TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella època s'anomenava Tarraco i es va convertir en una de les ciutats més grans i importants de l'imperi romà a la península ibèrica.

Tàrraco era una ciutat romana situada al centre de la Hispània romana i es va construir sobre les restes d'un poblat ibèric que es deia Kese. Va ser fundada l'any 218 a.C.  durant la guerra púnica pels dos germans Corneli Escipió Gneu i Publi (també conegut com a Luci).

                                                                                    
                                              Escultura de Gneu Coroneli Escipió, anònim

                                            Escultura de Publi Coroneli Escripió, anònim

Durant la segona guerra Púnica, Roma va enviar a Hispània als dos germans amb l'objectiu de tallar el subministraments de l'exèrcit cartaginès d'Aníbal, que ja havia invadit Itàlia. Els Escipions van crear Tàrraco i la van convertir en un punt estratègic molt important ja que estava a només quatre dies de navegació de Roma. Així, la ciutat de Tarraco era un port militar i comercial, però també un lloc per viure els soldats, de manera  es van començar a construir habitatges al voltant del poblat ibèric que es van acabar unint i rodejant per unes muralles que les protegien d'atacs exteriors.

La importància de Tàrraco dins l'imperi romà va continuar durant l'època republicana i fins i tot va ser el mateix Juli Cèsar qui va concedir a la ciutat el rang de colònia. 

L'any 27 a.C August va convertir Tàrraco en la capital de la província més extensa de la península que es coneixia com la Tarraconense. Aquest emperador va viure a la ciutat durant uns anys per poder controlar les guerres contra els càntabres, els asturians i els galeigs. El fet que August visques a Tàrraco va fer que invertís i transformés la ciutat i el seu entorn, va millorar les vies de comunicació (Via Augusta), va crear aqüeductes per fer arribar aigua a la ciutat i va crear el Fòrum romà. Aquest, estava situat prop del port i era el centre de la vida administrativa, comercial i religiosa de la ciutat. El fòrum estava ple de botigues que venien productes de diferents tipus i també tenia un temple dedicat als déus Júpiter, Juno i Minerva. Més tard en l'època de Tiberi  es va construir una altra plaça amb una basílica i un lloc de reunions.

         Reproducició de la ciutat de Tàrraco s. I a.C.

En aquells anys també es va construir el teatre i el conegut amfiteatre de Tarragona (que encara es conserva en bon estat) i era on els ciutadans romans gaudien de comèdies tragèdies, lluites de gladiadors...

Les vivendes de Tàrraco, es trobaven al costat inferior del riu i eren d'estructures similars a com es troben a altres ciutats romanes: Les cases unifamiliars de classes altes i mitjanes que les anomenaven "Domus romana" i edificis de pisos modestos, menys condicionats coneguts com a "Insulae". La ciutat era molt activa en l'àmbit cultural i comercial i va tenir molt poder durant l'expansió de l'imperi romà.

      Maqueta ciutat de Tàrraco 

El nom de Tàrraco segons els experts ve de: Tar (brava), Raco (línia de terra), i més tard Ona (més gran que). És a dir, "gran costa brava".

Si us animeu a visitar la ciutat de Tarragona, hi podreu trobar moltes restes de Tàrraco com restes de muralles el teatre, el circ i com he dit abans l'amfiteatre. També s'hi pot trobar la necròpolis paleocristiana.  Una visita plena d'història que no us podeu perdre!

        Runes de l'amfiteatre de Tarragona


Gil Claramunt
4t ESO

Comentaris

Carla López ha dit…
Hola Gil m'ha encantat la teva entrada, una curiositat es que a l'amfiteatre roma de Tarraco s'hi poden acollir a 14.000 persones!
Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Gil! Si t'interessa el tema de Tàrraco et recomano que visitis un parc situat al nord de Tarragona anomenat Camp de Mart, on podràs contemplar les antigues muralles de Tàrraco. Unes muralles excepcionals per ser una de les construccions romanes més antigues fora d'Itàlia i per ser de les millors conservades del món. S'estima que es va construir al segle ll aC i que originalment era d'uns 3.500 metres de llargada i de 12 metres d'alçada. Però, com els romans podien fer aquests tipus de construccions sense la tecnologia que tenim nosaltres en l'actualitat? Saps quin mètode utilitzaven?
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona pregunta Martina!!! La veritat és que és sorprenent que els romans poguessin fer aquests tipus i altres obres de gran tamany en l'època que estaven i els pocs recursos tècnics que tenien. Cal dir que per dur a terme aquestes construccions, s'utilitzava molta mà d'obra esclava que s'encarregava de fer les feines més dures com traslladar els grans blocs de pedra en que construien, en aquest cas la muralla. No hi ha una únic disseny de construció de muralles, però la de Tarragona estava formada per dues parets molt groixudes de pedra i l'espai interior estava recobert de ciment dur, fent així que la paret sigues més resistent a atacs enemics. Per fer aquests tipus de construccions hi participaven també enginyers de l'època que facilitaven la feina encara que els projectes de construcció podien durar varis anys.
Hi han molts estudis que intenten esbrinar com els romans van poder fer diverses construccións que semblen impossibles de fer sense les eines i recursos que tenim avui en dia.

Espero que t'hagi resolt el teu dubte!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES