patriarcat i en el moment en què es va desenvolupar la polis al s. VIII a.C. es van crear dos grups socials: el "club dels ciutadans" excloïa els estrangers, anomenats metecs i els esclaus ,i per altra banda, el "club d'homes" que excloïa les dones. 

Aristòtil va afirmar que la dona és el sector social més allunyat de la possibilitat de participar en el poder polític i que a diferència dels metecs i els esclaus mai podria arribar a convertir-se en una ciutadana. No va ser fins l'arribada de l'època hel·lenística que va aparèixer figures femenines importants com Cleòpatra

                                  Cleòpatra                        Aristòtil    

Alguns llibres com la Illada o l'Odissea ens descriu moltes escenes de la vida quotidiana d'aquella època en que podem apreciar la importància de la dona. Aquesta s'havia d'encarregar de la casa i de la seva família. En les cases de famílies amb diners hi havia esclaves que preparaven el menjar. Absolutament totes les dones tenien l'obligació de fer la roba, ens podem imaginar la imatge d'una dona asseguda al costat del foc filant i teixint.

En aquella època l'objectiu més important per tota dona era arribar al matrimoni i la maternitat. Les dones no tenien dret a escollir amb qui es volien casar, el pare d'aquesta té dret a fer aquest contracte per entregar la seva filla al marit. Per tant, dos homes elegeixen el sue destí.

Consideraven el comerç com una feina d'homes que les dones no són capaces de portar a terme, per aquesta raó les dones no sortien de casa per comprar el menjar, allò ho feien els homes. La qualitat que més s'apreciava de les dones era el silenci i normalment havien de viure en una habitació apartada de la casa per no ser vista pels homes. 


Paula Campelo
4t ESO

14 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interessant el Power Point, la veritat és que esta molt ben fet

Unknown ha dit...

és veritat Paula, normalment estem parlant bastant dels romans i no tant de Grècia i sobretot de la relació de les dones en el dia a dia.
Crec jo que actualment les dones tampoc estan tant valorades com ens agradaria.
Bona entrada! :)

Unknown ha dit...

El power point m'ha agradat.

Laia Fernández ha dit...

Des d'un principi les dones sempre han estat desaparegudes. L'inici d'aquest desnivell podriem dir que va ser causat pels primers textos bíblics publicats, tot i que després aquest problema s'ha anat fent més gran. És una llàstima que grans filòsofs diguessin que la dona no servia per treballar en l'àmbit polític, ja que potser, gràcies a persones com ells, la mentalitat de la població hagués avançat. bona entrada!

Unknown ha dit...

Es impressionant les diferencies que havien entre les dones i els homes en aquelles epocas.
EL power point m'ha agradat molt.

Unknown ha dit...

Un power point molt interessant, demostra que realment ser dona a l'antiga Roma no era una cosa gaire còmoda, sinó que pràcticament tenien el futur previst i la vida controlada, i eren considerades éssers inferiors. Potser per això encara hi ha gent que pensa així.

Sandra García ha dit...

Ja havia sentit a parlar sobre les diferències del home i la dona, ja que és un tema molt parlat i vist en moltes societats.
Sort que moltes coses han evolucionat amb el temps, ja que abans com has explica't Paula, no tenien ni el dret a decidir amb qui es volien casar. Encara així, hi ha molta gent avui en dia que hi pensa el mateix.

Una entrada molt completa, felicitats Paula!

Unknown ha dit...

Una entrada molt interessant i de debat. Encara ara les dones no estan valorades com haurien de ser-ho. Con diu la Sandra aquest tema és molt vist i parlat en moltes societats, que algunes fan tot el possible per canviar aquesta mentalitat sobre les dones, però d'altres, com més temps passa, pitjor. Crec que és bo destacar el comentari de la Laia, sobretot l'aportació que parla dels filòsofs, grans pensadors que podrien haver fet quelcom per canviar el pensament respecte les dones dins de totes les societats que han patit i encara ara pateixen maltractes, injustícies...

Felicitats per l'entrada Paula!

Martina Maldonado ha dit...

Ja m'imaginava que en aquesta època les dones no serien apreciades i valorades com s'hauria de fer, però mai m'hauria imaginat que arribessin a tancar-se en una habitació per a que el seu propi marit no pogués veure-les. Crec que van arribar a un punt que no s'hauria d'arribar mai més.

Per altra part m'ha agradat molt el Power Point ja que ens fa una bona introducció i ens aporta informació que no apareix en l'entrada, però que és important conèixer-la.

Molt bona entrada Paula!

Unknown ha dit...

La dona en moltíssimes cultures a estat i es maltractada no entenc ben be perquè,les dones es mereixen el mateix respecte o més que els homes.

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada Paula, crec que és un nou tema i que actualment també s'està parlant al món d'ara però penso que per part de la dona era injust que les tractessin així, penso que era injust que tinguessin infravalorades a les dones perquè crec que poden accedir als mateixos nivells de l'home i augmentar!
És una molt bona entrada, crec que està tot molt ben resumit, gràcies per donar informació sobre la antiga Grècia i la seva societat!

Irene Sánchez ha dit...

Sort que les coses han canviat, hi havien masses diferències. Sentía molta curiositat per aquest tema i l'entrada m'ha ajudat molt! El power molt ben fet :)

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Paula!

Com ja ha dit la Laia, aquesta menyspreu cap a la dones comença pels primers textos bíblics i per culpa que després d'això molts filòsofs consideressin que les dones no servíem per res. Principalment va ser això que va influenciar tant a la mentalitat de la gent. I més, els homes gràcies a això s'han aprofitat molt i han tingut tants drets i poder i ens han pogut ominar més fàcilment. Per sort, actualment la cosa ha canviat, però com ja ha dit la Mireia, no el suficient. Encara som tractades inferiorment, i en molts països sembla que el temps no ha evolucionat res i les consideren només objectes o ni això.

I és que, em paro a pensar en la injustícia que hi havia i hi ha. Tothom hauria de tenir el dret de fer el que vol amb la seva vida i escollir les seves pròpies decisions, que ningú controli a ningú.

Per altra banda, de tot el que has dit m'ha sorprès molt el fet de que havien de viure en una habitació apartada de la casa per no se vista pels homes...!!!!!!!!!! Encara estic al·lucinant.

Respecte al powerpoint que has escollit, molt bona tria! Ens instrueix una informació molt adequada i interessant.

Molt bona entrada Paula, molt interessant per debatre.

Anònim ha dit...

no et conec de res pero tinc un treball sobre aquest tema y gracies a tu ja tinc idees grasies.:)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts