5 de novembre del 2010

LLATINISME EN EL MÓN DE LA TECNOLOGIA

Avui dia, molts llatinismes, apareixen en aspectes del món on vivim que ens envolta: en la cultura, la literatura, etc. En el món tecnològic, fins i tot, també solen observar-se alguns llatinismes.

És el cas del llatinisme Memoràndum. Mentre que mirava el telèfon mòbil, a les aplicacions, vaig veure que apareixia aquest llatinisme, i em va sorprendre molt veure que en avenços tan actuals com el telèfon mòbil, s’hi trobés.

Per tal de recordar i refrescar la memòria sobre el que vol dir, posaré el significat del llatinisme:

Memoràndum: És una nota que s’escriu per recordar alguna cosa, ja sigui en un llibret o en un quadern. També, és una paraula que serveix per a recordar fets, raons o altres, entorns a una qüestió en concret.


























Elena Martínez
2n Batx

9 comentaris:

abigail ha dit...

És veritat, mai m'havia fitxat, se que el tinc i a vegades l'utilitso però mai njo m'he parat a pensar el seu significat.
crec que aquest llatinisme s'adequa a al nom, ja que també serveix per escriure notes.

Mireia Cutura ha dit...

En el meu mòbil, aquesta aplicació no hi és, però trobo que esta molt bé que utilitzin mots llatins a la hora de posar el nom de les aplicacions en les noves tecnologies. A més jo i algunes companyes meves, l'any passat a llatí varem fer un power point, on posàvem 3 o 4 llatinismes i els representàvem amb una imatge. En el cas de "memoràndum", varem posar la imatge d'un pòstit, o nota dels que molts de nosaltres penjem a la nevera o a qualsevol lloc de la casa per enrecordar-nos de les coses que hem de fer.

Unknown ha dit...

Podrien posar també... "forum", referint-se a alguna espècie d'aplicació multimèdia; ah! i el típic <> podria dir-se: <>.

Judith ha dit...

Jo aquesta aplicació en el meu mobil tampoc la tinc se que la tinc en un altre nom "Notes" però em sembla molt bé que s'utilitzin expressions llatines i aixì podem veure com es fa realitat l'expressió de la Majka "Aviat tot el món serà clàssic".

Ester ha dit...

doncs ara no ho sé si ho tinc, potser sí, però em sembla molt interessant que paraules llatines es trobin en la tecnologia actual. No m'hi havia fixat mai :)

Gràcies Elena!

Jony ha dit...

Es interesant trobar que els llatinismes es poden trobar a tot arreu, fins i tot a les tecnologies, i realment ara que estem estudiant els llatinismes, cada cop n'escolto més, tan en llibres de letura, a la televisió, internet...

Meri ha dit...

Cada vegada m'hi fixo més, i es que... hi han un munt de llatinismes que formen part de la nostre vida quotidiana, com ara aquest del mòbil. M'agrada el significat d'aquesta paraula, per que l'hauria d'utilitzar més en la meva vida (sóc una despistada).

Anna Solà ha dit...

Sembla mentida que després de tants anys fem servir aquest llatinisme per una aplicació molt moderna. Està bé donar-nos compte que el nostre entorn està ple de coses relacionades amb el món antic!

Andrea Padilla ha dit...

Jo tampoc m'hi he fixat si el meu mòbil hi algun memoràndum, però ja ho miraré. Moltes gràcies Elena, això ens pot servir per quan estudiem els llatinismes i volguem posar algun exemple.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts