21 de gener del 2013

EL LLATÍ MAI NO MORIRÀ

Són moltes aquelles persones que consideren que el llatí és ja una llengua morta, i que per molt que molts estudiants l'estudiïn diàriament mai més tornarà a ser una llengua viva. Durant molts segles, el llatí va ser la llengua més important pels romans i també per aquells cultes posteriors que volien escriure. Són molt textos en llatí que s'han trobat fa ben poc i que anoten tot allò que els  escriptors volien dir.

És ben veritat que actualment el llatí no és una llengua parlada per la majoria de persones, ja que cal dir que és l'idioma oficial del Vaticà. Fa ben poc, Benedicte XVI amb la carta apostòlica en forma de Motu Proprio Latina Lingua va instruir la Pontifica Academia de Latinidad. Segons el Papa, té com a finalitat "sostenir l'esforç per un major coneixement i un ús més competent de la llengua llatina, tant en l'àmbit eclesial com en el més ampli món de la cultura".
Per tant, podem tenir la seguretat de dir que el llatí és encara una llengua viva, tot i que no la parlem entre nosaltres.

A continuació us deixem un vídeo, on es pot observar clarament que el llatí segueix essent important per nosaltres:



Laia Fernández
1r Batx

13 comentaris:

Unknown ha dit...

Creia que el llatí ja només era una llengua morta que havia fet història i calia recordar-la i estudiar-la. El que si que sabia es que en el àmbit eclesiàstic es continua utilitzant i en un futur penso que es continuarà utilitzant.

Molt bona entrada Laia!!

Maria Guallar ha dit...

Està molt bé saber que el llatí continuarà existint, és molt trist quan una llengua mor, es perd una cultura, una manera de fer, i saber que el llatí perdurarà és esperençador, jo també creia que el llatí era mort.
Bona entrada :)

Unknown ha dit...

És veritat que molta gent pensa que el llatí és una llengua morta,i sincerament jo sóc una d'elles, però crec que ho deduïm perquè avui en dia no trobem gaires revistes, llibres d'aventures, de ciència ficció,...en llatí, no com els podem trobar en català, castellà i anglès.
També, com ve a dit la Maria, és esperançador que el llatí perdurarà.
Bona entrada! :)

Brian V. ha dit...

El llati no morira mai!

Durant molts segles el llati va ser una de les llengües més importants a roma i a la major part d'Europa. Avui dia encara hi ha gent que estudia aquesta llengua i mentre la gent estigui interessada en mantenir la llengua no es perdra.

Llúcia Gómez ha dit...

La veritat és que és ben normal que la gent pensi que és una llengua morta si la parla habitualment molt poca gent, o si per exemple no hi ha un canal televisiu només en llatí. Per el que tinc entès, en el àmbit eclesiàstic com bé a dit l'Anna, l'utilitzen, i em penso que també en alguns casos els advocats i jutges amb les lleis. Aquestes petites coses ens fan veure que no morirà, o almenys per ara seguirà sent una llengua viva. Bona entrada!

Eulàlia Tarragó ha dit...

Jo també sóc una d'aquelles persones que creia que el llatí era una llengua morta.
Tot i així tinc entès que a nivell religiós trobem bastants documents escrits en llatí.

Crec que hi ha molta gent com jo que creu que el llatí era una llengua morta del tot pel fet de que avui en dia ningú la parla.
Trobo molt bé que es faci saber que no és una llengua morta.

Bona entrada Laia :)

Unknown ha dit...

Jo considero que el llatí és una llengua viva mentre hi hagi algú que la faci viure. Algú que la parli, que s'interessi per ella, que l'estudiï...

El llatí és una llengua que està present en el nostre dia a dia perquè de fet,el català, com moltes altres llengües oficials, és un dialecte. Podríem fer una mena de comparació per entendre una mica aquesta idea que tinc; la comparació amb un arbre. Les arrels (el llatí) no es veuen, estan enterrades, però estan vives perquè sinó la resta de l'arbre (totes les llengües provinents del llatí) mai haguessin crescut.

Bona entrada!

Martina Maldonado ha dit...

Molt bona entrada Laia!!
Personalment, jo sóc una d'aquelles persones que pensen que el llatí ja no tornarà a ser una llengua oficial. Pot ser que a les escoles s'estudiï el llatí ja que ha sigut una de les llengües més importants de la història i que d'ella procedeixen totes les actuals llengües romàniques; però tot i així crec que mai es tornarà a parlar en llatí com es feia abans.
Però igualment, tal i com he dit abans, crec que mai s'hauria d'oblidar aquesta llegua perquè ens pot servir com a referència del passat, a més a més de que ens serveix per a trobar més informació de les cultures antigues.

Anònim ha dit...

Jo, com bé ja han dit, també sóc una persona que creu que el llatí està mort des de fa molts anys deixant enrrere la seva gent, les seves costums i la seva cultura. I així, també vull que es segueixi estudiant durant molt anys i crec que seguirà sent una llengua la qual es podrà aprendre. Tant de bo perduri per molts anys.
Molt interessant!

Unknown ha dit...

Crec que tens raó; la llengua llatina no és una llengua morta, però no es manté del tot viva en si mateixa, sinó que té unes filles que es diuen llengües romàniques (el català, l'italià, el castellà, el francès, etc.)que sí que mantenen l'essència del llatí viva.

M'explico: el que vull dir és que no ens hem de limitar a pensar que el llatí ja no es parla o es parla en molta menys proporció; jo crec que les nostres llengües romàniques, almenys, sí que encarnen el que va ser el llatí, amb moltes paraules que provenen d'aquesta llengua. No per això hauríem de pensar que ha desaparegut, és cert, perquè encara és utilitzat per una minoria, però també és cert que les llengües actuals la superen molt en nombre de parlants i són com una modernització de la llengua llatina... El món avança i les llengües també!

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada, és interessant que hagis explicat aquest tema, perquè avui en dia moltes persones creuen que el llatí és una llengua morta en diferents aspectes. Jo crec que en una part si que podria ser una llengua morta però que avui en dia es parla en algunes regions, poques.

Crec que per una altre part si que és una llengua morta perquè no hi ha un gran nombre de persones que la parlan, però que estaria bé recuperar-la! Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

Bona entrada Laia!

Jo també considero que és molt trist la mort d'una llengua, ja que com han comentat és perd una cultura i moltes més coses.
Estic totalment d'acord amb el Brian ja que aquesta llengua mai morirà mentre encara quedi gent que estigui interessada en mantenir-la. Realment seria molt dur que una llengua tan important, i la mare de moltes desapareixi.

Per altra banda, és molt bona la comparació que ha fet la Mireia, i és que, té tota la raó, el llatí serà una llengua viva mentre hi hagi algú que la faci viure. I és que, com ja s'ha dit, mentre parlem les llengües que provenen del llatí, mai aquesta llengua morirà ja que està totalment present.

No obstant això, com bé ha dit en Martí Guallar, el món avança i les llengües també ho fan.

Tigist Masllorens ha dit...

En la meva opinió crec que el llatí no pot morir mai accepte quan acabi la història de la humanitat. Perquè, als humans sempre ens ha agradat saber d'on prové tot i el llatí és l'arrel de moltes llengües europees, llavors des del meu punt de vista, crec que sempre hi haurà gent que estarà interessada per conèixer l'origen de les nostres llengües. Per tant, el llatí mai morirà.
Gràcies per compartir-ho!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts