PÈRICLES, LÍDER D'ATENES!




Pèricles, va ser un home d'estat grec atenenc, nascut al 495 aC i va morir 66 anys després. Va ser molt important per aquells temps, tant que fins i tot un dels segle va ser dedicat a ell, el segle V a.C, anomenat segle de Pèricles.

Fill d'Agarista i Xàntip d'Atenes, estratega militar, el vencedor de la batalla de Micale. Va ser líder del partit democràtic d'Atenes, va fer que tota la seva ciutat arribés a ser líder polític i cultural de zona. 

De jove va estudiar amb els millors experts del moment, gràcies a la posició dels seus pares, com Pitòclides i Damó a l'hora d'estudiar música, i Anaxàgores en filosofia. Temps després va dedicar la seva vida a la guerra, en què és destacat per la seva valentia. 

Durant la seva vida va tenir tres fills, per una banda amb una dona va donar la vida a Xàntip i Paralos, i al ser un matrimoni infeliç es va aparellar amb Apàsia de Milet amb la qual va tenir el seu tercer fill, anomenat Pèricles el jove. 

Pèricles donava molta importància als seus discursos ja que els feia servir per convèncer al poble de les seves idees i poder seguir endavant amb la seva carrera política, que va durar 40 anys.

Durant aquests anys va ajudar a estendre l'oratòria a partir de l'escola, i va protegir el teatre perquè no s'abandonés. Donava prestigi a les diferents religions i a la filosofia. 

I els seus últims anys de carrera política els va dedicar a impulsar gran quantitat d'obres públiques i de lleis que milloraven el comerç marítim, que era la principal font d'ingressos d'Atenes. Però la supremacia creixent de l'estat  va causar descontrol en les altres ciutats gregues que va fer que s'originés una gran guerra, la guerra del Peloponès. 

Pèricles, en una de les seves assemblees.

Va aparèixer una plaga al 430 a.C a Atenes. Ell, Pèricles, va dirigir 100 vaixells a les costes de Peloponès, contra aquestes plagues, on estaven en guerra. La plaga i els saquejos deien que el culpable de la guerra, era Pèricles, i per aquest motiu el poble estava enfadat amb ell, ja que també negava a dirigir l'exercit per la batalla, tot i que ell va intentar defensar-se a partir de assemblees on explicava i proposava el seu propòsit de la pau però no va tenir gaire d'èxit.

Un any després van anar morint des dels seus familiar i persones més properes, fins acabar també amb ell. 


Aquí us deixo un enllaç, amb més informació.

Sandra García
4t ESO

Comentaris

Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Sandra!

Crec que en sabia alguna cosa sobre Pèricles, era un dels homes més importants d'Atenes i un gran líder, era característic per la seva manera de dialogar i de explicar diferents fets i opinions on fer creure a les persones que allò era el correcte i el que havien de fer, era un home que solia guanyar-se a la gent per tal de poder arribar més lluny. Com be tu has explicat era un home molt important en aquella època per les seves maneres de governar en aquells moments. Molt bona entrada Sandra m'ha semblat una entrada molt interessant i crec que hagués estat bé pel treball de ètica. Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Bona entrada Sandra!
Ja havia sentit a parlar sobre Pèricles a ètica, però sempre està bé recordar-lo ja que va ser un personatge molt important, com bé dius tu, fins i tot li van dedicar un segle!

Si et sóc sincera, només havia sentir a parlar d'ell molt per sobre, per haver estat líder del partit democràtic d'Atenes i poc més, però gràcies a l'entrada podem profunditzar molt més els nostres coneixements sobre ell!

Respecte tot el que has explicat, el que més m'ha sorprès ha estat la seva mort, i és que tot que va ser una persona que sabia convèncer als demés, no ho va aconseguir del tot amb la seva mort...

Bona entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Sandra!

La veritat és que no sabia gairebé res sobre Pèricles només alguna cosa que hem comentat a
la classe d'ètica. No sabia pas que havia estat un líder molt important de la ciutat d'Atenes.

Una de les coses que més m'ha sorprès ha estat la forma com va morir ja que em recorda bastant a la mort de Sòcrates. Ja que els dos eren molt savis i acostumaven a convencer a tota la gents, però a l'hora de convencer la gent del seu judici cap dels dos ho aconsegueix.

La cosa que m'ha sorprès és que tota la ciutat d'Atenes li tenia molta estima i de sobte quan comença la guerra tothom es posa en contra seu.


Cristian Martinez ha dit…
Bona entrada Sandra!

Com han dit en els comentaris anteriors, havia sentit a parlar de Pericles a la classe d'ètica, per el que veig va ser un gran governador que va portar un gran esplendor a la polis Atenenca.

També m'ha sorprès que el seu poble li tingués tanta estima i de cop i volta, per causa de la guerra del Peloponés i de l'opinió dels altres grecs, els atenencs li tinguessin odi, fins al punt d'arribar a matar a la seva família i els seus amics.





Entrades populars d'aquest blog

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)