EL PANTEÓ EN EL PASSAT I EN EL PRESENT

Marc V. Agripa, entre els anys 27 i 25 a.C, va fer construir un temple en el Camp Macio que va dedicar a tots els déus de l'Olimp. Aquest temple, amb denominació grega, es deia Panteó, però ja no és el mateix d'abans. El Panteó actual va ser completament reconstruït entre els anys 118 i 125 d.C. per Adriano, després que el d'Agripa fos totalment destruït  per un incendi sofert l'any 80. Diferent del precedent, el nou Panteó tenia forma circular i consistia d'una aula amb parets cilíndriques rematades per una gegant volta hemisfèrica oberta al capdamunt d'un gran orifici de 9 metres de diàmetre. El diàmetre de l'aula (i, per tant, de la cúpula) és de 43,30 metres i equival a l'altura de l'edifici, o sigui que aquest podria contenir una esfera perfecta en el seu interior. 

Exteriorment la "rotonda" està precedida per un pronaos tradicional amb setze columnes monolítiques de granit egipci per l'arquitrau amb les lletres de bronze (monedes, però col·locades en els mateixos llocs de les antigues) amb el que Adrià va voler commemorar el "fundador" del temple, Agripa, en el tercer any del seu consolat. Sobre l'arquitrau la fatxada es trobava decorada amb un alt relleu de bronze daurat i del mateix metall es trobaven revestides també les bigues de l'interior del proneu-vos. 

El papa Urbà VII va despullar el monument d'aquest revestiment perquè Bernini el destinés el gran baldaquí sobre l'altar de la Confessió, en la Basílica de Sant Pere. En el Panteó, que encara conserva excepcionalment entre tots els monuments de l'antiguitat les seves característiques originals a excepció de les estàtues i dels altars moderns, hi ha columnes monolítiques de marbre groc antic i rosa. La seva conservació es deu al fet que va ser transformat en l'església després que l'emperador de Bizanci, Focas, ho va donar al papa Bonifaci IV en l'any 608 d.C.

                                       Panteó d'Agripa (Marc Agripa)


Bruna Safont
4t ESO

Comentaris

Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! M'ha entrat curiositat de descobrir que passa quan plou. Ho he buscat i es veu que al terra del Panteó hi trobem 22 forats que filtren l'aigua que cau pel forat de la cúpula.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Com a curiositat el Panteó és l'estructura millor conservada de l'antiga Roma que hi ha en l'actualitat. També és interessant saber que originalment el Panteó va ser construït per venerar als déus romans, però a partir del segle VII es va tornar un lloc de culte al Déu catòlic per la donació al Papa Bonifaci com menciones al text. Per què creus que l'emperador Bizanci va decidir donar una de les estructures més conegudes de tots els temps?
Nora Agulló ha dit…
Que interessant Bruna! Jo et volia comentar una curioitat que he trobat.

Sabies que a part de ser un temple i posteriorment una església, també va tenir altres usos al llarg del temps. Per exemnple, durant el Renaixement, el Panteó es va convertir en el lloc d'enterrament de personatges il·lustres, incloent-hi artistes com Rafael i Annibale Carracci, així com altres figures importants de la història italiana.

Espero que t'hagi semblat interessant, gràcies.
Tigist Masllorens ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Tigist Masllorens ha dit…
Interessant. És curiós l'òcul que té aquesta estructura. I és que serveix perquè entri la llum natural, com perquè la pluja entri i ajuda al drenatge de l'aigua. A part, aquest òcul crea els efectes visuals increïbles!
M'ha agradat molt. Gràcies!!
Judit Muñoz ha dit…
Bona entrada Bruna! Una curiositat es que la paraula Panteó ve del llatí "Pantheon", però esta format per dues paraules gregues: (pan) 'tot' i (theos) 'déu'. La paraula panteó es pot utilitzar tant per referir-se a un monument dedicat a l'enterrament d'un conjunt de persones com per parlar del conjunt de divinitats en una religió.
Martina Pareras ha dit…
Una entrada molt interessant Bruna! Voldria afegir que el Panteó és un temple dedicat a tots els déus, i dins d'aquest, hi ha set "nixos" que es feien servir com capelles dedicades diferents déus romans. Aquesta va ser una de les maneres que els romans van utilitzar per treure-li pes al Panteó. Però no va ser l'única, l'òcul que actualment és el símbol més emblemàtic del Panteó també és un altre sistema que van utilitzar perquè la cúpula no es desplomés, degut al seu gran pes.
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona entrada! He buscat més informació sobre el Panteó hi he trobat que aquest es va construir fora de les muralles de Roma en un terreny que és considerat el lloc exacte on va desaparèixer Rómul (fundador de Roma segons la llegenda de Rómul i Rem). Es veu que aquest lloc era propietat d'un general amic d'Octavi August (primer emperador de Roma) que es va casar amb la seva filla Júlia. Per això li va cedir el terreny per la construcció del Panteó.

Bona feina!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES