LA ILÍADA D'HOMER

Tots hem sentit parlar de la guerra de Troia, i aquesta té origen en el llibre d'Homer "La Ilíada". És un llibre molt llarg, té més de 600 pàgines. No us en puc explicar tots els detalls, però aquí en teniu un tastet:

INTRODUCCIÓ
La Iliada d'Homer
La Ilíada es un antic poema grec escrit per Homer. Aquest és potser el poeta grec més conegut, que també va escriure la Odissea, un altre poema grec que és la continuació de la Ilíada. En grec, la paraula "Ilión" significa Troia, per tant, la Ilíada és la història de Troia. Es creu que aquest llibre ens explica tota la guerra de Troia, però realment és només l'explicació del desè (i últim) any de la guerra de Troia, i acaba abans que hi hagi el famós episodi del cavall de Troia. De fet, és la història de la baralla d'Agemèmnon, el cap davant de les tropes gregues i Aquil·les, l'invencible guerrer grec.

CAUSES DE LA GUERRA DE TROIA
Eris, deessa de la discòrdia, no és invitada a un casament, i decideix venjar-se donant una poma d'or, la poma de la discòrdia, a un príncep troià, Paris. Aquest ha de donar la poma a la deessa que considera més bella entre Hera, Atena i Afrodita. Les tres li ofereixen varis dons per poder guanyar, però Paris acaba preferint a Afrodita, que li promet la mà de la dona més bella del món. Aquesta és Helena, dona de Menelau, rei d'Esparta. Així doncs, Paris rapta a Helena i Menelau i molts altres pobles grecs s'enfaden, i decideixen anar a atacar Troia. A part, Troia és una polis molt pròspera, i molts reis volien conquerir-la.

ARGUMENT
Aquil·les es baralla amb Agamèmnon, el rei aqueu, perquè aquest li treu una esclava. Per aquesta raó, Aquil·les s'enfada i deixa de lluitar, i prega a Zeus perquè faci que els grecs perdin contra els troians.De manera que ara els troians estan guanyant la guerra, i els grecs s'estan començant a desesperar. Patrocles, el cosí preferit d'Aquil·les, se sent malament pel que està fent Aquil·les, i decideix vestir-se com si fos Aquil·les, i lluitar en nom seu. S'enfronta a Hèctor, germà de Paris, perd ja que no té gaire experiència de combat, i mor. Això fa que Aquil·les s'enfadi molt amb Hèctor, i va a trobar-se amb ell i el mata. Com a venjança, arrossega el seu cos inert al voltant de Troia. El rei troià, després, va fins a la tenda d'Aquil·les i li suplica que li torni el cos del seu fill. El llibre acaba amb els funerals de Hèctor i Patrocles, dels troians i els grecs, respectivament.
Això és tan sols un petit resum. Si voleu saber tota la història, podeu veure aquest vídeo:



Maria Erra
1r Batx

Comentaris

Angie Pérez ha dit…
És interessant que mencionis en quin episodi de la Guerra de Troia se centra la Ilíada ja que, com has mencionat, la creença comú és que aquest poema narra la durada de tota la guerra. Segons vaig llegir, el fet que Aquil·les decideixi retirar-se i no lluitar li permet a l'escriptor donar-li protagonisme a diferents herois grecs com Àiax, Menelau o Odisseu.
Unknown ha dit…
Ja havíem parlat d'aquesta història en alguna altra assignatura, però segueixo trobant-la molt interessant, encara que trobo molt sorprenent que tan sols una part del mite sigui tan llarga. No m'imagino com deu ser la història sencera! Havent vist el vídeo i sent-te sincera, no he acabat d'entendre molt el relat, ja que amb tants personatges i amb la veu en off que és molt ràpida em perdia. Tot i això, m'han agradat molt les ironies que fa servir la noia per explicar segons quines coses.
Una entrada molt interessant!
Unknown ha dit…
És increïble la llargada del mite, tenint en compte que aquesta obra només és un any de la guerra de Troia. És una història molt interessant, i amb el vídeo l'he pogut il·lustrar millor, ja que m'ha ajudat a entendre la història millor. Bona entrada!
Anònim ha dit…
Trobo molt interessant que publiquis una entrada de la Ilíada, perquè són uns mites que fan història i són la base de molts dels llibres.
D'altra banda t'animo, Maria, a fer una entrada sobre la Odissea, una altra d'aquestes obres que fan història i que són part de la historiografia grega.
És, aquesta entrada, una bona introducció a totes aquestes obres mitològiques sobretot si s'estudia a altres assignatures.
Unknown ha dit…
He viscut enganyada tot aquest temps pensant que a la Ilíada sortia la famosa escena del cavall de Troia, ara gràcies aquesta entrada ser que la Ilíada es basa amb la batalla d'Aquil·les i Agamèmnon. Molt interessant aquesta entrada.
Èlia Vilà ha dit…
A part de ser molt interessant el que has publicat, trobo curiós saber que no sóc l'única qui creia que la Ilíada narrava tota la guerra de Troia no pas només és el desè any. Jo, com a molt fan de la pel·lícula que sóc m'ha sobtat molt el fet que no surt la mítica escena del cavall de fusta. A més, després de veure el vídeo que has adjuntat m'ha quedat tot més clar i ha sigut molt divertit.
Helena ha dit…
Que complicat! Tot i així, és molt interessant. La guerra de Troia és un tema que sempre m'ha interessat i em continuarà interessant. S'em fa estrany que no hi hagi la mítica escena del cavall de fusta... A diferència de molts mites i diferents històries gregues, la guerra de troia no implica l'origen de cap mot o aspecte de la nostra vida quotidiana. Una entrada molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES