6 de novembre del 2014

LA CIUTAT D'EMPORION

El Conjunt Arqueològic d' Empúries, també conegut com per Ruïnes d' Empúries, és una antiga colònia Grega i Romana. Situada al Nord-Est de l' Escala, al sud de Sant Martí d' Empúries. Actualment és l' excavació arqueològica més antiga de Catalunya, i també possiblement una de les més àmplies ja que forma pràcticament l' espai d' un municipi. També val a dir que aquesta troballa ha estat la porta al descobriment de moltes cultures que han deixat empremta a Catalunya.
Ruines
Tenen més de 2600 anys d' antiguitat, o sigui que cap al 600 aC van arribar a l' actual Sant Martí d' Empúries els primers Grecs. Li van posar el nom de Paleàpolis, que significa Ciutat Antiga. Poc temps després és van situar a terra ferma creant una nova ciutat, Neàpolis, que és va desenvolupar com a ciutat, fins a esdevenir Emporion.

Termes 
La ciutat és composava bàsicament per dos carrers principals, Decumanus i Cardo, que tallaven el centre de la ciutat. Aquests carrers desembocaven a quatre portes d' entrada a la ciutat. La resta de carrers eren paral·lels a aquests dos. On aquests carrers és creuaven, hi havia el fòrum o la plaça, lloc on se celebrava el mercat, algun acte religiós, etc. L'acròpoli era la zona més elevada de la ciutat, on estava el poder religiós.

Fòrum
Muralla 

Amfiteatre 
Les termes, eren un element molt important ja que no tant sols facilitaven l' higiene, tenien una funció social, ja que eren un lloc de trobada dels ciutadans. Les termes d' Emporion eren realment extenses i fins a l' any 130 dC mixtes. L' aigua s' aconseguia del subsòl d' un pou de més de 27 metres de fondària.

També hi havia l' amfiteatre, situat a les afores de la ciutat, on s' hi realitzaven lluites de gladiadors, caceres, o jocs amb feres salvatges. A l' amfiteatre hi cabien uns 3.300 espectadors. 

La presència romana a Empúries va començar al 218 a.C, en la destrucció de Sagunt. A partir d' aquí, va començar la conquesta del territori Iberià que durà docents anys. Així doncs, podem dir que l' època d' esplendor d' Emporion va ser fins a l' any 100 d.C, després la ciutat va anar perdent importància ja que altres ciutats Gregues o Romanes s' anaven expandint, com Tarraco (Tarragona) o Barcino, fins que va ser definitivament i finalment apartada cap a finals del segle III d.C.  

Actualment, Empúries és un jaciment arqueològic que tot i que no és mantingui 100%, s' hi poden deduir amb facilitat les cases, establiments, carrers, etc de la ciutat. El propietari actual és la Generalitat de Catalunya i és un dels llocs populars on va el turisme d'aquella zona. Ocupa l' espai d'un passeig on pots passejar al costat de les runes (tancades amb reixa, però visibles), gaudint de la natura de prop del mar i de les vistes a la platja. 


Les runes des de dins el jaciment

Júlia Castro
4t ESO

11 comentaris:

Un estiu diferent ha dit...

Realment, crec que és una entrada molt ben trobada, perquè atrau a la gent, a anar a visitar aquestes ruïnes. Personalent no hi he estat mai però m'encantaria anar-hi.
Per altra banda et volia preguntar, al principi expliques que els Grecs van posar el nom de Paleàpolis i en dius el sgnificat, però més aball diu que el nom es va canviar per Neàpolis i Emporion però no en dius el significat, el saps??

Unknown ha dit...

Hola Xana! Neopòlis significa Ciutat Nova.

Unknown ha dit...

UAUU!! Molt xula i interresant aquesta entrada!! Ara ja podré saver la història del lloc pon vaig a estiuajar!!
Molt bona!

Unknown ha dit...

Poses la informació d'una manera que t'entren ganes d'anar-hi. Les ruines tenen molt bona pinta.

Unknown ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada, ja que et permet descobrir d'on provenen les ruïnes i la història de la ciutat. Jo personalment ja hi havia anat, però no sabia moltes de les coses que has dit. Molt interessant!

Anònim ha dit...

Uaau que maco! Jo hi vaig estar a les ruïnes d'Empúries a 5è, de colònies. Em va encantar, sobretot com el guia ens anava explicant què feien en cada lloc i les seves activitats diaries.

Sara ha dit...

Les Ruïnes d'Empúries és un lloc molt interessant per anar, encara que jo mai hi hagi estat. Tenen llocs que no em pensava, i que m'agradaria visitar.

Míriam El Mouhadab Carbonell ha dit...

Júlia bonica, m'ha agradat molt la teva entrada està molt ben explicat i te'n fas una idea molt bona si no hi has anat mai! És una sort tenir llocs com Empúries, plens d'història i en un lloc paradisíac, al costat de casa

Unknown ha dit...

Jo ja havia estat a les ruïnes d'Empúries, però anava a primària i no en recordo gaire cosa. Aquesta entrada m'ha fet venir ganes de tornar-les a visitar! És molt interessant la història, ja que està aquí a Catalunya, i per sort les podem visitar fàcilment.

Unknown ha dit...

És molt interessant lo de les termes! És una entrada molt original

Eva Bujons Cudinach ha dit...

He estat moltes vegades a Empúries tot i que mai he fet una visita guiada amb una persona que em pogués explicar totes aquestes coses, és una sort que puguem tenir un espai tan bonic i tan a prop de casa, penso que s'hi haurà d'anar més i aprendre i descobrir més coses sobre la gent que hi vivia.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts