SIGNIFICAT DELS DIES DE LA SETMANA

Segur que teniu curiositat per saber a què estan dedicats els dies de la setmana, oi? 

Dilluns, lunae dies, era el dia de la lluna. Durant molt de temps es va contar pels mesos lunars. Encara avui hi han països i cultures que ho fan, com a Israel o països africans.

Dimarts, martis dies, era el dia de Mart. Mart va ser el déu de la guerra, també anomenat Ares pel grecs. De Mart en deriven paraules com "marcial". Hi ha un planeta dedicat a aquest déu.

Mart, déu de la guerra
Dimecres, mercuri dies, era el dia de Mercuri, déu del comerç i dels viatgers. Per aquest motiu els seus temples s'edificaven a l'entrada dels pobles.

Dijous, Iovis dies, dedicat a Júpiter. En la mitologia romana era el déu assimilat a Zeus. Déu del cel i del temps atmosfèric. 


Zeus, Júpiter
Divendres, veneris dies, dia de Venus. A partir del s.II aC, va ser assimilada a la deessa Afrodita, deessa de l'amor, ja que abans de la fundació de Roma, Venus era la protectora dels horts.


Venus
Dissabte, del hebreu "sabbath", que significa dia de descans. Pels hebreus i la gent que viu a Israel era l'ultim dia de la setmana i el seu dia de descans.

Diumenge, del llatí dominicus dies, dia del senyor. Pels cristians és tradicionalment l'ultim dia de la setmana, encara que en realitat és el primer ja que es consagra una nova setmana a Jesucrist. Dia de descans.Irene Sánchez
4t ESO

Comentaris

Cristian Martinez ha dit…
És molt interessant tot això dels origen dels noms dels mesos i dels noms dels dies, que encara han sobreviscut fins als nostres dies. Més o menys, algú dia ja m'el s'havia però m'ha semblat molt útil. A de més dels noms dels mesos ja que des de petit m'enredo molt pensant si va abans octubre o novembre però com ara se el seu significat se que octubre era el vuitè i per tant va abans.
Graciés per la informació Irene!
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Irene, ja tenia constància de a qui dedicaven els dies, encara que no he entes molt bé la relació que hi ha entre Mercuri el deu del comerç i dels viatgers amb que havien de construir els edificis dedicats a Mercuri al principi del poble o de la ciutat. Encara i així tota l'altre informació és molt bona i fàcil de entendre. Els dies els vam estudiar una vegada en clase i més o menys ja s'havia a qui dedicaven els dies, però tot i això m'ha vingut per aprendre nova informació. Molt bona entrada Irene i bona informació.
Unknown ha dit…
Molt interessant l'entrada Irene!

Realment em sonava moltíssim a que es dedicaven tots els dies de la setmana, però sempre està bé recordar-lo per si a cas!

Com ha dit el Cristian està bé associar els dies de la setmana a coses ja que així quan som petits ens és molt més fàcil de recordar tots els noms, i així almenys tot té molt més sentit.

Pel que fa al "slideshare" que ens has adjuntat, molt bona tria! Explica bastant bé els mesos de l'any. La informació que més m'ha sorprès ha estat sobre el mes d'abril, que diu que la paraula llatina "aprire" signifiqués obrir i per això s'associa a aquest més que és quan la vegetació comença a florir.
Per altra banda, un dels altres aspectes que m'ha fet també molt gràcia ha estat el mes de maig, que segons diu ve de Maya, la deessa romana de la fertilitat; això m'ha recordat molt a que moltes dones decideixen quedar-se embarassades durant aquest més ja que creuen que hi ha moltíssimes més possibilitats! Mai havia pensat que estigués relacionat amb alguna deessa.

Respecte al juliol i agost, m'ha sorprès moltíssim que Juli Cèsar i August fossin tan egocèntrics i que canviessin el nom per honorar-se a si mateixos!!

Bona entrada Irene!
Carla Espinosa ha dit…
Molt bona entrada Idene, realment es molt interessant saber l'orígen de les coses, i mai m'havia parat a pensar que fins i tot els dies de la setmana tinguessin orígens tan interessants. Al igual que l'Angi, en el cas de l'enllaç el que més m'ha sorprès ha estat el cas del mes de l'Abril i el seu significat i el del mes de gener, ja que es en honor al deu del futur i del passat, per tant es molt ideal perquè està a un pas d'un any nou i d'un any antic.


Unknown ha dit…
És curiós la quantitat de paraules que tenen significats que no imaginàvem. En aquest cas els dies de la setmana. No m'ha estranyat la relació dels dies de la setmana amb personatges mitològics, en aquest cas déus i deesses, ja que com tots sabem, la cultura romana anava molt lligada a la mitologia. Tot i així crec que és una entrada interessant, ja que és senzilla i molt clara!

Bona entrada Irene!
Unknown ha dit…
És molt interessant saber l'origen dels dies de la setmana i dels mesos. Hi han alguns que no els hi trobo cap sentit per d'altres que són molt obvis. Trobo que el millor és el mes d'abril, quan s'obren les flors i arriba el bon temps.
Bona entrada Irene!
Unknown ha dit…
L'autor ha suprimit aquest comentari.
Unknown ha dit…
M'agrada molt saber l'origen dels dies de la setmana, ja ho havia llegit i vist altres vegades però ja no recordava el significat d'alguns d'ells.
Jo com la Nadia, també tinc preferència pel mes d'abril.

Bona entrada!!
Brian V. ha dit…
Mai m'havia preguntat el significat del dies de la setmana, trobo que es molt interessant. Molt bona entrada.
Llúcia Gómez ha dit…
Realment m'encanta aquesta entrada! De tant en tant sempre hem preguntava d'on devien venir els noms, ja que no trobava cap relació amb res. Ara, ja li trobo relació amb el castellà, que abans no li trobava. Entenc que vol dir "lunes" també es refereix a lluna, igual que "dilluns".
Respecte els mesos, és molt interessant això de que Juli Cèsar i August li canviessin els noms, i que encara durin!
Unknown ha dit…
He trobat molt interessant aquesta entrada ja que mai havia sentit parlar de l'orígen dels noms dels dies i amb aquesta entrada he pogut aprendre. Com bé es diu en alguns del comentaris anteriors, hi ha noms que no tenen gaire relació amb el seu significat en canvi altres si.
Trobo també molt interessant d'on provenen els noms del mesos i els canvis que alguns personatges importants van crear en el que seria el nostre calendari actual.

Molt bona entrada Irene!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

LES CIUTATS ROMANES