13 de desembre del 2009

ELS ALFABETS. L'ALFABET LLATÍ

L'alfabet és un conjunt de símbols (lletres), el codi d'una llengua escrita. És un gran invent cultural per a una civilització ja que et permet escriure tot el que es pot dir. Aquest fet va revolucionar la transmissió de la cultura i la comunicació. Amb això l'escriptura es va tornar popular i va permetre l'inici de la literatura, juntament amb el coneixement de les lleis i la ciència.
Per a cada llengua hi ha el seu codi. A l'antiguitat existien altres sistemes d'escriptura més complexos que l'alfabet.

els alfabets del món


L'alfabet llatí prové del grec mitjançant l'etrusc. El llatí té un signe per a cada so. Constava de 23 lletres majúscules (ja que les minúscules es van començar a utilitzar quan va acabar l'Imperi Romà. Alfabet llatí (majúscules):


A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Y Z


El català utilitza l'alfabet anterior però afegint la j, la w i la u. Moltes llengües d'Europa utilitzen aquest alfabet però amb variacions. També podem trobar a Europa l'alfabet ciríl·lic (segle IX), que prové del grec. Aquest alfabet té més símbols que el llatí. L'utilitzen les llengües eslaves.


Alfabet ciríl·lic

L'alfabet grec correspon únicament a la llengua grega. Alfabet prové del nom de les dues primeres lletres de l'abecedari grec: alfa i beta.


Alfabet grec

Mireu el vídeo següent:




Podríeu dir diversos motius pels quals podem afirmar que l'alfabet és un invent ben útil per la humanitat.

Montse Solà

4t ESO

24 comentaris:

Paueet ha dit...

Quins records de 4rt, amb els examens sobre l'alfabet i el seu origen!

mireia ha dit...

Està molt bé aquest resum de l'alfabet llatí. Doncs jo penso que si l'alfabet no existís la vida seria molt complicada ja que. tot i que ens hauriem inventat altres formes de comunicar-nos, la comunicació seria bastant més díficil.

Andrea Padilla ha dit...

El pau té raó quins records, però això ens serveix a tots per poder recordar millor l'alfabet i els seus orígens.

Moltes gràcies Montse:)

Aina ha dit...

Perquè no ens podriem comunicar o no podriem formular paraules. Si que porta records de 4rt.

Ave!

(Aina i Abi)

Aina ha dit...

Perquè no ens podriem comunicar o no podriem formular paraules. Si que porta records de 4rt.

Ave!

(Aina i Abi)

Maria ha dit...

Va bé recordar el que vam fer l'any passat per refrescar-nos la memòria gràcies Montse. L'alfabet és una eina molt important i útil que sense ella no podríem ni comunicar-nos, ni podriem llegir...

Elena ha dit...

Molt bon resum sobre l'alfabet. Crec que és molt important perquè si no s'hagués creat, no ens podriem comunicar del tot i la comunicació seria molt complicada.

Јυδιт* ha dit...

L'alfabet és un invent ben útil perquè sense ell no podriem comunicar-nos. La veritat que si podriem, que amb les matemàtiques ens podriem comúnicar ja que és un llenguatge, però només numericament, a l'hora de parlar i tal, no podriem. Per això aquest és un gran motiu de ser l'alfabet un gran invent útil.

Jony ha dit...

Doncs perque si no tinguessim alfabet quin codi configura la nostra llengua?
no existiríen les paraules i per tant sense alfabet no hi hauría comunicació ni cultura accessible per tothom, ni lleis cienífiques i el que es pitjor ni blogs de clàssiques com el nostre! :s

Ivan ha dit...

Ja com està dit en el resum , l'alfabet ens permet escriure tot el que volem dir, encara que sense l'alfabet segú que ens haguessim trobat unaltre forma d'expresar-nos.

Jessicaa ha dit...

L'alfabet és molt important ens serveix per expresar-nos,i comunicar-nos sense moltes dificultatas.

ave!

Elena ha dit...

Ai l'alfabet, bona pagina, amb tots els alfabets llatins. Ara toca estudiar per dema, i avera com surt aquest examen.
Per cert, es un gran invent l'alfabet ja que va servir perquè la gent es comuniques, primer amb dibuizos i cada cop evolucionant fins a ser lletres.
Bona feina Montse

Mireia Cutura ha dit...

L'alfabet va ser un molt bon invent per tots, ja que a partir d'ell ens comuniquem tal com ho fem ara. I si no hagués existit com estaríem comunicant-nos ara?¿ Doncs no ho sé.
I tal com diu l'Elena ara a estudiar que demà farem l'exàmen. BONA SORT A TOTHOM !!

Killian Aubà ha dit...

bé, merci per la informació. Ara a ESTUDIARR
Buff!!!

Adrià ha dit...

L'alfabet és un von invent ja que va permetre desenvolupar l'escriptura i fer sorgir la literatura.

Gràcies per la informació!

Anònim ha dit...

Gracies a l'alfabet, es va desenvolupar l'escriptura.. encara que si no hagues passat això ara no fariem examens haha!
bona feina montse

Judith ha dit...

Hola

Jo crec que sense l'alfabet no podríem comunicarnos i com han dit altres companys ens tindriem que inventar un codi de llengua nou i aixó seria molt extrany desde un punt de vista nostre, encara que igualment el codi que nostraltres ens comuniquessin sempre tindria que haver un alfabet. Perquè sense lletres la comunicació es complicaria.

Unknown ha dit...

Ostres! Trobo molt interessant i molt ben trobada aquesta explicació dels alfabets, tota la informació és realment molt clara i entenedora.

Laura M ha dit...

Aquet resum m'ha ajudat molt per ampliar la informació de l'alfabet llatí,Gràcies!

Unknown ha dit...

Felicitats per aquesta gran entrada!!! Trobo tota la informació molt completa i rica. Crec que l'alfabet és un dels béns més preuats de la nostra cultura, ja que, a part de ser bonic, ens obre un munt de portes mitjançant la comunicació que permet. Aquest estiu he anat a Grècia i, per anar-hi, ja que aquests darrers cursos s'ha suprimit l'assignatura de grec a l'institut, vaig mirar d'aprendre'n una mica! Evidentment, vaig necessitar l'ajuda de mitjans tècnics com Internet i l'hoteler de Grècia, que me'n va explicar unes quantes coses en anglès.
Per aprendre l'alfabet grec podeu consultar aquesta web que jo vaig fer servir: http://www.grecotour.com/grecia-grecia/alfabeto-griego.htm

És interessant primer aprendre's l'alfabet i els seus sons, per almenys saber llegir, i després aprendre algunes nocions de paraules en l'idioma i saber-les escriure en grec, com /parakaló/ (gràcies), en aquesta altra:
http://www.grecotour.com/grecia-grecia/glosario-griego-de-viaje.htm

Unknown ha dit...

Realment, el dia a dia, no li donem importància a l'alfabet, però que faríem sense lletres? No tindríem paraules, literalment.
Està molt bé el document adjuntat. És curiós la quantitat d'alfabets, i per tant, de lletres i símbols que existeixen.

Tot just estem parlant del tema a classe. Bona entrada!

Adrià Sanchez ha dit...

Enhorabona m'ha agradat molt la teva entrada, moltes gràcies per haver-me facilitat aquesta informació perquè hores d'ara a l'hora de llatí estem aprenent coses noves sobre els diferents alfabets d'aquest món, potser jo hagués posat el document una mica més gran perquè és una mica difícil de llegir. Gràcies i felicitats per la teva bona entrada!

Carla Erra ha dit...

En la meva opinió trobo que l'alfabet és el sistema més útil per guardar coneixements, fets o qualsevol tipus de discurs que s'ha fet en qualsevol moment. Abans havien existit els pictogrames, però trobo que fàcilment es podien mal interpretar i no quedaven del tot clars. Bona entrada!

Carla Erra ha dit...

Trobo que l'alfabet és un dels millors invents de l'home. Gràcies a ell podem conservar textos sense cap mena de desinterpretació ja que és objectiu. també deixa'm afegir que el so de la U en realitat ja existia, però s'interpretava a través de la V.
Bona entrada!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts