MOBILIARI I DECORACIÓ DELS ROMANS

Els romans eren bastant austers quant a la decoració i el mobiliari de les seves cases. Disposaven d'una rica varietat de mobles al seu interior. Cal destacar com a material principal, la fusta i el bronze. En restes arqueològiques trobades, figuren mobles de fusta: llits, taules, armaris i altres objectes que ens permeten imaginar com era el seu ambient.

A les cases romanes, es donava importància als ambients diàfans. Els romans utilitzaven fins a cinc tipus de taules diferents, totes d'origen grec i de diferents formes geomètriques, rectangulars, quadrades o rodones, també es diferenciaven pel nombre de potes o altres detalls notables.

La decoració, en la majoria dels habitatges i sempre en les cases nobles, era impressionant. S'utilitzaven motllures de gran varietat, la majoria florals, relleus d'estuc, etc. Estàtues, murals al fresc i mosaics, amb escenes de la vida quotidiana.

Mobles a destecar:

Bisellium: Servia de tamboret i donava suport als peus. 


Curul: Seient més característic. Alguns tenen les potes de doble curvatura amb anelles per ser transportades.

Scamun: Bancs de bronze o de pedra.

Cartibulum: Taula típica amb un suport de marbre.

Mensae: Taules de tot tipus per usos diversos.


Lararium: Petits armaris. Els baguls eren similars als dels grecs i egipcis.

Lectus: Llit que solia tenir els voltants de bronze o fusta.


Triclini: Llit molt gran amb la capacitat per tres persones aproximadament que l'utilitzaven per menjar. Estava decorat amb teles i coixins.


Triclini



Vista parcial del mosaic romà de la vila del Camí d'Albalate (Calanda), situat al Museu Provincial de Terol.





Anna Vallhonesta
1r batx

Comentaris

Unknown ha dit…
No sabia que els romans tinguessin tanta varietat amb l'àmbit del mobiliari. Tampoc m'imaginava que els materials que més utilitzaven fossin la fusta i el bronze.
En general m'ha sorprès la informació que has compartit, ja que és sorprenent que es puguin conservar mobles romans, i fins i tot que es puguin "estudiar".

Bona entrada Anna!
Maria Guallar ha dit…
Em dona la impressió de que els romans tenen més varietat de mobiliari de la que tenim nosaltres, no sabia que eren tant meticulosos i refinats amb els mobles de casa seva.
També m'ha semblat interessant el fet de que tres persones s'estiressin a un llit a menjar, la imatge se'm fa divertida.
Molt bona entrada, Anna :)
Irene Sánchez ha dit…
Ostres, mai m'havia parat a pensar com deuría ser el mobiliari dels romans. Has tingut una idea molt original, Anna!
No pensava que els romans es complicaven tant la vida per decorar com ara nosaltres, fins i tot sembla que tinguin més varietat encara que nosaltres, com bé diu la Maria.
Les dues imatges són molt bones. Felicitats per l'entrada!
Carla Espinosa ha dit…
Molt bona entrada Anna!
Sempre es interessant apendre coses sobre la vida que feien i mai ens hem parat a pensar en els mobles que tenien.
Realment eren gent molt detallista i per altre banda això de que ells tenien llits grans per a menjar m'ha sorprès molt, ja que nosaltres sempre hem estat acostumats a seure en una taula amb cadira, però en canvi ells s'asseien als llits, penso que seria una bona idea per fer-ho nosaltres!

Martina Maldonado ha dit…
En principi, m'ha sorprès que els romans tinguessin tant mobiliari a les seves cases i que li donessin tanta importància a la decoració. A més a més també m'ha sorprès que alguns dels seus mobles d'interior estiguin fets de bronze; mai m'hauria imaginat que en aquelles cases haguessin mobles d'aquest material.
Per altra part... 5 tipus de taules? Això sí que no m'ho esperava, i menys que siguin d'origen grec.
Però pel contrari ja sabia que els habitatges de les cases nobles eren molt bonics i grans, no m'esperava altra cosa!
Ha estat molt bona feina per la teva part buscar el noms dels mobles més utilitzats en aquesta època, m'ha agradat molt! Però per la foto, el triclini em sembla un moble molt incòmode ja que menjar des d'allà no havia de ser molt confortable.
Molt bona entrada Anna!
Brian V. ha dit…
Esta molt bé l'entrada, sabia que els romans eren gent molt detallista amb un gran sentit de l'ordre però no imaginava que tinguessin tant mobiliari, lo dels llits es lo que més m'ha sorprès ja que avui dia seria una falta de respecte aixo de menjar al llit.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES