15 de gener del 2013

EL CÀNNABIS

Mai us heu parat a pensar en si s'utilitzava el cànnabis a l'antiga Roma o a l'antiga Grècia? Doncs que ho feien!!

EL CÀNNABIS EN L'ANTIGA GRÈCIA:

En el famós llibre èpic de l'Odissea s'explica com Helena servia una beguda que es deia Nepenthés. Aquest nom significava "treure dolor" o "adéu a la pena" i aquesta ho servia en reunions. Després de fer estudis de quina substància es tractava han descobert que aquesta substància era una beguda cannàbica, la qual  estava composta d'una decocció de cànnabis, de mirra i vi. I en general, l'ús principalment era per calmar el dolor i oblidar els problemes. I és que, quan Helena ordenava als criats que serveixin aquesta beguda tots els que estaven allà es posaven molt més feliços...

L'Odissea, Homer

Per altra banda, també podem saber que a l'antiga Grècia s'utilitzava el cànnabis ja que segons Diodoro Sículo (un historiador de l'època de Cèsar) va escriure que les dones de Tebas feien a través d'un cànem una poció que tenia el mateix efecte que la beguda que servia Helena.

Tot i que en general, a l'antiga Grècia utilitzaven el cànnabis per desenvolupar els seus anàlisis!

EL CÀNNABIS A L'ANTIGA ROMA:

Sabeu com s'introdueix a l'antiga Roma? Doncs tot comença pel contacte que tenen amb els Cartaginesos després de les guerres Púniques, ja que en la ciutat de Cartago sí que se sabia què era l'haixix. A partir de llavors a Roma, en veure els efectes, s'utilitzava per mantenir la moral dels mariners en moments difícils.

No obstant això, aquesta no era la única manera en que es consumia cànnabis; també s'utilitzava el "kiphy" que era un encens cerimonial compost de més de 16 ingredients, el qual es servia en reunions, cerimònies i amb la mateixa intenció que la beguda d'Helena: oblidar les penes. Però no creieu que tothom accedia al seu ús, com que s'importava des d'Egipte resultava ser molt car i només s'ho podia permetre l'alta societat romana.

Per altra banda, a les Metamorfosis d'Ovidi es diu que Glauc pren una "herba" que causa uns efectes estranys... Ja sabeu a què es refereix no? Òbviament, segons els estudis que s'han fet també es creu que aquesta substància era preparada amb alguna extracció de cànnabis.
Metamorfosis, Ovidi

A més, també se sap l'ús del cànnabis d'aquesta època ja que segons un metge de la cort imperial, Galè (129 al 200), explica que s'oferia flors de cànem en reunions socials per incitar la hilaritat i així la gent gaudeixi. I d'acompanyament, també utilitzaven vi resinat amb cànnabis. Aquest costum era après per les societats ateneses o dels propis celtes.

Però tot això s'acaba quan arriba el cristianisme, a finals de l'existència de l'imperi romà d'occident, ja que la religió prohibeix les drogues paganes. Però per què es fa això? Doncs, consideren que l'església converteix al cànnabis il·legal ja que aquest obre la ment humana i en obrir la ment sorgeixen preguntes en que es qüestionava L'església, per tant, això no els afavoria ja que no podien controlar la població.

Bé, com podeu veure, ja des de fa mils d'anys el cànnabis s'utilitzava en el món, però actualment encara se segueix prohibint, què en penseu? Molta gent considera que és degut per les mateixes raons de la prohibició de l'antic imperi romà, per poder controlar millor la població, i vosaltres què en dieu al respecte? Se sap que el seu ús afecta l'organisme.


cànnabis

Mai havia pensat que Roma i el cànnabis fossin tan amics, què en creieu de tot el que us he explicat?

Angi Johana Chang 
4t ESO 

15 comentaris:

Yasmina Ketami ha dit...

Mai m'havia posat a pensar els cannabis a l'antiga Roma ni el paper què feien. Es veu molt clarament que ho feien en infusions per evadirse i per relaxars-e
Es un tema que dona molt a parlar en relació a l'actualitat. Es veu els cannabis són tan antics com altres coses que no només están en l'actualitat.
Molt bona entrada molt ingeniosa!

Laia Fernández ha dit...

Seria interessant fer una comparació entre l'utilització del cannabis a l'actualitat i a l'antiguitat. Tot i que segur que tot debia ser pel mateix. Tot sigui questió de relaxar-se... bona entrada!

Unknown ha dit...

És molt curiós que des de fa tant de temps ja es consumis cànnabis. La veritat és que hi ha moltes coses que tenim en comú. Molt bona entrada i molt interessant!

Unknown ha dit...

Jo no m'havia parat mai a pensar en això, el que si sé es que a l'Odissea no nomès feien servir Cànnabis. Hi ha un poble que apareix en el llibre que el seus habitans, els lotòfags, feien servir la flor de lotus, una flor que qui la pren pateix amnèsia. Això fa que els companys de viatge d'Ulisses oblidin el propòsit: tornar a casa

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt interessant Angi!!

Mai m'havia parat a pensar sobre el tema dels cànnabis a l'antiga Grècia i a l'antiga Roma, ja que sempre ho he considerat un tema molt més d'actualitat i que en cap moment ho he relacionat amb l'antiguitat.

La veritat és que després de llegir la teva entrada m'ha quedat una cosa molt clara; i és que la gent que consumia cànnabis en aquella època ho feien per tal de calmar el dolor en cas d'haver-se fet una ferida o per tal de relaxar-se, i això té molt a veure amb l'actualitat, ja que encara que actualment hi ha molts nous mètodes en alguns casos s'utilitzen alguns tipus de drogues com a opcions mèdiques.

Llúcia Gómez ha dit...

Que interessant i curiosa entrada! La veritat és que mai m'havia parat a pensar en les drogues en el passat... Tal com diuen tots els comentaris, pensava que era un tema (o problema, depèn del punt de vista) molt més actual. La diferència és que molta gent, avui dia el fa servir per "colocar-se", per adició, o per passar l'estona. Ells, a part de perquè la gent estigués més contenta a les trobades, les utilitzaven per relaxar-se i calmar dolors.
Molt bona!

Irene Sánchez ha dit...

Em sembla molt interessant aquesta entrada pel fet de que ara molta gent consumeix cannabis. En veritat les coses nohan cambiat gaire ja que hi ha doctors que recomanen el cannabis per alguns casos.
Em sembla molt curiosa aquesta entrada, felicitats!

María Jiménez ha dit...

Molt bona entrada Angi!! Crec que és un tema molt interessant, ja que ens dones a conèixer que abans no eren tant diferents com ens pensem, que les drogues tenen un inici i va ser aquest. M'ha semblat molt graciós el fer de servir droga, encara que no sabien que ho era, a les reunions per posar més contents als participants.
M'ha sorprès el fet de que la drogà s'introdugué per mantenir la moral dels mariners.
BONA ENTRADA!

Unknown ha dit...

He trobat molt interesant que es comenti que l'utilització del cannabis ja ve de un bon temps enrrere, i sobretot, perque l'utilitzaven.

Unknown ha dit...

Angi, primer de tot, en que t'inspires per fer aquesta entrada? Jajaja! Bé, no se'm havia passat mai pel cap l'ús del cànnabis a l'antiga Grècia i a l'antiga Roma, però un cop llegida l'entrada, crec que és un tema interessant, curiós i si més no, crida l'atenció, ja que el món de les drogues ja se sap com és. Com diu la Laia, seria interessant fer una mica de comparació entre l'ús del cànnabis abans i el d'ara, tenint en compte que abans el consumidor no s'havia ni el que consumia.

Bona entrada!

Carla Espinosa ha dit...

Mai m'havia parat a pensar en aquest tema, ja que sempre he pensat que això de les drogues és una cosa que passa des de fa poc, que es un fet recent, però pel que veig m'equivoco.
No hagues pensat que ja en consumissin en aquella època.
Bona idea la que tenia Helena al donar-li begudes per a que la gent no patís amb els dolors i així s'alegressin una mica més.
També utilitzar-la per als mariners que així no es deprimissin i estiguessin sempre contents i fer l'intent de rendir més.

Molt bona entrada Angi, molt interessant i original!!

Martina Maldonado ha dit...

Respecte a la primera pregunta, mai m'havia parat a pensar si s'utilitzava el cànnabis en l'Antiga Grècia, i per tant m'ha semblat una entrada molt original i interessant.
Tal i com han dit abans els meus companys, el cànnabis té molta repercussió en l'actualitat i es parla que ha aparegut fa poc. Amb aquesta entrada podem donar-nos compte que no, que està present des de ja l'època grega i diferents civilitzacions antigues, encara que sigui utilitzada per diferents motius.
Ha estat una història molt interessant la que ens has explicat. Aquest és un tema que a mi m'ha sorprès molt, i suposo que als altres també!

Mariona Lucas ha dit...

Angi jo penso que abui dia també se segueix prohivint per la mateixa raó, ja que també aurien de prohivir altres drogues com l'alcohol o el tabac si fos per la salut, això al govern no els importa però clar està que quan la teva mare et diu que és dolent és per la salut :p M'agrada la teva entrada, es nota que t'hi passes hores!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Angi!

La veritat és que mai hauria pensat que tot aquest tema de les drogues fos tant antic, jo em pensava que era una cosa més moderna de fa uns 200 anys com a molt, però veig que m'equivoco.

La veritat és que m'ha sorprès molt que fos tan antic.

Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

M'ha cridat molt l'atenció que fos tant antic! Molta gent en els comentaris pensa que el problema del cannabis d'avui en dia pot ser el mateix que en aquella època, però segons la meva opinió, penso que les modes i l'actualitat bàsicament ens ha portat a fer-ne un molt pitjor ús i extrem d'ell.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts