11 de març del 2013

ZEUS, DÉU DELS DÉUS

Zeus, déu del cel i deu del tro, era el rei dels déus Olímpics. Era un déu amb diversos matrimonis d'aquí provenen els seus fills amb diferents dones humanes o deesses. 
Zeus i Hera


Nom grec: Zeus 

Nom roma: Júpiter 


Fill dels titans Cronos i Rea, germà de Posidó, Hades, Hèstia, Demèter i Hera.

És el rei dels déus, moderador i senyor. És el déu suprem, encara que va sofrir alguna rebel·lió. 


Home bell i fort; porta un fort cabell i una llarga barba. Assegut en un tron ​​d'or. A la mà té un ceptre i un raig, objecte que identifica Zeus. Als seus peus hi sol haver un àguila.

El seu animal són les àguiles. Les seves plantes són l'alzina i el roure. Sol anar acompanyat de Ganímedes i Hermes. Una representació artística coneguda és Zeus d'Olímpia de Fídies.

Unions i descendents de Zeus
Zeus va ser l'ultim fill dels titans Cronos i Rea, quan Cronos va ser advertit per Gea, que un dels seus fills al final el destronaria, Cronos va decidir menjar-se a tots els seus fills. Rea no podia fer res així que va decidir que no passaria el mateix amb l'ultim fill, quan el pare s'havia menjat els seus fills i només li quedava Zeus, la mare Rea va amagar Zeus perquè pogués sobreviure, a canvi la mare Rea va embolicar una pedra perquè Cronos penses que era Zeus.

CronosFrancisco de Goya, 1819-1823
Ell se'l va menjar d'un sol cop, després de que passessin uns anys Zeus decideix anar en busca del seu pare per destronar-lo així que amb ell porta una poció que més tard li donaria al seu pare, encara que Cronos no hi tenia constància que aquell era el seu fill. 


Cronos va acceptar i va beure la copa, poc després d'haver pres la copa, Cronos va començar a sentir-se malament. Finalment obra la boca i vomita tots els seus fills Hera, Hares, Posidó,... Cronos mana als Titans que matin als seus fills, a partir d'aquí comença la lluita entre déus i Titans.

Cronos menjant-se el seu fill



Zeus amb l'ajuda dels seus germans Hades, Hera, Posidó, Demèter y Hèstia, van enderrocar al seu pare Cronos del tron, deixant el lloc lliure pel pròxim déu, Zeus que més tard seria el rei dels déus.







Adrià Sánchez
4t ESO

10 comentaris:

Sandra García ha dit...

He sentit a parlar molts cops del gran Dèu, Zeus i la veritat es que no em canso de descobrir cada vegada que em parlen d'ell un petit detall més.
No sabia pas que algunes plantes, com el roure i l'alzina estiguessin caracteritzades amb aquest Dèu, tan i tan important.

Una informació molt be explicada Adrià, bona entrada!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada, és molt interessant. No sabia que Zeus està caracteritzat amb aquestes plantes, ni que acostuma a anar acompanyat de Ganídes i Hermes.

Unknown ha dit...

Zeus! El famós fill de Cronos i Rea! Mil vegades he sentit a parlar d'ell a cultura clàssica i a literatura universal. També he vist molts cops la pintura de Goya on hi es representat Saturn devorant els seus fills. És una de les pintures negres més famoses i que utilitza la tècnica d'oli sobre tela.
Jo tampoc sabia que plantes com l'alzina i el roure estiguessin caracteritzades amb Zeus.

Bona entrada Adrià!


Brian V. ha dit...

Primer noticia del dia, no sabia que Zeus estava caracteritzat amb aquestes plantes tot i que he sentit histories sobre Zeus milions de vegades. Molt bona entrada.

Llúcia Gómez ha dit...

Molt bona entrada sobre el gran Zeus! És el deu del que més he sentit a parlar durant tota la meva vida, i com bé diu sandra sempre que escolto a parlar d'ell n'aprenc un detall més. El que no sabia, sobretot ha estat les plantes que representen. La seva imatge personal, en canvi si que la tinc molt present ja que és molt característica, es mostra com a un home gran, amb cabells blanc, molt fort i amb barba. També porta un raig a la mà. Molt interessant Adrià.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada!
Trobo molt interessant tota aquesta historia del famós Zeus!
Al llegir aquesta entrada m'ha servit per enrecordar-me una mica de la historia, ja que feia bastant que no havia sentit a parlar d'ell.
M'ha sorpres les plantes que representen ja que normalmentr havia escoltat parlar dels animals però no de les plantes.
M'ha semblat molt interessant!

Irene Sánchez ha dit...

Suposo que com tothom, és el deu del que he sentit més a parlar desde que estudio llatí.
L'entrada està molt completa i molt ben explicada.
Felicitats Adrià.

Unknown ha dit...

Bona entrada!

Com tots els companys han esmentat, Zeus és un dels déus més importants de la mitologia i tothom ha sentit a parlar d'ell.

Sempre ha estat un dels déus que s'ha parlat més, la majoria de la gent té present la seva imatge en la ment. Com bé ius és el rei dels déus i en el meu cas l'identifico sempre pels seus cabells, i pel ceptre i raig que sol portar a la mà, apart de l'àguila en les seves cames.

Respecte el primer cop que vaig sentir parlar sobre que Cronos, el seu pare, va decidir menjar-se tots els seus fills em vaig quedar bocabadada, la veritat és que no entenc com pot fer això un pare els seus propis fills, tot i que avui dia, passen coses similars, no això de menjar-se'ls però si que es cometen crims entre família. En aquest mite, el que admiro és la valentia de la mare, és a dir, de Rea ja que la podien haver enxampat i qui sap el que li podia haver passat... a més es va esforçar molten amagar al seu únic fill que quedava viu, i que després aquest salvés a tots els seus germans. Segur que va patir moltíssim.

Tot i així, tot i que va haver un final "feliç" ja que Zeus va aconseguir salvar els seus germans, no acabaré d'entendre com el propi pare va fer que comencés la lluita entre els déus i Titans, sent ell mateix un déu...

Molt bona entrada! Molt ben explicat tot!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada!
Com tothom sap és un dels deus més importants de l'edat antiga en la cultura romana (Jupiter) i grega (Zeus). Elq ue m'ha sorprès més de tota l'entrada és que el seu pare (Cronos) es menges els seus propis fills. Tot i això em sorpren que Zeus tingues la valentia d'enfrontarse al seu propi pare per tal de poder salvar alguns dels seus germans.

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant! Una curiositat és que encara que en la majoria dels mites de Zeus que narren els seus enamoraments les protagonistes són dones, el pare de tots els déus també va tenir amants masculins, com és el cas de Ganímedes

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts