CURIOSITATS DE L'ANTIGA GRÈCIA

En aquesta entrada comentaré les curiositats que he descobert sobre l'antiga Grècia que he trobat més interessants i més sorprenents i desconegudes:


- El primer de tot és que l'esperança de vida era molt més alta que l'actual, arribaven als 100 anys i més i tot. És molt curiós sobretot tenint en compte que en aquella època no hi havia gaires avenços mèdics. Alguns especialistes diuen que es devia a la dieta mediterrània i a l'esport que practicaven. 


Hipòcrates va dir: "deixa que el menjar sigui la teva medicina i la medicina el teu menjar".

- La segona curiositat que m'ha cridat l'atenció és que els grecs creien que l'òrgan de les emocions era el fetge, a diferència de nosaltres que creiem que és el cor (tot i saber que el cervell és qui realment les controla). Ho creien així a causa de l'existència del mite de Prometeu, el qual és castigat pels déus a que les àligues li mengessin el fetge eternament, però el fetge es regenerava contínuament. 

Prometeu porta el foc a la humanitatHeinrich Friedrich Füger

- En realitat no es diu “Grècia”: el seu veritable nom oficial és “República Hel·lènica”. Van ser els romans els que van començar a definir-la Greacia (terra de grecs) i el nom es va popularitzar tant que va arribar fins als nostres dies.


- Una dada curiosa és que les prostitutes estaven acceptades a la societat. Però eren molt discretes. Portaven sandàlies i per cridar l'atenció d'algú escrivien "segueix-me" al terra amb el seu peu. A més, només elles portaven els llavis pintats de vermell.

- A diferència de l'actual cànon de bellesa, a l'Antiga Grècia es considerava atractiva a la persona amb les celles juntes ja que es creia que era signe d'intel·ligència. De fet, moltes dones se les pintaven expressament. 


- Una dada que desconeixia completament és que el terme de "catifa vermella" prové de l'Antiga Grècia, en concret, de l'obra Agamèmnon d'Èsquil. La catifa representa un camí pels déus. 
Escena de L'Orestiada en què Clitemnestra pretén assassinar Agamèmnon de Pierre-Narcisse Guérin

- Una cosa molt curiosa és que si li tiraves una poma a algú, volia dir que li estaves declarant el teu amor

Aquí tenim un vídeo de curiositats de l'antiga Grècia


Paula García Balbín
1r Batx

Comentaris

Raquel Larrubia ha dit…
Molt interessant! Voldria afegir que l'esport a l'Antiga Grècia era molt important. Per exemple els nens, a partir dels dotze anys anaven amb un entrenador personal i entrenaven despullats.
Laia Bardolet ha dit…
Molt bona entrada! Faig menció a la curiositat del fetge, és totalment cer i és per això que més tard les medicines més "casolanes" com ara l'acupuntura o l'alineament dels xacres del cos, estan molt relacionats amb el fetge sa i per això el tenen com una part del cos sagrada.
Franny Beltre ha dit…
M'ha agradat molt! Una altre dada interesant que voldria afegir es que alguns romans (tot i estar casats amb la seva parella) eren homosexuals i feien reunions/festes on nomes els homes i podien anar per trobar-se amb els seus amants.
Això es devia ja que la majoria de matrimonis eren per conveniència i no perquè s'estimaven de veritat. També es deu al masclisme de l'època: els homes podien fer el que volien mentres les dones s'havien de quedar a casa. A més els romans veien la homosexualitat com la millor relació. Ells consideraven que l'home era perfecte i al tenir aquest una relació amb un altre home la feia mes perfecte encara.
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada! M'han semblat superinteressants aquestes curiositats. La veritat no en tenia ni idea de cap d'aquestes. M'ha semblat molt interessant per exemple com veien les celles juntes en aquella època si ho comparem amb el pensament d'avui en dia, igual que amb el tema de les prostitutes. I també m'ha sorprès l'edat a la qual arribaven a viure simplement amb una dieta mediterrània i esport, hauríem de tenir-ho en conte també avui en dia.
Aina Garcia ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada. Si sóc sincera no sabia cap d'aquestes curiositats i algunes se'm han fet gracioses com la de la poma. Resulta que a costum de declarar-se amb una poma prové d'un mite, el de la poma de la Discòrida. Des de llavors es considerava la poma com algo sagrat i vinculat a la deesa Afrodita (deesa del amor) i es per això que van començar a tirar-se pomes per demanar matrimoni

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES