L'ESCLAVITUD ROMANA

A l'antiga Roma, l'esclavitud era una cosa completament normal. Se'ls considerava inferiors però es respectava la seva "humanitat". Es considerava que néixer esclau era una qüestió de destí, i no es discutia si això podria canviar o no. Se'ls inculcava el deure moral "servir amb entrega i fidelitat". Encara que per altra banda els esclaus eren considerats com part del patrimoni de qualsevol ciutadà. Eren heretables, formant part de l'inventari patrimonial.


L'origen de la raça esclava provenia mínimament de les guerres, s'incrementava per la reproducció entre ell mateixos. També eren esclavitzats els nens abandonats. Alguns pobres es venien a si mateixos per tal de poder viure gràcies a qualsevol amo. El nom que se'ls posava solia ser d'origen grec.



Dintre de la classe esclava existien subclasses: tots els funcionaris de l'imperi eren esclaus de l'emperador. I per altra banda, es troben els esclaus rurals. Hi ha casos de països que es negaven a tenir esclaus, volien cultivar per compte seu ja que mantenir esclaus sortia massa costós. També els administradors solien ser esclaus de l'amo. Es diu que la gran majoria d'artesans residents a les ciutats eren esclaus. De manera que "els esclaus constituïen la quarta part de la mà d'obra rural". 














Els esclaus urbans, gaudien de privilegis que els rurals no tenien pel fet de viure a prop dels seus amos. Eren "criats" i complien gairebé totes les funcions, des de vestir i desvestir el seu amo. 


Els esclaus no tenien dret a la família, ja que aquest era un dret exclusiu dels ciutadans lliures. 

L'alliberació d'un esclau era irrevocable, l'antic amo perdia tots els seus drets sobre l'esclau alliberat. 
També hi havia mals esclaus, delinqüents, que havien de portar cadenes durant la seva vida.


La crueltat pel esclaus a Roma era bastant comú, inclús per part de les esposes que, per atacs de gelosia, manaven a assotar una sèrie d'esclaves.

Mols vivien en unes condicions miserables, sense drets particulars. Encara que més endavant els esclaus van anar aconseguint drets i fins i tot van aconseguir posseir una sèrie de regles morals.


Us sembla correcte la forma d'esclavitzar la gent? 

Irene Sànchez
4t ESO

Comentaris

Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada Irene!

No tenia constància de que en l'antiga Roma hi havien aquest tipus de esclavitud per part dels amos als esclaus, em sembla molt injust per les persones que provenien per part d'una família esclava havien de ser esclavitzats d'aquesta manera, encara que per algunes persones pensaven que era el correcte i el que s'havia de fer crec que és la major bestiesa que ha pogut ocorre durant aquella època.

En aquells moments una gran part de la població era gent esclava que servia al seu amo, però tot i així penso que és molt injust per les persones no tindre el dret d'escollir el que més li agradava. M'ha semblat molt interessant el que ens has explicat sobre la vida dels esclaus i el que més m'ha agradat ha estat el de l'alliberació dels esclaus, penso que era el que millor podia ocorre-li a un esclau perquè així no tindria cap problema més. Encara que per l'amo no és el mateix. M'ha semblat una entrada molt ben explicada.

Molt bona entrada Irene!
Maria Guallar ha dit…
Respecte a la pregunta del final no em sembla bé la manera d'esclavitzar, ja que cap mena d'esclavitud em sembla bé. El fet de nèixer d'una manera, o de perdre els pares, o de no tenir prous diners per viure per tu mateix no t'hauria de condicionar la vida, i menys una vida d'abusos i treballs forcosos com la dels esclaus.
Tot i així està bé estar informat d'aquests temes, bona entrada.
Sandra García ha dit…
He sentit molt a parlar sobre l'esclavitud romana, i mai em deixa de sorprendre la máxima crueltat que arriben a tindre cap els esclaus, ja que alguns no tenien ni dret a dret particulars con be expliquès en l'entrada.

Personamelnt no em sembla gens correcte la forma d'esclavitzar la gent, però ni aquesta, ni cap. Penso que hi han maneres i maneres de fer les coses.

Felicitats Irene, bona entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Irene!

Tothom ha sentit ha parlar sobre l'esclavitud romana, tot i que cada cop que en sento a parlar aprèns noves coses que no et deixen de sorpendre. Em sembla molt injust que si neixies en una familia que els teus pares eren esclaus tu també ho havies de ser.

En aquella època hi havia molts esclaus però jo crec que la gent hauria d'haver tingut dret ha decidir de que volien treballar. Tot i que els podien alliberar no era gaire comú veure-ho ja que a la majoria de persones no els hi importaben gens els esclaus.
Trobo que està molt ben explicada tota la informació!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES