HABITATGES ROMANS


En l'època clàssica, hi havia quatre tipus bàsics d'habitatge segons el nivell econòmic del propietari i segons si la casa estava situada al camp o a la ciutat.

La domus, la casa senyorial:
Encara que una minoria de les famílies romanes podien viure en una casa així, era la casa típicament romana. De tota manera la seva grandària i el luxe depenia molt del nivell econòmic que tenia la família propetària. La domus tenia normalment un pis, com a màxim dos. Tenia la planta rectangular i estava tancada de l'exterior per parets uniformes, amb poques finestres. Tota la claror entrava pel centre, per l'atri o el peristil. Aquesta casa estava dividida en les següents parts:

- L'entrada principal, que tenia un uestibulum anterior a la porta que donava a un passadís anomenat fauces.

- L'atrium era la primera cambra que es trobava, era el centre de la casa i de la vida familiar. Estava cobert per un sostre amb una gran abertura, anomenada compluuium, que donava claror i ventilació i deixava caure l'aigua de la pluja al impluuium, una bassa rectangular que la recollia i la feia passar a una cisterna soterrània. Un pou al costat permetia treure l'aigua.

- El tablinum estava darrera
de l'atri separats entre si per una cortina o una fusta. Era el despatx del cap de la familia, on rebia les visites i guardava l'arxiu familiar.

- Els cubicula,dormitoris, estaven situats als costats de l'atri.

- Les habitacions que donaven
a l'exterior eren llogades pel propietari de la casa per ser utilitzades com tabernae, botigues.

- Moltes cases tenien u
n hortus, jardí, a la paret posterior.











A partir del segle II, gràcies a les riqueses aportades per l'expansió mediterrània ,les domus es converteixen en grans mansions: la part de davant queda aparantment com estava abans, seguint la forma d'una antiga casa itàlica, però la part posterior s'allarga amb noves parts segons el model de la casa grega. El centre de la casa, que abans era l'atri, es trasllada al tablinum i al peristil, i apareixen nous espais especialitzats com el triclinium i la cuina.

- El triclinium, el menjador, va ser introduït amb el cos
tum grec de menjar ajugat. En algunes cases hi havia més d'un, un que donès fora per l'estiu i un més protegit del fred per l'hivern.
- La cuina, culina, i la comuna, latrina, no tenien un emplaçament fix. La comuna podia trobar-se a la mateixa cuina o al seu costat. Les cases més luxoses fins i tot tenien termes propis.
- El peristylum era un jardí envoltat d'un porxo sostingut amb columnes.

Les insulae, els blocs de pisos:
Aquestes illes de pisos, es trobaven principalment a les grans ciutats com Roma. Eren pisos de lloguers agrupats en illes, insulae.

Podien arribar a tenir fins a quatre pisos, per la qual
cosa eran més altes que les domus. Tot i això, estaven construides amb materials de baixa qualitat, fet que feia que aquests blocs de pisos tinguèssin un gran perill de derrumbació.
Es construien al voltant d'un patit interior que
permitia la ventilació i l'entrada de llum a les habitacions que donaven al carrer.

A la façana que donava al carrer, hi havia molttes finestres i balcons, la qual cosa permitia l'entrada del soroll, cosa que en les cases senyorials no es produia.

Cada pis disposava de poques cambre
s, i a més no tenien un ús fix, les families les utilitzava depenent de les seves necessitats. Els lloguers eran molts cars, i moltes vegades un mateix pis es dividia en dos, cosa que feia que les families encara visqèssin més juntes.
La majoria dels blocs no disposaven d'aigua corrent, per la qual cosa cada familia havia d'anar a buscar l'aigua a la font pública. Tampoc disposaven de comuna, així que havien d'utilitzar la comuna pública.

La villa rustica:
Eren l'edifici central d'una explotació agrícola, el que avui en dia coneixem com el mas. Primitivament nomès era una cabana am
b una sola cambra i un pati amb una cisterna per recollir l'aigua de la pluja. Posteriorment, es van anar agregant al voltant del pati noves dependències amb usos específics: el menjador, els habitatges dels esclaus, els estables, el galliner, els graners, cellers i altres dependències per guardar les eines necessàries pel treball del camp.
El propietari de la villa, tenia una part arreclada luxosament com a residència de camp.

La villa urbana:

Els propietaris d'aquestes edificacions, teniem més propietats, i per tant mes diners, que els propietaris de les villa rustica, i es feien construir grans mansions en zones de molta bellesa paisatgística. Aquestes vil·les tenien totes les comoditats imaginables, fins i tot disposaven de calefacció. L'estrucutura d'aquestes edificacions era molt variada, cada propietari la feia al seu gust, però principalment si accedia directament pel peristil. Les habitacions s'agrupaven en edificis diferents connectats per passadissos coberts. L'edificació principal estava envoltada d'horts, jardins i fins i tot petits boscos.













Víctor Moreno
2n Batx

Comentaris

Elena ha dit…
Molt interessant l'entrada!
És bo saber que segons el nivell econòmic de la persona i segons la situació de la casa hi havia quatre diferents tipus d'habitatge!
Andrea Padilla ha dit…
Molt bé!
Ostres els que tenien un bon nivell econòmic vivien bé, quines cases devien tenir jaja.
Esta bé que hi hagi diversos tipus decases per les diferents classes socials de l'època, així podien tenir les seves pròpies cases.
Un petó:)
Aina ha dit…
Que interessant l'informació. Està molt ben fet Víctor et felicito!

Ave!
abigail ha dit…
Hola!

Aquesta noticia és mlt interessant i crec que saber que hi havia quatre tipus d'habitatge.
I veig qe tenien un bon nivell de economia.
Јυδιт* ha dit…
Tontii(K) molt bona feinaa!

Està molt bé i podem trobar molta informació sobre els tipus bàsics d'habitatge segons el nivell econòmic del propietari i segons si la casa estava situada al camp o a la ciutat que hi havia en l'època clàssica.
T'ho has currat Víctoor, et felicitoo! =)

unpetóó!
Jony ha dit…
Gràcies Victor.
És molt interessant saber els tipus d'habitatges on vivíen els romans.
Jo pensava que només havia 4 tipus de casa ( Magàlia,Casa, Domus i Villa) però sens dubte m'has aclarit que hi han dos tipus de villes i l'insulae que és el bloc de pisos
Nil ha dit…
Hola!
Quina feinada Víctor, bona recerca, et felicito!
I quina curiositat que algunes cases d'aquella època tenien calefacció.
Adéu!
mireia ha dit…
Penso que llavorans passava com ara, depenent de la situació econòmica d'una família, algú pot viure en un tipus d'habitatge o en un altra. Per exemple, un ric en una mansió, i una persona de classe normal treballadora, en un piset!
Killian Aubà ha dit…
Bona feine Victor!
és bó que cada dia anem aprenent coses, jo sols pensava que hi havien dos tipus, per`que no eren aquest:la Casa i la Vil·la.
Merci!!
Carla Solà ha dit…
Jolines vaya una feina Víctor, està molt ben fet, la veritat és que aquesta entrada és molt interessant. Jo personalment no sabia que hi havia més de dues entrades, com el Killian.
Merci per aquesta informació!!
max ha dit…
em sembla un molt bon treball, molt útil per a tothom, i m'ha semblat molt ben estructurat i ben acompanyat de les imatges corresponents am el text.
moltissimes gracies victor:)
Elii ha dit…
És interesant saber quins tipus de habitatges tenien els romans i que segons el nivell econòmic de la persona i de la situacio on viva hi havia diferents habitatges.
Molt bona feina!
Elena ha dit…
Els romans depend del seu nivell econòmic tenien una casa o una altre. No s'havia que hi hagesin 4 tipus de casa. Hi haviem molt romans que vivien de conya.
Bona feina!
claudia ha dit…
És interesant ja que no ho sabia, que segons la relació econòmica de la familia o la situació de l'ambient familiar sigui un habitatge o un altre.
merci!
Mireia Cutura ha dit…
Tal com diu l'altre Mireia, en aquella època passava com passa actualment: les cases/pisos són més grans i més luxoses depenent dels diners que tenia la família. I com el Killian i la Carla no sabia que existíssin tants tipus de cases.
Bona informació (i molt currada)!!
Anònim ha dit…
Molt bon treball!
Trobo que està molt ben elaborat ja que has anat explicant cada departament o habitació que es podia trobar en una casa i els tipus de cases que hi havia segons el nivell econòmic de la persona o família, i també que t'explica com van evolucionant les domus al segle II, per exemple.
Anònim ha dit…
Molt bon treball!
Trobo que està molt ben elaborat ja que has anat explicant cada departament o habitació que es podia trobar en una casa i els tipus de cases que hi havia segons el nivell econòmic de la persona o família, i també que t'explica com van evolucionant les domus al segle II, per exemple.
Laura ha dit…
És interessant saber en quin tipos vivenda podia vivir els romans segons el seu estat economic, com eren els seus ahabitatges i com estaven distribuits.
Bon Treball!!
oriol ha dit…
Es un nou reflexa de la societat romana sobre la nostre. Es clar que a la nostre societat hi hagin potser més de 4 tipos diferents de cases, però com a la societat romana, com bé diu, també depenien de la economia, com ara, qui bé es pot permetre viure en un palau, com qui viu en un pis.
Manon ha dit…
No sabia pas que els romans tenien quatre tipus de casa. Sabia que depenien d'un nivell economic, i per aixó tenien una casa o una altre, pero no sabia pas que hi havien tots aquests tipus. La veritat, m'ha semblat molt interessant.
Laia ha dit…
Pel que es veu això de tenir més o menys segons la classe social a la que pertanys ve des de fa moltíssims anys.
És interessant veure com vivien aquells que tenien més diners, però també seria interessant veure com s'ho feien per sobreviure aquells que no tenien tant.

Per cert, el treball molt ben fet Victor!

Adri & Laia
Judith ha dit…
Hola

És una informació molt interessant, a més a més mai m'havia parat a pensar que els romans tenien un habitatge en concret segons la seva economia.
S van Roessel ha dit…
Molt interessant, la informació explica molt bé on vivien els romans segons el seu nivell econòmic i segons el lloc on era situada la casa, camp o ciutat. És curiós veure que actualment no és ben bé així ja que pots trobar gent amb més o menys diners que viu en el mateix tipus d'habitatge.


Bones Festes :)

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES