&.



Hola classiquerus!


Avui navegant per internet i llegint curiositats del món m'he topat amb una noticia que, si més no, és curiosa. Es tracta d'una tipologia que fem servir molt sovint, sobretot per internet. Es tracta de la &!

Si, si, prové del llatí. És datada del segle I dC i va ser creada per Marcus Tullius Tiro amanuense del gran orador romà Ciceró
.

Tiro va crear aquesta lligadura (convinació de dues lletres en un únic grafema)
per tal d'augmentar la velocitat de la escriptura manual.

Per altra banda cal destacar que Tiro va inventar diverses formes d'accelerar l'escriptura, per això se'l considera pare de la taquigrafia.



I ara les meves preguntes són:


1. De quines dues grafies es constitueix la &? De quina paraula llatina es tracta?
2. De quina forma se la coneix generalment? Què significa aquesta expresió llatina?
3. Què vol dir ser 'amanuense' d'algú? De quina expresió llatina prové?


Salut a tothom!
Alexandra Rodríguez (Ex alumna)

Comentaris

Montse ha dit…
Gràcies,Sandra, realment és molt interessant lal teva aportació. A veure què respondran els companys. T'agraïm l'esforç que fas per seguuir-nos i ajudar-nos en aquesta tasca.
Jony ha dit…
Gràcies Sandra, no ho sabía que aquesta tipologia tinguès orígens clàssics.
Bé les lletres si no m'equivoco són la i i la e.
Bona aportació!
Elena ha dit…
Holaa!
La forma del símbol & representa una "e" i una "t", ja que la paraula llatina de la que es tracta és "et". Se la coneix generalment avui en dia sobretot en aspectes comercials, ja que per exemple, quan un llibre està fet per dos autors, s'utilitza habitualment el símbol & entre mig dels dos noms. L'expressió "et" significa i.
Amanuense, en l'època romana feia referència a un esclau que tenia com a ofici escriure cartes i altres coses per encàrrec del seu amo o patró. Tot i això, també fa referència als qui escribien els manuscrits d'èpoques anteriors que escribien copiant o bé si els hi dictaven.
Jessicaa ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Andrea Padilla ha dit…
La tipogràfia "&" està formada per les lletres "i" i "e" i prové de la paraula llatina "et" que vo dir "i". A Anglaterra és coneguda com l'expressió "ampersand" que vol dir " Romana". "Amanuense" vol dir "escriure a mà"
Moltes gràcies Sandra:)
Aina ha dit…
Crec que prové de la e i la t, que formen la paraula "et" que significa "i".
Amanuense en l'época dels romans significava esclau que escrivia cartes. També fa referencia a la gent que escrivia manucrits.

Ave!
Maria ha dit…
Molt interessant l'entrada!
La veritat és que el símbol "&" l'utilitzem tots molt i no pensàvem, almenys jo que vingués del llatí.
Aquest símbol significa "et" en llatí, per tan és la unió entre aquestes dues lletres i el seu significat és "i". Per això nosaltres l'utilitzem per enllaçar un nom amb un altre o una paraula amb un altre en comptes de posar la lletra "i".
"Amanuense" és un mot llatí que vol dir escriure a mà i ser amanuense d'algú vol dir escriure els seus textos a mà.
abigail ha dit…
Hola.

Dons mira el signe [&] en espanyol és [et].És una conjunció copulativa llatina, que n'és derivada com a [y] espanyola.
se la simolitza de diferent maneres:
«&» simbolitza la conjunció lógica ‘AND’, també és fa servir com a operador de direcció, de les Webs & Simbologia simbolitza la separació de variables pasades per mig del GET.
Elena ha dit…
La & en espanyol son dues grafíes ET. Es una conjunció que en espanyol es la lletra Y i en català es la I.
La veritat es que no se com explicar com es aquesta lletra, te una fomra bastant extranya i en angles es posa bastant ja que vol dir And.
"Amanuense" és un mot llatí que vol dir escriure a mà i ser amanuense d'algú vol dir escriure els seus textos a mà. Ès a dir com es feia fa uns anys, quan encara no havien màquines d'escriure.
Bones pregüntes.
Killian Aubà ha dit…
les lletres, sogons la meua recerca, són la "i" i la "e". sa simolitza de dues maneres: la simbolització lógica i la simbolització variable.
claudia ha dit…
Holaa!
El símbol & representa una "e" i una "t", o sigui "et". Se la coneix per la comercialització.
Amanuense, en l'època romana feia referència a un esclau que tenia com a ofici escriure cartes i altres coses per encàrrec del seu amo.També fa referència als qui escribien els manuscrits d'èpoques anteriors.
Gràcies!
Desi ha dit…
Hola!

La paraula "&" vol dir "et", que significa, i es de la que deriva la la nostra lletra(o paraula) "y"
Es una paraula provenent del llatí.

"Aumanse" vol dir escroure a ma, i ser aumanse d'algú vol dir ser l'escriptor d'algu, es a dir, un persona que escriu els seus textos per a ell.

un peto molt gran
Anònim ha dit…
Hola:)

Aquest símbol, vol representar una e i una t, en el nostre idioma. En castella & vindria a ser la y i en català la i llatina.
Jo no m'ho hauria pensat perque pensava, que aquest símbol provenia d'origens anglesos.

Amanuense:vol dir escriure a mà per tan ser l'amanuense d'algu vol dir passar els documents d'una persona a mà.
Carla Solà ha dit…
HOLA!!

Jo crec, cosa que no n'estic segura del tot que aquest símbol, significa una "e" i una "t", i aquest "et" significa "i" amb català i "y" amb catellà.

La paraula "amanuense", per el que jo he buscat, significa escriure a mà i ser l'amanuense d'algú doncs deu significar que tu escrius el que ell diu.

Que bona aquesta entrada!
Judith ha dit…
Hola

Jo mai m'havia plantejat que aquest símbol "&" tan famós i utilitzat en moltes ocasions per nosaltres provingués del llatí.
Aquest símbol en l'idioma que nosaltres practiquem són dues grafies "ET". És una conjugació que pertany a la lletra "Y" i en català és la "i" llatina.
Generalment se la coneix "&" que és una unió de paraules, a Anglaterra se la coneix amb la conjunció "AND" , és coneguda també o es fa servir quan dos o m´ñes autors escriuen un llibre o fan una pel·lícula posen els noms dels autors mitjançant aquest símbol.
"Amenuense" antigament era l'ofici d'un esclau que tenia per encarrec escriure cartes a mà per ordre del seu amo.Aquesta paraula està relacionada també amb el llibres que antigament s'escribien a mà, la persona que escribia aquests manuscrits rebia el nom d'"amenuense"

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES