LES SIRENES I UNA DE LES SEVES LLEGENDES


Les sirenes (en l'antic grec vol dir "encadenat") són, actualment, éssers fantàstics i mitològics originaris de l'antiga Grècia. Als nostres dies, les sirenes són utilitzades a la literatura occidental d'històries fantàstiques.


Per introduir-nos més en el tema, seguidament hi ha un vídeo que va emetre TV3 el dimecres passat. Tracta dels múltiples pescadors situats a l'Estret de Torres, i el seu interès cap a les sirenes és causat pels seus costums i les raons que els empenyen a conservar els seus rituals de cacera.


Encara que en la seva forma original eren genis marins de dona i au, posteriorment la representació més comú les descriu com a noies precioses amb cua de peix. A causa d'això, la majoria de llengües no llatines diferencien la sirena clàssica de la sirena amb cua de peix.
















Imatge de la sirena occidental Estàtua funerària de sirena, 370 a. C.


Però la mitologia grega marca l'origen d'aquest ésser mitològic. Les sirenes eren criatures confoses degut a l'antic i ric transfons del seu orígen, probablament lligat al món dels morts. Segons el que les llegendes expliques, es tractava d' éssers amb cos d'ocell i rostre o pit de dona. Vivien a una illa del Mar Mediterrània, davant de l'illa de Sorrento (costa de la Itàlia meridional). El seu punt característic era la veu musical que posseïen, realment atractiva i hipnòtica.
El primer testimoni escrit que es té d'elles és la seva menció a l' Odissea d'Homer.


ULISSES I LES SIRENES

Ulisses va passar per davant de l'illa de les sirenes. Ell anava amb tota la seva tripulació i estava advertit sobre el que podria passar si els seus mariners escoltessin els seus magnífics cants. Els vaixells que havien passat anteriorment per aquella illa havien naufragat, ja que els mariners havia sigut tirats a l'aigua per l'encant de les sirenes.


Ulisses i les sirenes, John William Waterhouse





Ulisses, convençut amb el que ell feia, va tapar amb cera les orelles de tots els seus tripulants. Ell, en canvi, va poder-ho escoltar i veure-ho tot, però va ser fiel quan va atravessar la zona de perill. Així, va ser com Ulisses i la seva tripulació va aconseguir ser el primer vaixell que atravessés l'illa de les sirenes.
Això, va passar quan Ulisses, de tornada de la guerra de Troia cap a Ítaca.




PIRATES DEL CARIB 4: Escena en que es veu la intenció de les sirenes de captivar els mariners.






Laia Fernández
4t B

Comentaris

Yasmina Mesa ha dit…
sabia més o menys d'on venia l'historia de les sirenes, pero jo segueixo pensant que cadascú les imagina d'una forma diferent, poden ser productes de la imaginació o realitat.
Cristina Sandoval ha dit…
Jo no sabia res de l'história de les sirenes, jo sempre havia cregut que eren meitat peix i ja esta. Amb aquesta entrada he aprés coses noves. Molt bona!
Bernat Enrich ha dit…
A mi quant em parlaven de sirenes pensava en una dona amb cua de peix, i no sabia que ereien els mariners amb el seu cant em pensava que era per el seu aspecte fisic molt bona entrada !!
Andrea Lázaro ha dit…
Mai havia sentit a parlar, la història de les sirenes, jo només sabia que les sirenes eren donàs amb cua de peix i que no existien, però ara amb aquesta entrada se moltes mes coses. MOLT BONA ENTRADA:-)
Anna Marquès ha dit…
jo ja savia bastantes cosses de les sirenes, pero no m'imaginava que,amb el seu encant eren capaçes de tirar els tripulants dels altres vaixells a l'aigua, per que amb el seu cant i el seu encant, cap pirata es resistia. Bona entrada!
Fatima El Attar ha dit…
No sabía que les sirenes teníen una història en que les expliques millor! Molt bona entrada!:D
Natalia Ramirez ha dit…
Jo tampoc savia d'on venia l'historia de les sirenes i tampoc que per el seu cant queien els mariners.Cadascú se les imagina a la seva manera pero la majoria creu que són meitat dona meitat peix.Esta molt bé l'entrada.
Mireia Cutura ha dit…
Bona entrada! Ja coneixia els dos tipus de sirenes i a més no recordava l'escena on apareixen les sirenes de Pirates del Carib 4.
Trobo que l'escena on Ulisses i els seus companys troben les sirenes està molt ben ideada, ja que així pot escoltar la veu celestial que tenien.
Bona feina!
Aina ha dit…
Com a èssers mitològics les sirenes sempre m'han agradat molt, encara que fossin dolentes, que són la majoria. M'agraden més les sirenes de cua de peix que no les que tenien ales, em fan com més angunia. Bona entrada.
Manar ha dit…
Jo ja havia sentit aquestes històries, però cada vegada que les llegeixo em fascinen més i més.
M'ha encantat l'entrada Laia et felicito!
S van Roessel ha dit…
Que curiós això de sirenes voladores. No en tenia ni idea que també poguessin tenir ales... Imagines "La Sirenita" amb mig cos d'ocell volant pel cel? La meva infància, per lo menys, no hagués estat la mateixa. M'ha agradat el video dels Pirates del Carib. És el que em va cridar més l'atenció de la pel·lícula... tampoc pensava que poguessin tenir aquests ullals... jajaja
Luisa Manni ha dit…
Jo sabia alguna cosa sobre les sirenes, però hi ha moltes coses que m'han sorprès com per exemple les ales, pensava que només tenies cua. Tampoc sabia lo dels ullals ni que podien ser agresives. Hi ha moltes coses qeu han estat interessants conèixer sobre elles. Molt bona entrada Laia! :)
M'ha sorpés kolt que encara gent com els pescadors de l'estret de Torres tinguin un tipus d'interés cap aquests éssers mitológics. La teva entrada m'ha ajudat molt a diferenciar els dos tipus de sirenes que n'hi ha, perquè sempre que escoltava la paraula sirena ho relacionava amb noies precioses amb cua de peix, però ara sé que la seva forma original eren genis marins de dona i au. Una altre cosa que m'ha agrdat molt ha sigut l'explicació que has fet de Ulisses i les sirenes.
Yasmina Ketami ha dit…
Sabia moltes històries sobre sirenes, que es deia que eren ocells i que després eren peixos. També sabien que el seu cant i la seva historia relacionada amb Ulisses.
Molt bona entrada:D

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES