23 de novembre del 2010

ORIÓ EL CAÇADOR

Orió era fill de Posidó el déu del mar i de Gea, la deessa de la terra. Quan va nèixer va crèixer molt, de tal manera que era un autentic gegant. Ni tan sols l'aigua dels mars més profunts li arribava a les espatlles.


Orió va anar l'illa de Quios, allà es va enamorar de Mèrope, la filla del rei Enopió. Estava tan enamorat d'ella que va decidir demanar-li matrimoni. El rei va dir que només li concediria la mà de la seva filla si ell aconseguia superar una dura prova. Aquesta prova consistia en exterminar tots els animals que causessin desperfectes a les collites de l'illa. Tot hi que Orió va superar la prova, el rei no va acomplir la seva paraula, així doncs no va permetre que la seva filla es casés. Orió va intentar venjar-se del rei, però Enopió es va amagar en una càmera subterrània.


Constel·lació d'Orió.


Orió va descarregar el seu geni, matant tots els éssers que s'interposaven en el seu camí. Va ser tan gran la catàstrofe que fins i tot va have d'intervenir la seva mare, la deessa de la terra. Primer li va demanar de bones maneres que diexés de comportar-se així, però com no ho va fer, Gea li va enviar un escorpí que desprenia un verí mortífer. El gegant Orió va confiar-se d'ell mateix, i va ignorar que un animal tan petit pogués arribar a matar-lo, però així va ser, l'escorpí el va picar a la planta del peu.


Quan Orió va veure que la seva mort ja era imminent va demanar ajuda Zeus, el déu tot poderos, ja que li semblava poc gloriosa la manera en què anava a morir. Li va demanar que el col·loqués a ell, als seus dos gossos (canis maior i canis menor) i una llebra al cel. De tal manera que quan els homes miréssin el cel en una nit estrellada recordessin les seves aventures. També li va demanar el domini del temps: el vent, la pluja, el fred... per tal de venjar-se de la seva mare. Zeus li va concedir totes les peticions.


Zeus es va encarregar de situar la constel·lació de l'escorpí ben lluny de la d'Orió. L'escorpí només es veu durant l'estiu i Orió justament el contrari, a l'hivern.




En aquest vídeo podem observar la constel·lació d'Orió i algunes de les seves característiques.


Meritxell Vives
4 rt

9 comentaris:

Albert ha dit...

Bon mite Meri! és interesant, no l'havia escoltat mai aquest.
Bona feina!

Aina ha dit...

Vaja no en tenia ni dea d'aquest mite, ni sentirne parlar, però el trobo molt interessaant. Crec que és bastant injust que després d'haver superat la prova no el deixesin casar amb la dona que ell estimava. Bona feinaa!

Ivan ha dit...

Molt bona història, sempre havia sentit a parlar de la constel·lació D'Orió però no sabia d'on venia el nom.

Ave!

abigail ha dit...

Aquest mite l'havia vist en algun lloc, cre que en algun dibuix animat.
Penso que està molt ben feta l'entrada. la veritat és que no sabia l'existencia d'aquesta constelació. Com tampoc sabia quan és pot veure.

Adrià ha dit...

Sempre he escoltat parlar d'aquesta constelació però mai he sapigut d'on venia el nom.
Bona entrada!

Laura ha dit...

Moltes vegades havia sentit parlar d'aquesta constel·lació, pero mai havia tingut la sort de poder saber els seus origens mitològics. Crec que és un mite força curiós.
Bona fenia!

Anahi ha dit...

Alguna cosa em sonava, però no m'havia imaginat mai que la historia de la contel·lació d'Orió fos així... I la veritat es que jo tampoc haguès pensat que un animal tan petit poguès fer-me tan de mal.
Em sembla que l'has explicat molt bè i m'agrada molt!!

Unknown ha dit...

Bona troballa! És molt interessant que poguem trobar mites tan ben fets, i tan antics, tan notoris com en les esrtelles.

Sergio ha dit...

Bona feina Meri!
Aquest mite es molt interessant, sempre va be saber coses noves.

Ben fet!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts