LA TORRE DEL PRETORI



El Pretori ha estat, i és, un dels edificis més emblemàtics de Tarragona. Va ser construïda el segle I dC. 

Originalment allotjava les escales que comunicaven la ciutat baixa amb el fòrum provincial, a través del circ, amb el qual es comunica per passadissos subterranis: 

Accés al circ 

Segles més tard, amb la restauració de la ciutat el 1129, la torre es va adequar com a residència d'un dels senyors de la ciutatel normand Robert Bordet, el qual va esdevenir príncep de Tarragona. 

Pere III, el Cerimoniós, anys més tard, va reformar significativament el palau amb la construcció d'un nou pis, la sala gòtica. La seva situació privilegiada va convertir-lo en un punt clau de vigilància contra la pirateria.



Sala gòtica (segon pis)


El castell va deixar de ser residència reial al segle XV i a partir del segle XVI es va convertir en caserna i dipòsit de material bèl·lic.

Més enllà de l’època romana i visigòtica, va ser utilitzat com a centre de reclusió amb el nom de Quarter del Rei a mitjan del segle XVII i de Quarter de Pilats al segle XVIII.

A principis del segle XIX, durant la Guerra del Francès, l'edifici, com tota la ciutat, va ser ocupat per tropes napoleòniques, les quals van destruir-lo parcialment. 
Des de mitjan del segle XIX, va esdevenir la presó provincial de Tarragona. La funció de presó provincial es va mantenir fins  l'any 1953.




A partir d'aquest moment va començar un procés d'adequació museogràfica, esdevenint, l'any 1971, un annex al Museu Arqueològic. A partir del 1986 la torre va passar a dependre del Museu d'Història de Tarragona.


Façana de l'edifici des de la plaça del Rei


Àfrica Clota
1r batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Trobo molt fort que les construccions dels romans després de tants anys encara segueixin casibé intactes i que en canvi, les construccions d'avui en dia després de més de 50 anys ja es comenssin a fer malbé... molt bona entrada Àfrica!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES