ÍTACA, LLEGENDA
Ítaca, en grec Itháka i Ithaca en llatí, és una ciutat de Grècia. Està situada al mar Jònic.
En temps immemorials, l'illa d'Ítaca era el regne d'Odisseu, un heroi grec.
Odisseu va embarcar-se en una llarga i perillosa odissea després de la Guerra de Troia, i durant la seva absència, Ítaca va veure com el seu poble esperava amb esperança el retorn del seu amic i rei.
Penèlope, la reina d'Ítaca, va teixir i desfer un teixit cada dia, esperant el retorn d'Odisseu. Mentre els anys passaven, la llegenda de la seva fidelitat es va estendre per tota la Mediterrània. Malgrat les temptacions i els pretendents que buscaven la mà de Penèlope, ella mai va deixar d'esperar.
Finalment, després d'una llarga i perillosa jornada, Odisseu va tornar a Ítaca. Va haver d'enfrontar-se a proves i temptacions, incloent-hi la famosa ceguesa del ciclop Polifem i l'encant de les sirenes. La seva sagacitat i determinació van ser les seves guies, i després d'una reunió èpica amb la seva estimada Penèlope, va restaurar la pau a Ítaca.
Avui en dia, tenim la cançó de Lluís Llach anomenada Viatge a Ítaca la qual us en deixo un vídeo a continuació.
Pot reflectir moltes coses, i es pot interpretar de moltes maneres. Una de les interpretacions que se li pot donar és que la cançó dóna un missatge com de perseguir un objectiu, i en aquest cas l'objectiu que perseguia Ulisses, era tornar a Ítaca, que és on habitava la seva família.
També es pot entendre com el llarg camí cap a un destí llunyà (cadascú pot tenir el seu). El que ens ensenya és que en una situació o aventura és més important el camí que cal recórrer que el propi destí.
Poema: de Kavafis (poeta).
Tigist Masllorens
4t ESO
Comentaris
Durant molts anys Penèlope (la reina d'Ítaca) ha representat l'ideal d'una bona esposa: una dona fidel, que calla i espera amb paciencia més de vint anys al seu marit, deixant de banda altres pretendents i temptacions. Però també se la relaciona amb l'astúcia i el poder d'enganyar per aconseguir els seus objectius i no creure que el seu espòs Odisseu fos mort.
Bona feina!!!