OVIDI


Publi Ovidi Nasó va ser un poeta romà nascut a Sulmona el 43 aC, va viure una vida bastant acomodada ja que venia de família rica de classe eqüestre.
El seu pare estava capficat en fer-lo en un advocat que li va proporcionar una bona educació a Grècia, Àsia i a Roma, però per mala sort del pare Ovidi va acabar encaminant-se al camí de la poesia.

Cal destacar que gràcies a la seva posició econòmica va poder ser més independent que altres poetes com Horaci o Virgili.

Va casar-se 2 cops dels quals els dos es va divorciar per després trobar l’amor amb la seva tercera esposa.
Finalment l'any 9 dC va ser desterrat per August al Mar Negre on va morir el 18 dC.
Sobre per què va ser desterrat, no se sap tot i que s’han formulat múltiples hipòtesis al respecte.




Bust d'Ovidi, 1 d.C, Galeria Uffizi, Florència

Va ser un poeta fecund i espontani i bastant conegut en la classe alta romana (cosa que reflectia en les seves obres). Es va dedicar a diversos gèneres poètics on es poden classificar amb les seves obres:

Del 15 aC al 2 dC: poemes eròtics. (Amors, l’Art d’estimar i Heroides)
Del 2 al 8 dC: Poemes èpics i didàctics.(Les Metamorfosis i Els fastos)
Del 8 dC fins a la seva mort: poemes de dolor i tristesa.(Tristes i Pòntiques)

Una de les obres més destacades i conegudes són Les Metamorfosis que el consagraria com un dels autors clàssics predilectes del públic.

Un poema extens dividit en 15 llibres que recullen 250 mites i llegendes gregues i romanes, on es segueix un ordre cronològic des de la creació de l'univers fins a la transformació de Juli Cèsar en astre. Un aspecte destacable ja que en els llibres els personatges mítics acaben transformant-se en animals, vegetals o constel·lacions.
Les Metamorfosis tenen una originalitat que be a que l'autor no volia seguir un model determinat. Ovidi va tenir molta cura en la seva elaboració ja que ell mateix deia que aquesta obra era la que "havia de aconseguir-li la immortalitat".

Els llibres consisteixen en una mena d'història mítica del món on tot comença amb un pròleg dedicat a la creació i el diluvi i seguidament continua dividida en 3 parts:
- Divinització protagonistes.
- Narracions sobre heroïnes i herois.
- Figures històriques de la guerra de Troia.


L'obra es troba en un canvi constant ja que passa des de les formulacions naturals dels animals a la aparició de Pito, mort per les mans d'Apol·lo. A causa d'aquets canvis és difícil classificar l'obra en un gènere concret. Tot i això, tenint en compte la mètrica, les referències mitològiques, el caràcter narratiu i la llargària podem dir que és una obra propera a l'èpica.

També cal destacar que aquesta obra ha servit d'inspiració a molts artistes com el famós pintor Salvador Dalí:


La Metamorfosis de Narcís, Salvador Dalí (1937), Tate Gallery Londres.

Aquí és representada la llegenda recollida de La Metamorfosis, on Narcís era un home molt bell que enamorava a tothom al seu voltant, però menyspreava a tothom al seu pas, per culpa d'això els seus pretendents el van maleir. Els déus, per tant, van decidir castigar-lo fent-lo caure en una passió terrible: la fascinació pel seu propi reflex.
            Eco i Narcís, Jhon William Waterhouse 

Un dia anant de caça fins a les profunditats del bosc, Narcís va trobar un petit bassal d'aigua on es va aturar a descansar i, en mirar-se al reflex de l'aigua, es va acabar enamorant d'ell mateix. Això va causar que no es pogués separar de la seva imatge i, en ser incapaç de separar-se'n, va morir al costat del bassal. El seu cos va acabar consumit per la passió i va ser transformat en una flor que duu el seu nom: El Narcís.


Clarament la interpretació que fa Dalí en el quadre és diferent, on implica aspectes personals a l'obra.

Aquí deixo un vídeo on explica molt bé la vida d'Ovidi i aprofundeix més en el tema per si en voleu saber més.

Franny Beltre 
1r Batx

Comentaris

Quina és alguna de les hipòtesis per la qual va ser desterrat? Seria molt interessant saber-ho.
Arnau Espina ha dit…
Per tant, entenc que l'adjectiu "narcicista", té el seu origen en aquesta obra d'Ovidi. Molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES