4 de març del 2013

EL COMERÇ ROMÀ

Nosaltres podem adquirir el que volem a qualsevol lloc i en qualsevol moment, ja que vivim en un món globalitzat on tot està connectat. Però, i els romans? Com funcionava el seu comerç amb els llocs més llunyans o fins i tot estrangers?

No ho tenien tan fàcil com nosaltres, per exemple a Roma que ja tenia prop de un milió d'habitants, van començar a necessitar productes provinents de fora. Van construir moltes rutes ben pavimentades que creuaven tot el imperi per terra, però hi havia una forma molt més econòmica i ràpida.

El comerç per mar era la millor opció pels mercaders Romans a l'hora de transportar la mercaderia d'un punt a l'altre del imperi, ja que era, sens dubte, la més ràpida i econòmica per sobre de tots els altres transports.


reconstrucció de vaixell romà per mercaderies


Els romans van utilitzar vaixells de vela amb el casc rodó, però aquest comerç no només va tenir èxit per el tipus de vaixell  per poder transportar grans quantitats o per ser més ràpid i econòmic, sinó per ser el més segur. En les vies terrestres era molt fàcil ser saquejat per algun lladre, però per mar va haver-hi una protecció policíaca marítima.

Un dels ports graners més importants era el d'Alexandria, ja que d'allà transportaven el gra durant 15 dies per mar fins a la península Itàlica. Un cop allà era controlat i arribava a Roma pel Tíber. Aquest tipus de mercaderia era la més important ja que era la base de l'alimentació. La falta de gra podia generar revoltes entre el poble. Una sola equivocació en el trajecte i la pena podia arribar a ser de mort.





No era gens fàcil transportar mercaderies a l'època dels romans, veritat?

Llúcia Gómez
4t ESO

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Tenim sort de poder comprar el que volem relativament a prop de la porta de casa.
Devia ser angoixós haver de realitzar tota mena de comerç via vaixell, ja que podia fallar en varis àmbits. El temporal devia fer passar males estones als mercaders.

Bona entrada Llúcia!

Cristian Martinez ha dit...

És molt interessant saber sobre el comerç, ja que ens ensenya com estaven relacionades totes les ciutats de l'Imperi ja sigui per les calçades o navegant per mar o rius. Molts dels avenços, noticies i novetats estaven connectades graciés al comerç. Com hem aprés a classe d'ètica, les polis gregues estaven connectades graciés a una xarxa de comerç per mar que determinava la riquesa d'aquella polis i la seva influencia.
Bona Entrada!

Maria Guallar ha dit...

Caram, quina complicació, ara m'alegro de poder tenir un supermercat a cinc minuts de casa i no haber de pujar-me a un vaillex, ser atacat per algun lladre i que el meu trajecte fos tant important que pogués arribar a patir pena de mort per no arribar bé a la meva destinació...
Bona entrada :)

Adrià Sanchez ha dit...

Bona entrada Llúcia!

Ha estat molt bé l'explicació d'aquesta entrada, m'ha semblat molt interessant que aquest tipus de vaixells poguessin transportar productes perquè després siguessin comercialitzats pel poble i les persones. Només se que hi havia un tipus de vaixell del que tenia constància que era el quatrirem, bé perquè vam fer un treball relacionat amb el món romà. Molt bona entrada, m'ha semblat molt interessant! Encara que podria haver estat millor per quan el treball!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts