22 de març del 2013

UNA MICA MÉS

Per sort, podem dir que la tradició occidental ens ha permès tenir una cultura mínima per relacionar-nos amb l'exterior. Es diu que la majoria d'estudiants de secundària marxen amb uns coneixements mínims de cada matèria, tot i que després cadascú es dediqui al que més li agrada. Aquests coneixements que per sort tenim, són només les arrels d'un arbre que poc a poc a d'anar a creixent a mida que augmentem la nostra saviesa.

Avui, però, deixarem de banda el que ens envolta, i ens fixarem amb el que ens interessa a nosaltres: la cultura clàssica. Com bé tots ja sabem, aquesta cultura és un altre dels fonaments que formen part de l'arbre, ja que si estudiem profundament la nostra actualitat podrem observar com la majoria d'aspectes tenen l'origen en aquella època. 


Aquesta entrada va dedicada a les branques d'aquests arbres que poc a poc han d'anar donant els seus fruits. Concretament, tractarem aquelles curiositats de l'antiga Roma més estranyes per nosaltres. Algunes ja les haurem escoltat algun cop al llarg de la nostra vida, però d'altres seran totalment noves per nosaltres i ens permetran un coneixement més ampli d'aquest món molt desconegut...


-Calígula va desitjar tant a una dona que va assassinar el seu general per aconseguir la vídua.

-Calígula va patir unes greus febres, i va decidir nombrar el seu successor al seu cavall. 

-Domicià va estar amb moltes dones, tot i que no en va arribar a estimar a cap i va matar ell mateix la majoria d'elles.

-Cada prostituta, a l'entrada de la seva habitació, tenia un dibuix representant quina era la seva habilitat. 

-Les dones romanes, per no quedar-se embarassades, buscaven amants que havien estat castrats durant la maduresa.

-La menta era considerada un gran afrodisíac. Durant la guerra se'n prohibia el seu ús, ja que deia que feia més dèbils els soldats. 

-En una família romana,el pare tenia el poder sobre els seus fills. Podia criar-los, matar-los, abandonar-los i vendre'ls com a esclaus.

-Popea Sabina va inventar la mascareta: una barreja de pasta i llet de burra que s'aplicava sobre el cutis i es deixava actuar durant tota una nit.


-La dona passava del poder patern al del marit, i si aquesta moria al del seu fill més gran.

-Viteli va perfeccionar l'art de vomitar introduint una ploma d'ocell al coll per així provocar-lo.


Aquestes són algunes de les curiositats romanes més gracioses o diferents per nosaltres. 

Quina us ha sorprès més?

Laia Fernández
1r Batx

5 comentaris:

Mariona Lucas ha dit...

Uns fets molt curosos Laia però sens dubte el que més m'ha sorprés ha sigut el del home que va decidir que el seu successor seria el seu cavall... Que pot fer un cavall amb fortuna? llogar eugues?

Unknown ha dit...

Primer de tot, m'ha agradat molt com has introduït l'entrada.

Per altre banda, jo també he fet alguna entrada de curiositats romanes; n'hi ha un munt!!

M'ha sorprès molt que en una família romana, el pare pogués arribar a matar el seu fill, simplement perquè era qui tenia el poder. També m'ha sorprès com expresses el fet de vomitar... un art. Ara ja no s'acostuma a fer servir una ploma d'ocell, bé, no es fa servir... amb els dits hi ha suficient.

Molt bona entrada Laia!

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada Laia, m'ha semblat una de les entrades més interessants que hi ha hagut dins d'aquest blog, penso que les persones d'aquella època no estava molt bé així que decidien fer algunes d'aquestes coses, avui en dia tot això ha canviat com la inexistència de la potestat del pater familias. M'ha semblat molt curiós aquesta entrada i penso que la més estrany d'aquests fets ha estat el del Calígula va desitjar tant a una dona que va assassinar el seu general per aconseguir a la seva dona vídua.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Laia!
La veritat és que està molt ben feta, sobretot la introducció. Generalment m'han sorprè molt totes les coses que has escrit sobre el que feien els romans. Però la que m'ha sorprès més ha estat que Calígula nombrés com a succesor el seu propi cavall. Actualment tot això ha canviat molt des de l'antigua roma i normalment la gent no acostuma a deixar la seva herència als animals.

Paula Campelo ha dit...

Com has dit tu com a introducció, sempre hem d'anar ampliant poc a poc els nostres coneixements en totes les matèries i aquesta entrada ens ho deixa molt clar.

De les curiositats que has esmentat al llarg de l'entrada les que més m'han cridat l'atenció són:

La que diu que el pare d'una família romana tenia tots els drets sobre els seus fills i que fins i tot podia matar-los. Em sembla que això hauria d'haver canviat,ja que és normal que tingui els drets sobre ells tenint en compte que és la seva pròpia família, però tot i així crec que ningú podria tenir el poder de decidir si acabar amb la vida d'una persona.

També m'ha cridat molt l'atenció la que diu que Viteli va perfeccionar l'art de vomitar introduint-se una ploma d'ocell al coll per tal de provocar les arcades. Sincerament crec que no va tenir gaire sentit, ja que era i és molt més fàcil fer-ho utilitzant els propis dits, sempre que estiguin nets, en comptes d'una ploma d'un ocell, ja que pot tenir molts bacteris.

Molt bona entrada!!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts