LES MALALTIES A L'ANTIGA GRÈCIA I ROMA

 

A l'antiguitat, les malalties eren un misteri, i tant a Grècia com a Roma es van desenvolupar creences i tractaments molt influenciats per la religió i la filosofia. Tot i que el coneixement mèdic era pobre i limitat, algunes figures destacades com Hipòcrates i Galè van marcar un abans i després en la comprensió de la salut.

LA VISIÓ SOBRE LA MALALTIA

A l'antiga Grècia, es pensava que les malalties eren càstigs divins o desequilibris entre els quatre humors: sang, flegma, bilis groga i bilis negra. Segons Hipòcrates, la salut depenia de l'equilibri d'aquests humors i del bon ambient natural, com l'aire pur o l'alimentació equilibrada i saludable.

A Roma, la influència grega es va veure clarament, però també es van desenvolupar idees úniques com aqüeductes i clavegueres que van millorar la higiene pública dels ciutadans. Tot i això, les epidèmies, com la pesta antonina, van causar que una gran part de la població moris.

TRACTAMENTS I REMEIS

Els remeis d'aquella època eren l'ús d'herbes medicinals, banys, dietes i rituals religiosos. Per exemple, a Grècia, els pacients visitaven els temples d'Asclepi, déu de la medicina, per buscar cures amb somnis reveladors com a solució.

A Roma, els metges van incorporar pràctiques quirúrgiques, i fins i tot es van desenvolupar instruments mèdics rudimentaris. Tot i això, les supersticions continuaven sent comunes, i molts creien en encanteris i amulets per protegir-se de les malalties. Que quines eren? Ara les comentem.

MALALTIES MÉS COMUNES

Les condicions insalubres de l'època van afavorir la propagació de diverses malalties:

- Diarrees i febres tifoides: A causa de la contaminació de l'aigua.

- Malària: Especialment a zones pantanoses.

- Tuberculosi: Estava molt present en zones urbanes densament poblades.

- Pesta: Epidèmies devastadores que afectaven tant gent pobra com rica.

LA INFLUÈNCIA D'HIPÒCRATES I GALÈ

Hipòcrates, conegut com el "pare de la medicina", va desenvolupar el jurament hipocràtic i va introduir una visió més lògica a la medicina. Més tard, Galè va afirmar molts coneixements grecs a Roma i va fixar una base per la medicina occidental que ha durat molt temps.

CONCLUSIÓ

Per acabar, les malalties a l'antiga Grècia i Roma van mostrar els primers intents d'entendre la salut, combinant creences religioses amb pràctiques mèdiques. Aquestes bases van ajudar a desenvolupar la medicina moderna.

Arnau Torrents
1r Batx

Comentaris

Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Arnau! M'ha agradat com has explicat les malalties des de dos punts de vista diferents, Grècia i Roma. A més a més, has donat exemples concrets de malalties que han ajudat a reforçar els teus arguments en tot moment. M'ha sorprès, que antigament a Grècia, es pensaven que les malalties eren càstigs divins i no pas que es produïa per la propagació de certes malalties, un fet personalment curiós.
Realitzant una mica més de recerca, he trobat que pels hipocràtics, pertanyents a Hipòcrates, era molt important la relació dels metges amb els pacients. És a dir, per ells una de les coses més rellevants a tenir en compte a l'hora de curar-te, és la d'apreciar molt la relació dels metges i els malalts. Perquè consideren que la recuperació més aviat de la seva malaltia és la disposició i la cura que el metge li disposa.
Sergio Mansergas ha dit…
Quina entrada tan interessant Arnau! Les malalties de Grècia i Roma mai les havia escoltat i m'ha semblat molt interessant. Crec que per el lector és important explicarles de maneres diferents i donar exemples fa que s'entengui molt millor. Sabies que pels hipocràtics, era important la relació dels metges amb els pacients? Jo m'he quedat parat, m'ha sorprès molt això dels hipocràtics.
Juan Jimenez ha dit…
Molt bona entrada Arnau! Em sembla molt interessant el tema que tracte, sobre, les malalties abans i com es veien com càstigs o els desequilibirs dels quatre humors. A més, vull destacar la importancia en la influència d'Hipòcrates i Galè a la medicina, i com aquest van ser claus per el seu desenvolupament.
Jana Bosch ha dit…
Bona entrada Arnau! M’ha sorprès com les creences religioses i filosòfiques influïren tant en la mandra d’entendre la salut a l’antiguitat. M’ha agradat saber que Hipòcrates i Galè van posar les bases de la medicina moderna, tot i les limitacions de la seva època.
Bruna Safont ha dit…
Molt bona entrada!, hauria estat molt bé que expliquessis més detalladament les diferències entre els quatre tipus d'"humors" els quals comentes en el text! Tot i això, és un text interessant!
Júlia Romero ha dit…
Molt bona entrada, Arnau! M’ha semblat molt interessant quan expliques com a Roma van millorar la higiene amb els aqüeductes i les clavegueres. Una cosa interessant és que Galè també va estudiar l’anatomia disseccionant animals, ja que disseccionar humans estava prohibit.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)