20 de març del 2013

QUÈ EN SABEU DELS ROMANS?

La setmana passada vaig trobar un qüestionari sobre els romans que em va fer molta gràcia, i he pensat compartir-lo amb vosaltres. Com ja veureu hi ha de  preguntes que són molt absurdes i altres en què et quedes molt parat!

Imagina't la vida dels soldats romans:

1. Què portaven sota la teva faldilla? 

a) res
b) calçotets
c) fulles de figuera

2. Per on conduïen?

a) per la dreta
b) pel centre 
c) per l'esquerre

3. Quant de temps han d'estar a l'exèrcit un cop hi entren?

a) 25 anys 
b) 5 anys 
c) la resta de la seva vida

4. Qui els podia casar? 

a) qualsevol 
b) ningú 
c) un romà

5. Qui els pagava els seus uniformes, armes, menjar i enterrament?

a) l'emperador 
b) eren lliures 
c) ells mateixos s' ho havien de pagar tot

6. Quina estatura havien de tenir? 

a) més d'1,8 metres 
b) entre 1,6m i 1,8m 
c) menys d'1,6 metres

7. Què utilitzaven per netejar-se, en lloc del paper higiènic?

a) una esponja amb un pal, submergida en aigua freda
b) les seves túniques 
c) el diari

8.La llança d'un soldat (pilum) tenia una punta de metall que queia després de tocar alguna cosa. Per què creieu que passava això?

a) Perquè així l'enemic no pogués agafar la llança i llançar-la.
b) Per a que poguessin posar la punta de la llança en les seves butxaques quan marxaven.
c) Perquè no aconseguien que es posessin al seu lloc.

9. Per què es deia un centurió romà "dona-me'n una altra?"

a) Perquè li agradava que els seus soldats cantessin quan feien marxa. I quan acabaven deia "doneu-me'n una altra!".
b) Perquè era un golafre i després de menjar-se un cap de porc deia "Doneu-me'n un altre!".
c) Perquè pegava molt cruelment els seus soldats tan fort que trencava les seves canyes i havia de dir "doneu-me'n una altra!".


10.Per què els metges de l'exèrcit romà no es donaven compte dels crits quan curaven les ferides?

a) Perquè els agradava fer patir.
b) Perquè estaven entrenats per seguir sense prestar atenció a les queixes d'un soldat.
c) Perquè els romans només contractaven sorda per fer de doctors.


Les respostes serien:
1b, 2b, 3a, 4b, 5c, 6b, 7a, 8a, 9c, 10b.

Heu fallat alguna pregunta? Us ha sorprès alguna cosa? Què en creieu sobre la vida dels soldats romans?




soldat antiga roma

Angi Johana Chang
4t ESO

15 comentaris:

Irene Sánchez ha dit...

Ostres Angi, mai he vist una entrada d'aquest tipus. Has tingut una idea molt original i diferent, i això és d'agraïr.
He fallat 6 preguntes! no en se tant dels romans com em pensava... M'ha sorprès, sobretot, que no portessin res a sota la faldilla, això ara estaría bastant mal vist, oi?

Felicitats Angi, repeteixo que és molt original aquesta entrada.

Maria Guallar ha dit...

Les meves respostes han estat 1a, 2a, 3c, 4c, 5a, 6b, 7a, 8a, 9c, 10c. N'he encertat només 6. Algunes de le sopcions m'han fet bastanta gràcia, ha estat un questionari bastant entretingut, gràcies per compartir-lo!La pregunta 9 m'ha sorprès bastant, sempra xoca molt el mal tracte que es donava als esclaus.

Brian V. ha dit...

Una entrada molt original, es molt entretingut i aquestes coses no les sabia. molt bona entrada, boníssima.

Sandra García ha dit...

M'ha sorprès molt això de que hi hagi fins i tot un qüestionari en el àmbit romà.
He fallat una 5 preguntes, encara que algunes les he respost al atzar. Com a l’ Irene, també m’ha sorprès el fet de que no portin res sota de la faldilla, ja que penso que seria incòmode, i com ella comenta, estaria mal vist. Una de les altres respostes que mai m’hagués imagina’t es que qualsevol persona pogués casar algú, més que res em sembla estrany.
Bona entrada Angi, molt original, m’ha agrada’t molt!!

Llúcia Gómez ha dit...

Quina entrada més entretinguda Angi! La veritat, pensava que n'encertaria més, però són preguntes ben rares..! N'he encertat 5, i la part de l'altura per entrar a l'exercit.. eren tirant a baixos els romans per el que es veu, oi?

Bona entrada/qüestionari Angi!

Carla Espinosa ha dit...

Una entrada molt interessant Angi!
Realment amb un qüestionari així s'aprenen moltes coses interessants sobre les seves costums, ja que per exemple jo he fallat les preguntes 3, que es la de quants anys han de estar a l'exèrcit, pensava que era per la resta de la seva vida i pel que veig m'equivocava perquè són 25 anys els que hi han de participar.
Per altre banda, també he fallat la número 6, ja que no tenia ni idea de que haguessin de tenir com una altura entre aquests límits.

Una resposta molt curiosa és la de la pregunta número 9, ja que és una pregunta que no tenia ni idea del perquè es deia allò de "dona-me'n un altre", però ho trobo molt cruela la veritat.

Molt bona entrada Angi!!

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Bon dia a tots,
Comento la meva pròpia entrada ja que m'he adonat que he fet una errata en la primera pregunta; la resposta és: 1b, com molts heu suposat evidentment sí que portaven calçotets, si voleu saber-ne molt més, aquí us deixo un link on hi ha una mica més d'informació:
http://arquehistoria.com/ropa-interior-en-la-roma-antigua-el-short-y-otras-prendas-9571

Perdoneu el petit error! L'errata ja està modificada.
Angi Johana

Eulàlia Tarragó ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Mai havia vist una entrada d'aquest estil! Molt original Angi!

He fallat algunes preguntes... Hi ha respostes que em criden més l'atenció que d'altres, però més que la resposta, les preguntes. N'és un l'exemple: "Que utilitzaven per netejar-se, en lloc de paper higiènic?" o "per on conduïen".

Crec que aquest tipus d'entrada haurien de ser més comuns, ja que no es fan pesades, són entretingudes i s'aprenen moltes coses. Com bé ha dit l'Eulàlia, "no t'aniràs al llit sense aprendre una cosa nova".

Molt bona entrada Angi!

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada, penso que ha estat una de les entrades més originals que he vist, mai s'ha m'hagués ocorregut fer un tipus així d'entrada. M'ha semblat molt estrany que tipus d'aquestes coses passessin. Les meves respostes han estat 1b,2a,3a,4c,5b,6b,7a,8a,9c,10c molt bona entrada Angi mai hagués dit que les coses fossin així en l'antiga roma, per sort avui en dia tot això ha canviat i no fem coses tan estranyes com aquestes però tot i així ha estat bé saber més sobre la vida dels romans les seves costums i com era la seva pròpia vida normal i corrent on havien de fer servir el que necessitaven i havien de conformar-se però per altre banda també hi havien algunes coses que estaven bé com ara el conduir pel centre, encara que avui tot a canviat a millor.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Angi, trobo que és una entrada molt interessant ja que pots saber quan saps dels romans.
Les meves respostes han estat: 1b,2c,3a,4c,5b,6b,7b,8a,9c,10b.
Com he pogut comprovar he fallat tres. Crec que tinc uns bons coneixements dels romans, però el que més m'ha sorprés ha sigut la forma de rentar-se que tenien ja que mai pensava que tenien el mètode de fer-ho amb una pedra i un pal.
L'he trobat una entrada molt entretinguda de llegir i a l'hora de fer.
Molt bona entrada!:)

Eulàlia Tarragó ha dit...

Quina entrada més original!

Algunes de les preguntes m'han estat molt curioses.

Després de respondre el qüestionari m'he donat conte que no se res del romans... però ja ho diuen no? "no t'aniràs al llit sense aprendre una cosa nova"

M'ha captat molt l'atenció que ningú es podia casar, com ha canviat la societat...!

En fi, molt bona entrada, ha estat molt entretinguda! :)

Paula Campelo ha dit...

He llegit moltes entrades sobre els romans dins del nostre blog, però aquesta entrada m’ha semblat molt interessant tenint en compte que és un altre tipus d’entrada, en aquest cas una enquesta. La veritat és que moltes de les preguntes, com tu dius, són absurdes però tot i així algunes me les he hagut de pensar una mica.

He fallat les preguntes 2 i 6, ja que mai m’havia parat a pensar sobre per quin carrer conduïen els romans, ja que mai ha estat un aspecte que m’hagi cridat gaire l’atenció i realment creia que conduïen per la dreta, com nosaltres, però després he pensat una mica més i al veure la resposta correcte m’ha vingut al cap que només hi havia un sentit de direcció i que per tant només podia ser pel centre.
També he fallat la número 6, ja que sincerament no tenia ni idea de quina estatura havien de tenir els romans. Pensava que la seva estatura no tenia cap mena d’importància, per això he pensat que menys de 1,6 m, però es veu que havien de mesurar entre 1,6 i 1,8 m, fet que m’ha sorprès molt.

Una entrada molt interessant Angi!!!

Martina Maldonado ha dit...

Olee, m'ha agradat molt aquesta entrada!!! És diferent a les que podem veure normalment, i més interactiva. He encertat 6 de les preguntes, i tal i com has dit, en algunes m'he quedat parada ja que mai m'ho havia plantejat.
M'ha sorprès que portessin calçotets a sota de les seves faldilles ja que pensava que no portaven res, que en aquella època no existien els calçotets, però veig que sí.
Molt bona entrada Angi!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts