EVOLUCIÓ DEL LLATÍ
Del llatí a les llengües romàniques
El llatí col·loquial és el registre d'una llengua que s'acostumava a parlar molt sovint en l'entorn familiar, és a dir era una llengua, que acostumava a ser parlada al carrer amb els amics; i d'una altra banda el llati culte era una llengua que no va obtenir canvis al llarg del temps es va mantenir d'una manera estable. El llatí culte i el llatí col·loquial, tot i que pertanyen a la mateixa llengua tenien grans diferències alhora de parlar, ja que depèn de la zona de la parla era diferent. Aquests petits detalls van anar canviant al llarg del temps quan l'Imperi romà es va dividir en diferents territoris independents, es diu que tots aquests territoris van ser colonitzats per diversosos pobles bàrbars que van ser qui van aportar vocabulari a la llengua.
És per això que la influència del llatí en els territoris de l'Imperi té diferents graus com ara:
- En alguns territoris va desaparèixer el llatí sense deixar-hi cap rastre de la llengua: Al nord d'Àfrica, les zones d'Orient Pròxim.
- En altres territoris va desaparèixer, però deixant-hi emprempta, és a dir, estructures i mots gramaticals, llengües com l'alemany i l'anglès.
- En altres zones el llatí n'ha deixat empremta però convertint-se en llengües romàniques .
Mapa de les llengües romàniques en
l'actual continent europeu
Judith Vázquez
4rt ESO
Comentaris
quina coincidencia!
bueno ja tenim una cosa que
entrara en el proxim examen...
fins demà
Quina llengüa ha evolucionat més del llatí?
sard: 8 %; Ha evolucionat poc
italià: 12 %;
castellà: 20 %;
romanés: 23,5 %;
occità: 25 %;
portugués: 31 %;
francés: 44 %.Ha evolucionat molt
Bon cap de setmana a tots!