EL MUSEU DE L'OLIMP

Tots sabem que hi han mil i una obres que representen directament a deus i deesses de la mitologia grega, com per exemple "El naixement de Venus" de Botticeli o "Neptú i Amfitrie" de Luca Giordiano. Però en aquesta entrada intentarem buscar algun quadre que representi bé a alguns deus i deesses sense que el quadre sigui dedicat directament a ells.

Demèter i Monet:
Segur que molts de vosaltres ja sabeu qui és Claude Monet, el pintor considerat "el pare de l'impressionisme" gràcies a les seves magnifiques obres d'art que solen representar escenaris naturals. Molts d'ells són parts dels seus jardins, plens de flors i vegetació, que encara ara es poden anar a visitar a Giverny, França. És degut a aquests paisatges naturals que l'he relacionat amb Demèter, la deessa de la fertilitat de la terra i del cultiu. Un quadre que la podria representar és: 

El jardí dels artistes a Vetheuil, Claude Monet

Aquest quadre el va pintar abans de marxar de Vetheuil poc després que la seva dona, Camille, morís. Aquest quadre ens mostra l'amor que sent per les flors i la naturalesa, que és el mateix amor que sent per les flors i la natura la deessa Demèter.

Posidó i Albert Bierstadt
Albert Bierstadt va ser un pintor Alemany que va arribar a ser molt reconegut a Nord Amèrica durant el segle XIX. Aquest l'he aparellat amb Posidó especialment per un quadre: "Mar esmaragda". En el quadre veiem com una ona trenca amb les roques de la costa amb força. Si ens hi fixem veurem com el màstil d'un vaixell fa presencia dins l'onada, tot i que no crida molt l'atenció. Això indica que hi ha agut un nàufrag a causa de la força del mar. Aquesta força que representa Bierstadt la podem associar a Posidó, déu del mar i els llacs.

Mar esmaragda, Albert Bierstadt

Dionís i Luis Egidio Meléndez
Luis Egidio Meléndez, nascut a Itàlia el 1716, va ser un pintor espanyol molt famós pels seus bodegons o quadres de naturalesa morta. La seva carrera com a artista va ser desenvolupada en gran part a Madrid. En els quadres de naturalesa morta solen aparèixer aliments i animals morts ja que, com indica el nom de les obres, són elements naturals que ja no són vius. En aquests també sol aparèixer vi. 

Frutero con ciruelas, uva y manzana, Luis Edigio Meléndez

Aquest quadre trobo que és una bona representació de Dionís, ja que ell és el déu de la natura i del vi. I en aquest quadre hi apareix natura, les fruites, i un element essencial per crear el vi, que és el raïm. 

Amb aquestes relacions entre deus i quadres podem veure com, encara que no sigui el punt principal de l'artista, moltes vegades hi han elements que representes als deus grecs, sobretot quan son elements relacionats amb la natura.

Marc Gómez
1r batx

Comentaris

Irene Altés ha dit…
Molt bona entrada! És interessant veure com es poden representar els déus de moltes altres maneres. Per exemple, podríem afegir-hi el quadre del tocador de llaüt de Caravaggio com si representés a Apol·lo deu, entre altres coses, de la música, ja que es retrata a un noi amb un instrument.
Bassma Boukilou ha dit…
Molt bona entrada! M'ha semblat molt interesant la manera en que has pogut relacionar aquests "deus" amb quadres que no els identifiquin a ells directament. Penso que molts quadres els podem identificar amb molts deus.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant. M'encanta com has relacionat els artistes i els seus quadres amb els déus i deesses de la mitologia grega. És bastant fascinant com la mitologia grega ha influït en l'art al llarg dels segles i com molts artistes han representat indirectament als déus i deesses a través de les seves obres. Això també ens mostra com la religió i la cultura poden influir en les formes d'expressió artística i com aquestes influències són importants per entendre millor les obres d'art, com ara: a través dels elements que s'associen a a divinitat com les flors i la natura en el cas de Demèter o la força del mar en el cas de Posidó, el pintor pot transmetre la idea i la presència dels déus sense haver de representar-los directament.
StephenAppiahTech ha dit…
Què curiós veure que hi ha un moseu dedicat a les pintures de l'olimp
Lucas Torres ha dit…
Molt interessant l'entrada. Es molt curiós que hagis identificat les relacions dels deus de l'Olimp amb quadres de pintors famosos ja que es molt difícil que representen els quadres. Potser que molts de aquets quadres donen un reconeixement a deus grecs però son difícils de trobar aquell significat.
Nora Agulló ha dit…
Hola, Marc! Que interessant!, vull dir-te que m'han agradat molt les comparacions, i et volia fer una pregunta: Com t'has inspirat per relacionar-les, ho has fet buscant informació a Google, has trobat les comparacions a internet?, o simplement se t'ha acudit a tu sol?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES