7 de març del 2013

CAVE CANEM!!!!

I els romans, tenien mascotes? Quin és l'origen del cartell que veiem davant les cases on hi posa: vigileu amb el gos!

La vida domèstica dels romans no agradava gaire als historiadors, és per això que no se'n saben gaires coses sobre les joguines, les mascotes o els jocs dels més petits.

Tot i així, les mascotes eren fins i tot més habituals que ara, i com ara, la més habitual de totes era el gos. Aquest era la mascota que més agradava als nens. 

Des del segle I, les famílies riques i en general la societat alta acostumava a tenir gossos que alhora de fer companyia, també servien de guardians de la casa. I, oi que tots hem vist com a l'entrada d'algunes cases hi ha un cartell on hi posa: vigileu amb el gos? Doncs els romans ja en tenien de cartells d'aquests. Eren mosaics que representaven un gos, i en comptes de posar: vigileu amb el gos, posava: Cave canem!, que significa el mateix. 

Mosaics "d'alerta amb el gos". (A la imatge de dalt podem observar el terme Cave canem, sota el mosaic)



Com he dit anteriorment, només les famílies riques i la societat alta en general, podia permetre's tenir un gos com a mascota. Així doncs, la resta de la societat es conformava en tenir oques, encara que algú havia provat de tenir monos, però era molt complicat mantenir-lo. 

Per molt estrany que pugui semblar-nos, les oques van ser les protagonistes d'un heroic acte de defensa de Roma. Segons la llegenda, els sorolls que emetien aquests animals quan la ciutat estava a 'unt de ser atacada, alertaven als soldats romans del perill, i d'aquesta manera protegien la ciutat. 

Els emperadors també tenien mascotes, de fet, un dels animals preferits de Juli Cèsar era la girafa. Altres emperadors tenien conills, els quals apreciaven com la seva vida. 

Claudi, qui governà l'Imperi de l'any 41 al 54, va quedar sorprès després de  la bravesa dels gossos tipus pugnace britanniae. Aquests animals eren utilitzats per desarmar les primeres línies de batalla dels exèrcits enemics. Així doncs, Claudi va decidir enviar diversos gossos a Roma perquè s'utilitzessin en els espectacles de gladiadors. 

Hi ha altres emperadors dels qual se'n saben anècdotes que van tenir amb animals. És el cas de Domiciano, que tenia un lleó com a mascota, com qui té un gat... Ei! Però tenia un cartell on avisava que hi havia un lleó eh...

Mosaic d'alerta de l'emperador Domicià



- Aquí us deixo un enllaç d'un bloc on es parla dels animals de companyia a la   història. El bloc es diu: Paseando por la historia 



- Fins el 2001, hi ha hagut un grup de música anomenat Cave Canem, el terme que he esmentat anteriorment. També us deixo un vídeo d'una cançó seva anomenada "virus", que de fet el protagonista és un gos. 



Què en penseu de les mascotes dels romans? 

Creieu que avui en dia també hi ha un tipus de mascota per les diferents classes socials, o que per contra tothom podia tenir tot tipus d'animals? 

Creieu gaire corrent això de tenir un lleó com a mascota, com qui té un peix o un periquito? 

Quina relació creieu que hi ha amb el nom del grup de música i els romans?


Mireia Linares
4t ESO

7 comentaris:

Irene Sánchez ha dit...

Sincerament, ja m'ho imaginava que l'animal de companyia més comú era el gos, i també que la majoria els tenien per fer de guardians de la casa. M'ha fet molta gràcia això de que la gent tenia oques i intentaven tenir micos, ja que sempre m'ha fet il·lusió tindre un mico i sempre m'han pres per boja!

Penso que avui en dia tothom pot tenir tot tipus d'animals, encara que uns siguin més car que altres gairebé tothom es pot permetre una mascota.

M'ha sorprès que els cartells que actualment avisen del perill que hi ha en algunes cases pel gos, existissin ja en aquella època.

Una entrada molt interessant! :)

Cristian Martinez ha dit...

Bona entrada, m'ha semblat molt interessant lo de les oques que avisaven als soldat quan venien a atacar. Jo també creia que l'animal de companyia més comú deuria ser el gos.

Jo crec que actualment no tots podem gaudir de tots els animals ja que hi han alguns que són molt difícils de mantindre i poden estar malament.

També crec que no és gaire normal tindre un lleó com a mascota, però al ser un emperador podia gaudir d'un lloc adequat i gent que el pogués domesticar.

Bona entrada Mireia!

Adrià Sanchez ha dit...

M'ha semblat molt curiós, i no pensava que en aquella època també hi haguessin cartells on avisaven a les persones que hi havia un gos i que no s'apropessin. També m'ha agradat l'anècdota que has explicat sobre l'home que va tindre com a mascota un lleó, penso que és original però a la vegada perillós tindre un lleó, i també el cartell que va posar on explicava que hi havia un lleó i que no s'apropessin. Molt bona entrada Mireia.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Mireia!

Pel que veig el gos sempre ha estat l'animal més preferible per l'home.
M'ha sorprès moltíssim que les oques fossin tan importants anteriorment, i que alertessin als soldats romans del perill.

Tot i així, he de dir que em sorprèn moltíssim els diferents tipus de mascotes que podien arribar a tenir, tant com girafes, lleons, gats, gossos, etc.! Ja entenc per què només s'ho podia permetre la gent rica, evidentment deuria ser molt car mantenir aquests tipus d'animals.

Respecte a les teves preguntes, considero que avui dia també depèn una mica el tipus de mascota depenent de quina classe pertanys ja que no tothom es pot permetre tenir un elefant a la seva casa, has de tenir diners per alimentar-lo i cuidar-lo. Tot i així, ara que hi penso depèn molt més de la zona que hi visquis ja que a la ciutat no es poden tenir certs animals.

Per altra banda, evidentment que no és no és gaire corrent tenir un lleó com a mascota, en comparació amb un peix o un periquito, ja que amb aquests animals no has de tenir tanta cura!

Respecte al grup de música "Cave Canem" suposo que la relació que té, és com tu ja has dit significa "alerta" que era el que posaven en els cartells per avisar a la gent que hi havia un gos per allà i s'havia de vigilar.

Molt bona entrada Mireia! Realment m'ha semblat molt interessant tot el que has esmentat!

Carla Espinosa ha dit...

Realment el fet que més m'ha cridat l'atenció és que els romans tinguessin a oques o micos com a última opció per protegir-los, ja que una oca no pot fer gaire cosa penso jo.

Per altre banda tenir un lleó com a mascota ho trobo una absoluta barbaritat ja que com es pot mantenir a un lleó? I a part, un lleó és un animal molt perillós i en teoria haurien d'estar sempre en llibertat.

Molt bona entrada Mireia!

Brian V. ha dit...

m'he rigut molt amb aquesta entrada imaginant-me com les oques protegien la ciutat i les cases, si avui dia poguessin tenir tants tipus de mascotes com a l'època tot seria un caos.

Molt bona entrada.

Unknown ha dit...

bona entrada mire! Avui en dia crec jo que hi ha no tothom pot tenir mascotes per la simple rao que com que l'economia està malament hi ha gent que no s'ho pot permetre. Sobre lo de tenir un lleó com a mascota crec que no és bona idea ja que si no el tens ben domat et pot atacar, igual que destroçar la casa.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts