BARCINO
Els passats dies 1, 2 i 3 de desembre, es va celebrar el XIè Congrés d’Història de Barcelona. Aquest any portava el títol de La ciutat en xarxa, i tracta sobre les noves aportacions que estan redibuixant la imatge de la Barcelona romana: una muralla cívica simbòlica, uns espais públics exagerats per l’escala de la ciutat, uns suburbis extramurs tan extensos com el mateix recinte emmurallat i un ager o territori agrícola, que arribaria fins a Martorell i dividit en parcel·les.
Ricardo Mar, investigador del Seminari de Topografia Antiga (Universitat Rovira i Virgili / Institut Català d’Arqueologia Clàssica), hi ha presentat destacades novetats a partir del treball de modelat de la ciutat que ha iniciat el seu equip:
- La reconstrucció hipotètica de la monumental porta de mar, a l’actual carrer Regomir, i de les dues illes que se situarien darrere el temple d’August.
- La reinterpretació del que s'havia considerat un castellum a favor d'unes termes públiques adossades a les muralles del segle I i englobades dins la muralla només al segle IV.
Eduard Riu-Barrera, funcionari del servei de Patrimoni de la Generalitat, ha ofert una reinterpretació de la construcció d’una potent muralla al segle IV que va permetre a la ciutat sobreviure de l'enfonsament de l'Imperi Romà. Aquesta seria la imposició del poder imperial que va arrasar suburbis i monuments funeraris de les grans famílies al fortificar la regió que controlaven el pas dels Pirineus.
A la pàgina web del diari El Periódico, podem trobar una notícia relacionada amb aquest congrés. Al web hi ha els plànols de la ciutat.
Mireia Vidal
1r batx
A la pàgina web del diari El Periódico, podem trobar una notícia relacionada amb aquest congrés. Al web hi ha els plànols de la ciutat.
Mireia Vidal
1r batx
Comentaris
És una noticia molt interessant, mai m'havia imaginat com era antigament la Barcelona en l'època dels romans, i crec que de tant en tant cal recordar l'historia de tant en tant de la ciutat en que vivim.
Molt bona la notícia! És interessant saber quines són les aportacions per redibuixar la Barcelona romana!
Bon Nadal!!
És una notícia molt interessant, mai m'havia parat a pensar com havia de ser la ciutat condal en l'època dels romans. Està molt bé que volguem recoperar els nostres inicis.
Bon Nadal :)
És una noticia molt bona, està molt bé reconstruir-ne un passat poc a poc amb l'ajuda del que anem trobant.
Bon Nada!! :P
Gràcies!
Molt bona feina Mireia!
Gràcies!
bona noticia!
Bona informació!
Bona noticia!