L'ANTIGA VENÈCIA

Durant una setmana uns quants alumnes de 1r de batxillerat hem anat a Itàlia per fer un intercanvi cultural. Hem visitat diverses ciutats de la regió de Vèneto, i una d'elles ha sigut Venècia. Com gaire bé tot, t'he una història darrera del que veiem avui dia.

Un estudi recent ha revelat el mapa complet d'una població romana a 10 quilòmetres de la capital de Vèneto. Unes fotografies aèries han descobert que a Altinum, la ciutat romana amb canals pel centre, va ser l'antecedent de Venècia. Les imatges mostren el mapa complet d'una important població tan gran com Pompeia i amb capacitat perquè hi visquessin unes 20.000 persones.

Regió de Vèneto

La zona on es troba Altinum, a uns 10 quilòmetres de Venècia, es porta excavant des del segle XIX, però ningú havia localitzat el seu centre fins ara. El nou jaciment és gairebé únic, ja que hi ha molt poques restes romanes a Europa que no estiguin cobertes per moltes capes.

En el mapa elaborat a partir de les imatges aèries, es mostra una ciutat emmurallada amb un gran canal que travessava el centre, deixant al nord els edificis públics. Altinum tenia dos teatres, una basílica, un fòrum, un mercat i temples. Eren dos canals els que connectaven el port i les aigües obertes de la llacuna de Venècia a l’altra extrem d'Itàlia.

Els romans van arribar a Altinum al segle II a.C i la van convertir en un dels ports més importants de la regió. Al segle V d.C va ser arrasada, però la ciutat va seguir existint, en decadència, fins que dos segles després la invasió dels llombards va obligar al seu poble a abandonar-la per sempre. Abans de deixar-la, els seus habitants es van emportar molts marbres i maons per construir ciutats en altres illes de la llacuna de Venècia.

Encara avui pot llegir-se la paraula Altinum al campanar de Sant Vidal, a la basílica de Sant Marc. La petjada de la ciutat també està en els noms de ciutats properes a l’actual Venècia, com Torcello, Murano i Burano, que s’assemblen als noms d’antics barris de Altinum anomenats Torricelum, Ammurianum i Porta Boreana.


Torcello


Murano


Burano

La ciutat es troba avui dia a un metre sota terra en un camp de blat de moro i soja. Es pot dir que els experts la van trobar per un cop de sort.

Alba Mustarós
1r Batx

Comentaris

Omaima Knidil ha dit…
Molt bona entrada,abans no sabia res sobre Venècia, ni que havia una ciutat roma amb canals pel centre i que es diu Altinum, però ara que he llegit aquesta notícia ja se alguna cosa sobre Venècia.
Bernat Enrich ha dit…
Aquesta entrada m'ha ensenyat que havans Venecia vivia del conreu i de la agricultura però actualment tota la població viu del turisme, uns s'enriqueixen construint recorts pels turistes els altres els venen, amb bars,hostals,restaurants...
Molt bona entrada !!
NO savia que a venecia ages agut unaltre ciutat i que esta enterrada sota terra a un metra dels nostres peus.
I tambe de que ara avui dia i agin carres amb noms similars que els carresdel pobla que va ser destruit.
M'agradat MOLT bona l'entrada
Fatima El Attar ha dit…
Ostres, l'entrada està molt ben feta i sobretot l'explicació sobre Venècia i sobre els seus canals, etc.
Tinc una prgunta l'aigua que hi ha a Venècia és potable? Es que ara que he llegit aquesta entrada m'he posat a pensar en això!! Sisplau si algú em pot respondre!! :D
Pau Laviña ha dit…
M'ha sorpresa questa entrada ja que no sabia que abans Venecia va ser una ciutat Romana i que també està emmurallada, deixant els edificis majors al nord de la ciutat.
Yasmina Mesa ha dit…
Realment, al saber aquestes coses et sorprens, perquè descobrir després de tant de temps una altre ciutat. Sempre he sapigut que venècia estava construida per canals, però està molt bé aquesta explicació, Bona entrada! :-)
Roger Butiña ha dit…
m'agradat perque no sabia que hi havia el altinum que en el segle II aCera el port mes important de la religio imbe les fotos man agradat molt.
Anna Gómez ha dit…
Hauries d'haver posat el mapa d'Itàlia i senyalant a on esta Vèneto i després el mapa que hi ha ara mateix... Es per situar-se millor! Bona entrada i molt bé explicada.
Cristina Sandoval ha dit…
Pel nom sembla que es refereixi a Atlàntida. Omaima l'aigua de Venècia no es potable doncs dona al mar jajajaja. Bona entrada!
Josep Garcia ha dit…
M’ha agradat molt trobar aquesta entrada, m’ha agradat perquè no sabia completament res d’aquesta ciutat, tot hi això sempre he pensat que era una ciutat molt especial, caracteritzada principalment pels seus canals.
Fatima El Attar ha dit…
Merci Cristina! Però es que no em dic Omaima em dic Fàtima!:)
Ara ja sé que no és potable!:)
Francesc Figueras ha dit…
Molt bona entrada ja que no savi que vgenecia avia esat enmurallada
Anna Solà ha dit…
Ara ja en sabem una mica més de Venècia! Ja podriem haver vist l'entrada abans d'haver-hi anat. Tot i així, les explicacions que ens van fer sobre la ciutat (en italià sempre) no van estar malament. Bona entrada Alba. Les fotos, molt boniques també! Les has fet tu?
Yasmina Ketami ha dit…
Ondia alba! Es molt bonica Venècia i té una historia darrera, malauradament l'aigua va Pujant!
Les fotos son molt xules alba:)
Molt bona entrada:D
Mia m'havia pogut imaginar, i mai havia escoltat que Venècia tingués una altre ciutat ni que estigués emmmurallada. Les fotos son molt boniques i tenen molt color, m'agrdaria poder visitar Venècia i saber-ne més de la seva cultura, tradicions i historia.
Molt bona entrada.
Anahi ha dit…
Una entrada molt interessant. La veritat és que no sabia res de tot això...
Gràcies per l'entrada!!
Aina ha dit…
No sabia que Venècia tingués algun antecedent d'aquest tipus, pensava que era única i la primera ciutat que està feta així. Molt interessant l'entrada!
Mireia Cutura ha dit…
Ostres cada cop trobem més restes arreu del món! És interessant que hagib descobert noves restes i a més d'una ciutat romana amb canals perl centre.
Bona feina!
Natalia Ramirez ha dit…
Mai he sentit aixó de que venecia esta enterrada sota nostre i que i havia una antiga venecia molt diferent.Molt bona entrada!
Laia Fernández ha dit…
M'ha agradat molt la història, cada dia es descubrixen més coses! espero que us ho hagueu passat molt bé per Venècia. bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES