7 de desembre del 2021

EL MITE D'ARACNE

Aracne, aranya en grec, és la narració del mite d'una jove atractiva teixidora.

Aracne era filla d'Idmón, un tintorer que vivia a Colofó. La jove era molt famosa per la seva extraordinària habilitat per brodar i teixir.

El mite narra que els seus treballs eren tan admirables que les Nimfes del camp els anaven a veure. Així que la seva popularitat va pujar de tal manera que persones d'arreu del món li demanaren les seves obres. Tanmateix el fet de ser tan famosa va ocasionar que la jove és tornes orgullosa i arrogant. Ella, volia que totes les seves obres foren molt conegudes i s'atribuïa tot el mèrit,  sense deure la seva habilitat a ningú. 

M'agradaria puntualitzar que a l'antiga Grècia és  creia  que els deus donaven a tots els humans diferents habilitats. I tu, com a mortal,  havies de donar gràcies per aquesta. Per exemple, si eres molt bo amb la música havies de donar gràcies al déu de la música. Per altre banda, l'habilitat d'Aracne per teixir i brodar deien que va ser donada per Atena.

Hi ha mites que expliquen que la deessa Atena va aparèixer en forma de vella a la jove i la va avisar del seu mal comportament. Aracne va respondre insultant i cridant a la vella, qui immediatament es transformà amb Atena.

En una altra versió trobem que Atena va esclata amb ràbia i cegada per l'enveja desafià a la jove a un concurs. Inicialment la deessa  va teixir com un altre senyal d'advertiment a Aracne qutre històries d'humans que es cregueren millor que els deus i foren castigats. Aracne no va veure l'advertiment i cegada per l'orgull va teixir quatre escenes on els deus castigaren els mortals sense cap raó. Per acabar el concurs, Atena va teixir la seva victòria contra Posidó per aconseguir Atenes, mostrant així el gran poder que tenen els déus. Aracne, en canvi, va brodar algunes escenes dels amors dels déus. Aquesta els havia dibuixat en forma d'animal cometen diferentes infidelitats com ara Europa i Leda

Atena, a més a més de  veure que Aracne era més bona, i interpretar la obra d'aquesta com una burla als déus. Ella, esclatar de gelosia i enveja. És diu que va agafar la seva llança i la va tirar destrossant el teixit d'Aracne colpejant la jove. Hi han mites que diuen que els fils es van enrotllar al coll de la jove ofegant-la però la deessa va tenir compassió i la va transformar amb una aranya de tal manera que pogués teixir totes les hores de la seva vida.

La història va ser narrada a les Metamorfosis d'Ovidi.


Diego Valázquez, La fábula de Aracne 

Carlos Terrés, El mito de Aracne


A continuació us deixo un petit vídeo per aprofundir un mica més en el mite d'Aracne.

 


Núria González
4t ESO

1 comentari:

Laia Bardolet ha dit...

Bona entrada, tinc una pregunta: Si deessa Atena li va atribuir el don, no podia retirar-li el veure el seu comportament, o un cop atribuït ja era per sempre?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts