EL LLATÍ I LES SEVES ETAPES
Quan els pobles indoeuropeus arribaren a la península itàlica, l'any 1000 aC, ja hi havia grans diferències entre la llengua d'uns i altres. A l'any 753 aC, amb la fundació de Roma, s'hi parlava: l'osc, l'umbre, l'etrusc, el grec i el llatí, que va ser l'única d'aquestes llengües que va quedar a la península itàlica al cap d'uns anys. Com que l'Impèri Romà cada vegada s'anava fent més gran, el llatí s'anava estenent per més territoris on adoptaven aquesta llengua com a pròpia. Com que l'Impèri era molt extens, el llatí que es parlava a cada territori era diferent.
Com que els romans es van quedar en els territoris que ocupaven, el llatí s'anava estenent i evolucionant (fet que es produeix a totes les llengües). D'aquesta evolució se'n diferencien diverses etapes:
a. Llatí arcaic (orígen- s. II aC). Des dels primers testimonis no literaris, fins als primers textos literaris. Va rebre les influències de la cultura i la llengua grega.
b. Llatí clàssic (s.IaC-s.I). Llatí consolidat. Moment de màxima esplendor litarària, alguns del autors que en van destecar són: Virgili, Ovidi,etc.
c. Llatí postclàssic (s. I-s.II). Hi continuaven havent importants escriptors. Utilitzaven un llenguatge barroc (amb molts termes populars, girs gramaticals,etc). Al s. II acabà la gran època literària.
d. Llatí tardà (s.III-s.VII). Des de la fi de l'època litarària fins al llatí com a llengua no parlada. Aquest últim fet varia depenent del territori (entre l'any 600 i el 800).
e. Llatí medieval (s.VIII-s.XIV). Amb el sorgiment de les llengües romàniques que parlva la població, el llatí es deixa de parla però esdevé una llengua cultural, fins i tot, en territoris que no havien format part de l'Impèri romà. En aquella època Europa sencera escrivia llatí.
f. Llatí humanístic (s.XV). Els humanistes van reprendre el llatí per comunicar-se tant en l'àmbit parlat com en l'escrit.
g. Neollatí ( del s. XXI). Hi ha asociacions que volen fer reconeixer el llatí com a llengua viva. Perquè això sigui possible, uns experts han introduït 15 000 noves paraules al llatí.
Duna Bosch
4rt ESO
Duna Bosch
4rt ESO
Comentaris
Fins demà!
Ah, ja t'he separat l'últim paràgraf.
Fins demà.