ELS DOTZE TREBALLS D'HÈRACLES

Els Dotze Treballs d'Hèracles són una sèrie de tasques heroiques que el semidéu grec Hèrcules va realitzar com a penitència per expiar el crim de matar la seva dona i els seus fills, causat per una fita enviada pel déu Hera. Aquests treballs es van convertir en un dels mites més famosos de la mitologia grega i han estat objecte de diverses representacions artístiques i literàries al llarg dels segles. 

Així comença el mite d'Hèracles i els dotze treballs:

Hèracles es refugia en les muntanyes, ple de penediment. Un dia Hermes se'l va trobar, i el déu li diu que si vol redimir les culpes que té es converteixi en un esclau per servir a Euristeu, el rei malvat d'Argos.

Hèracles s'ho pensa i accepta, es dirigeix a Argos i coneix al rei malvat. Euristeu li proposa fer dotze treballs quasi impossibles de fer. 

El primer treball és lluitar contra el lleó de Nemea, Hèracles aconsegueix matar-lo i es queda la seva pell. El segon era acabar amb l'Hidra de Lerna, que era un monstre gegant amb cinquanta caps i si li tallaves un cap immediatament tornava a créixer.  Amb l'ajuda del seu nebot van tallar tots els caps de base la qual cosa no van tornar a créixer. 

           Antonio Pollaiuolo: Hércules y la Hidra, sobre 1475. Galleria degli Uffizi, Florencia

El tercer treball caçar a la cérvola de Cirene, la cérvola tenia les potes fetes de bronze i astes d'or. Hèracles va estar perseguint la cérvola durant un llarg any, fins que un dia l'animal es va para a beure aigua, i el va caçar Hèracles. El quart treball és atrapar viu al senglar d'Eurimant. Aquest senglar assolava els camps d'Arcàdia. Hèracles li va posar una trampa i el va capturar, seguidament va portar el senglar cap al seu cosí.

El següent treball és netejar els estables d'Augias, aquests estables duien 30 anys sense netejar-los ningú, la qual cosa feien molta pudor i cap persona s'acostava en aquell entorn. Hèracles el que va fer és desviar un riu i que passés pels estables d'aquesta manera es netejaven amb l'aigua del riu.

Més tard li van ordenar que matés les aus d'Estimfal. Són unes aus amb les ales, bec, i les arpes de bronze, mataven a qualsevol que s'acostava al camp on eren elles. Hèracles les va distreure amb un cascavell i unes castanyoles. Quan les aus s'agrupaven i fugien del camp Hèracles tenia l'oportunitat de matar-les amb més facilitat.


                Mosaic dels treballs d'Hèracles: matant les aus de l'Estínfal (Detall                                                                            procedent de Llíria, València).

Hèracles també havia de domar el bou de Creta, treia foc pel nas. El bou era consagrat per a Posidó, però  Minos va canviar el bou per un altre de diferent, per això el rei dels mars va tornar boig el bou per aconseguir que destruïes la ciutat de Creta. Hèracles, el va captura i immediatament li va portar a Euristeu que després ell mateix el va consagrar.

                                      Hèracles i el bou de Creta, Anònim.

Els cavalls de Diomedes: En aquesta tasca, Hèrcules va haver de capturar els cavalls carnívors de Diomedes, el rei traci. Després de lluitar amb els soldats de Diomedes i matar-los aconsegueix capturar els cavalls.

Més tard tenia un altre deure i era robar el cinturó d'HipòlitaHipòlita princesa de l'amazona, va heretar aquell cinturó màgic de part del seu pare, un cinturó molt valuós per a ella. Hèracles el primer que va fer és anar cap a ella i dir-li que hi volia el cinturó per a Admeté filla d'Euristeu, Hipòlita no li va semblar gens bona la proposta i demana als seus guardians de l'Amazona que ataquessin en contra d'Hèracles. Però malauradament Hèracles la mata i es queda el cinturó màgic i el porta on li van demanar.

                            Heracles lluita contra las amazonas, ánfora ática de figuras negras 
                                                 530 a. C.–520 a. C., Museo del Louvre.

Robar el bestiar de Gerió: Hèracles havia de robar el bestiar de Gerió, un gegant rei que mai envelleix i era immortal. Quan el mata porta el monstre cap a Euristeu.

Recollir les pomes d'or de les Hespèrides: Hèracles havia d'obtenir les pomes d'or que eren guardades per les Hespèrides, unes nimfes dels jardins de l'Oest. Hèracles no sap on està el jardí, així que preguntarà a Prometeu. El tità accedeix sempre que Hèracles li alliberi del càstig al qual Zeus li ha sotmès. Hèracles accepta i l'ajuda. Després el mateix Altes, el qual roba les pomes d'or mentre Hèracles sosté la cistella.

Capturar Cèrber, el gos de tres caps de l'Inframon: Hèracles havia de capturar el gos guardià de l'Inframon i portar-lo a la superfície com a part dels seus treballs finals. I finalment el caça i amb el dotze treballs fet el penediment d'Hèracles ha quedat eliminat per sempre més.


             Cèrber, escultura d'època romana en el Museu Arqueològic d'Heraclió, Grècia.


Iman Barmou
1r Batx

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Una bona entrada! M'ha agradat molt i es bastant interessant. M'he entretingut ràpidament ja que és un tema que molta gent li semblarà molt curiós. Ja en sabia alguns de treballs com la lluita contra el lleó de Nemea, els cavalls de Diomedes, etc. Molt bona entrada!
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. El mite d'Hèracles reflecteix els aspectes on la gent o herois realitzaven tasques extraordinàries per demostrar el seu valor i superar el seus errors passats. En el mite podem observar la força, la determinació d'Hèracles enfrontant-se a tasques insuperables i gairebé impossibles de realitzar. S'ha de dir que els dotze treballs has estat una font d'inspiració per a molts artistes al llarg de la història.
EPS ha dit…
M'ha agradat molt la vostra pàgina. Són unes històries que paguen la pena conèixer. De fet em plau molt haver-vos trobat perquè hi ha una certa fascinació pel personatge mític coincident amb vosaltres.
Aquest any he publicat un llibre en versos blancs dodecasíl·labs alternats de cadascuna de les seves aventures. Si el voleu conèixer hi podeu trobar un tastet aquí:
http://canperescultura.blogspot.com/search/label/H%C3%A8racles

Ens veiem.
Felicitats.
Enric.-

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES