DEL LLATÍ AL CATALÀ
Com tots sabem abans de que arribessin els romans a Catalunya hi vivien aquest territori els ibers. Una de les característiques més importants dels pobles ibers era la seva llengua, la llengua ibèrica, que gràcies a això a Ullastret s’ha trobat un dels textos més valuosos en aquesta llengua.
Però els ibers els quedava poc temps de tranquil·litat perquè al segle VIII aC, seguint les rutes pels fenicis el grec va arribar a les nostres costes, especialment a Roses i Empúries.
Però els ibers els quedava poc temps de tranquil·litat perquè al segle VIII aC, seguint les rutes pels fenicis el grec va arribar a les nostres costes, especialment a Roses i Empúries.
El 218 aC esclataria la Segona guerra Púnica que portaria als romans a cap a nosaltres. Els romans van ser els primers en estructurar el territorial català i a l’hora imposant la seva llengua que ara estudiem, llatí.
Els romans van anar estenent la seva llengua per tot el territori i fins i tot van arribar al Pirineu Català, que tot i tenir un influència amb el basc va perdurà. Amb la caiguda del Imperi romà al 476 el llatí ja havia perdut molta de la seva força i poc a poc va anar transformant-se en les llengües romàniques que ara parlem, com el català.
L'arribada dels romans:
Però com ja sabem el català no només es parla a Catalunya ,sinó també a les Illes Balears i el País València.
En el segle XII la Corona d’Aragó experimenta un procés d’expansió per la Mediterrània que arriba fins els territoris balears. En arribar els catalans a les Illes Balears van imposar la seva llengua.
En canvi en el País Valèncià, la llengua els va arribar a partir també d’un procés de colonització feudal de part també dels aragonesos, tot i que més tard va partir un procés de substitució pel castellà. Això ha tingut les seves conseqüències en els segles següents perquè ara està patint un procés de desaparició perquè cada cop hi ha menys gent que el parla.
Andrea Padilla1r Batx
Comentaris
És veritat que gràcies a la caiguda de l'imperi romà, el llatí va anar perdent força i a causa d'això, van aparèixer les llengües romàniques, on es trobava el català i per tant, aquesta llengua va ser parlada en diverses zones.
Molt ben explicat !
m'agrada aquesta breu noticia sobre el que va pasa a ser del llatí al català.
un petonet:).
És molt interessant la evolució del llatí fins al català.
Els mapes que has ficat ens donen una idea clara dels efectes de la llengua llatina que ha afectat el català.
Malgrat això com has dit, el català en alguns territoris està en decadència ja que son consumides per altres llengues.
molt bé, aquesta notícia ja que avui en día parlem el català i veiem com aquesta llengua va lluitar per sobreviure.
Georgina i Abigail
D'una manera o altre la caiguda de l'imperi romà va beneficiar al català ja que quan comença a perdre força el llatí, apareixen noves llengües les romàniques, les llengües de avui dia que parlem normalment el català es la llengua que mes parlem però no tan sols a Catalunya, sinó al País València i les illes Balears; també es millor que el català s'estenguin així no es perdrà mai i no passarà a ser una llengua morta.
Per altre banda, crec, que tota l'expansió del català en el seu temps, ha anat disminuint molt ràpidament en les últimes dècades.
Tots hem de lluitar perque aquesta llengua sobrevisqui per sempre.
Aquesta informació sobre la nostre llengua catalana és molt interessant i entenedora. És un alago saber que han lluïtat per la nostre llengua.
És veritat aquell dit: "uno no se acuesta sin aprender nada nuevo" més o menys xD Ho dic perquè hi han coses que no les sabia tan específicament.
Felicitats per la feina! =)
Un petunet
Els mapes ajuden en la comprensió:).
A causa de la caiguda de l'imperi romà, la llengua parlada ( el llatí) va anar perdent força així que es van anar forman altres llengues romàniques.