PIGMALIÓ

Pigmalió es una figura de la mitologia de Xipre, es troba al mite recreat per Ovidi en el llibre X de la Metamorfosis on ens explica que, Pigmalió, a mes de ser rei de Xipre també va ser un gran escultor . Durant molt temps ell va estar cercant per una esposa que complís les seves expectatives.
Finalment no es va casar ja que no trobava la dona perfecte i va decidir dedicar tot el seu temps a l'amor a la creació d'estàtues.

Després Pigmalio, inspirant-se en el seu ideal va crear una estàtua de marfil a la qual va anomenar Galatea. L'estàtua era tan bella i perfecte que Pigmalió va caure enamorat d'ella, la vestia amb teles i la besava esperant que algun dia la seva creació cobrés vida.
Segons com s'explica en la història en una de les festes dedicada a la deessa de l'amor, Pigmalió va a demanar a Venus que fes els seus desitjos realitat, al demanar-li les flames del temple es van alçar 3 vegades sorprenent  Pigmalió.

  Pigmalió pregant a Venus perquè animi la seva estàtua, Jean- Baptiste, 1786

De retorn a casa seva va romandre de peu per davant de l'estàtua de Galatea, on l'estàtua va adquirir vida transformant-se en una dona real i convertint-se en l'amant que Pigmalió tan desitjava.

    Pigmalió i Galatea, Etienne- Maurice Falconet, 1763

En aquesta escultura es veu clarament el moment en què l'estàtua de Pigmalió adquireix vida.

  Pigmalió i Galatea, Jean-León Gerôme, 1890

També d'aquest mite ha sortit la frase de caracteritzar a una persona com un "Pigmalió",referint-se a un home culte que educa a una dona humil per transformar-la amb una persona refinada. Això clarament bé de la necessitat de Pigmalió de trobar la dona perfecte.

Per últim aquest mite ha inspirat grans obres literàries i pel·lícules com:

                                         

















 El retrat de Dorian Grey, 1890
                                                       

El Fantasma de l'Òpera, 1909


                                                                      

















   My Fair Lady, 1964


Franny Beltre
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES