4 de maig del 2016

LA CAIXA DE PANDORA

El mite explica que Zeus, enfadat perquè prometeu va robar el foc per entregar-lo als homes, va crear la primera dona com a càstig. Hefest va crear la dona amb argila, amb formes molt boniques, la va fer bella i formosa, la va anomenar Pandora.

Els altres déus es van encarregar de donar-li altres trets que li faltaven: Afrodita li va concedir la bellesa eterna i els encants. Atena li va concedir la saviesa i el coneixement de les arts de la caça. Apol·lo li va regalar una veu molt suau, tendre i meravellosa. Hermes li va concedir el do de la paraula, la curiositat i la mentida. Les tres Gràcies i les Hores la van guarnir amb vestits, joies i flors, llavors Pandora es va convertir en la primera dona de totes. 


Abans  que Pandora baixés a la terra, Zeus li va regalar una caixa que no podia obrir. Quan ella va baixar a la terra, es va enamorar i finalment es va casar amb Epimeteu, i el seu germà, Prometeu, li va dir que mai obris la caixa que l'hi havien regalat, però Epimeteu va oblidar-se del missatge que li havia donat el seu germà, i no va dir res a Pandora. 




Llavors, ella un dia encegada per la curiositat va obrir la caixa, i de dins en van sortir tots els mals del món. Pandora es va adonar de l'error que havia comès, i va tancar la caixa, i dins només va quedar l'esperança, l'única cosa bona que hi havia dins.

En sortir-ne tots els mals, tant Epimeteu com Pandora van morir en aquell moment. 



En aquest mite veiem que Pandora és la que ha fet perdre tota la humanitat, igual que Eva en el paradís. 


En aquest vídeo s'explica el mite. 

Irene Riera 
1r Batx

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Trobo curiós i veig un punt de masclisme en aquest mite, ja que és una dona (concretament la primera) la que provoca les desgràcies de tota la humanitat.

Maria González ha dit...

Estic d'acord amb tu Fausto, jo també havia pensat que darrera aquest mite s'hi amaga aquest masclisme tret de l'origen de la dona com a fruit de les desgràcies.
Molt bona entrada!

Miquel ha dit...

Apol·lo també era el déu de la música i la poesia, de fet, el mite explica que li va donar una veu suau i bonica a la dona perquè el complagués amb el cantar i atragués així als homes.

Mireia Recuero Solà ha dit...

Bona entrada! De fet, si ens posem a mira la relació que té aquest mite amb l'actualitat trobem que encara és vigent ja que existeix una marca de joies anomenada Pandora. Fins i tot, solem utilitzar la frase “obrir la caixa de Pandora” que significa fer un acte impulsiu i irreflexiu que després comporta problemes, entrebancs o complicacions.

Unknown ha dit...

Gràcies per aquesta última entrada de la frase feta, és el que buscava

Unknown ha dit...

Gràcies per aquesta última entrada de la frase feta, és el que buscava

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts