18 d’octubre del 2008

LA FUNDACIÓ DE ROMA: RÒMUL I REM


La fundació de la ciutat de Roma se situa entre el mite i la llegenda. A l'inici de la guerra de Troia, Enees, fill de la deessa Venus i del mortal Anquises, surt del conflicte victoriós i se'n va cap a la península Itàlica. S'instal·la en un poblet petit de pastors on coneix Lavínia, filla del rei Llatí, amb qui es casà. Va fundar la ciutat de
Lavinium en honor de la seva dona.

Amb Enees va arribar Ascani, fill que havia tingut amb la seva primera dona, que després es digué Iulus. La fundació per part d'aquest de la ciutat d'Alba donà inici a la dinastia Albana. Un dels reis de la mateixa va ser Procas, que va tenir dos fills: Númitor i Amuli. Com que el primer era el fill primogènit, li va tocar ocupar el tron del seu pare. Amuli, mort d'enveja, matà al seu germà i a tots els fills mascles d'aquest, deixant viva l'única filla, Rea Sílvia. Perquè no pogués tenir fills la va fer vestal.

Però Rea Sílvia es va quedar embarassada del Déu Mart i va tenir bessons: Ròmul i Rem. En adonar-se’n, Amuli va empresonar la noia i li va ordena llançar els dos infants al riu Tíber.
L'atzar o el destí van salvar la vida dels nens, perquè el riu es va desbordar i van haver d'abandonar el cistell amb els nadons en l'aigua més calmada d'un toll. D’aquesta manera el cistell es va quedar a la vora de la riba i el va trobar una lloba, que els va salvar i els va alletar fins que un pastor anomenat Fàustul els va trobar i els portà a casa seva, on ell i la seva esposa Larència els criaren com si fossin fills seus.

Els bessons van créixer com uns pastors més, sense saber el seu origen, tot i que Fàustul sospitava de la seva procedència reial.

Quan els dos bessons van fer els divuit anys, el pastor els revelà la història vertadera. Ròmul i Rem, en sentir-la, van voler venjar-se d' Amuli prenent-li el poder de governar Alba i van fundar una nova ciutat: ROMA. S'encaminaren al Palatí i marcaren el límit dels seus dominis. El nom el van decidir esperant un senyal dels déus. Van pujar cadascún dels germans a un turó per observar els ocells. Rem va anunciar que n'havia vist sis i, al mateix temps, Ròmul va anunciar que n'havia vist dotze. A ell li va correspondre l'honor de posar-li nom a la nova ciutat i ser-ne el rei i significà l'anunci dels dotze segles de glòria i esplendor de Roma.

Duna Bosch
Jony Martínez
4rt ESO

8 comentaris:

majka. ha dit...

Molt ben explicat, Duna.

Si voleu una versió més gràfica, sempre podeu veure el video que us vaig penjar fa temps al blog.

Aquests romans... sempre justificant la seva descendència grega! aish....

Montse ha dit...

Duna i Jony:
ja veieu que he ajuntat les vostres explicacions per penjar-ne només una. Ho heu fet molt bé,gràcies per la feina!

Jessicaa ha dit...

Duna i Jony que bee us a qedat s'enten perfectament.

ens veim demá!

Judith ha dit...

La explicació està molt ben argumentada i per això m'ha servit per un bon ús espero que a la resta dels meus companys tambè o hagin fet servir per una bona causa

Vinga ens veiem dema

ΩΔ_βρύνο_ΔΩ↔© ha dit...

BÉ BÉ MOLT ORIGINAL I MOLT TREBALLAT, ESTÀ BÉ DE TANT EN TANT VEURE ELS MÍTICS SIMPSONS...

Unknown ha dit...

Molt bona entrada, trobo que s'explica molt bé la fundació de Roma i tot el que hi passa. Hi surt informació molt completa que m'ha ajudat a fer alguns excercicis.

Adrià Sanchez ha dit...

Bona entrada, tot està molt ben resumit i explicat, m'ha agradat el mite tot i que una part ja la sabia, però moltes gràcies per aclarir tots els meus dubtes. Felicitats!

Irene Sánchez ha dit...

Molt completa l'entrada i molt ben explicat, havia de fer un exercici sobre aquesta história i m'ha servir molt. Felicitats!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts