L'ESCLAVITUD A L'ANTIGA ROMA
Si pensem en la societat de l'antiga Roma molts cops ens venen al cap burgesos, nobles, pagesos... però mai pensem en la classe més baixa de la piràmide: els esclaus. Quina era la seva situació dins de Roma? I és que, efectivament, la societat romana era una societat esclavista com totes les civilitzacions de l'antiguitat.
La gran afluència d'esclaus a Roma es va produir a partir dels segles lll-ll aC, després de les conquestes territorials a Àsia i Àfrica del Nord. Primer de tot cal recalcar que a l'antiguitat l'esclavitud no era vista com una cosa negativa, sinó que formava part de la normalitat. De fet, era una part imprescindible del sistema econòmic que es basava en l'explotació d'una gran part de la població romana. Podies arribar a convertir-te en esclau de diferents maneres:
- per naixement, sent el fill d'un esclau.
- per ser presoner de guerra.
- per exposició, si eres un nen i t'abandonaven.
- per condemna judicial.
Cal distingir dos tipus d'esclaus: els dedicats al servei domèstic (privats) i els que es dedicaven al desenvolupament de tasques importants per l'estat (públics: treballant com a mà d'obra, en els principals serveis públics o formant part de la família imperial, el cos d'esclaus que s'encarregaven del servei a l'emperador). No és del tot correcte parlar dels esclaus com a una "classe servil" ja que les variades feines que duien a terme i les seves posicions impedien englobar la població esclava dins d'una sola classe social. Depenent del lloc que ocupessin i l'estatus dels seus amos, els esclaus estaven més ben considerats o menys.
Podeu trobar informació més extensa en el següent vídeo:
Finalment, les condicions dels esclaus van millorar gràcies al creixement de la influència del pensament estoic, que defensava la igualtat natural de tots els éssers humans. Però no va ser fins l'arribada del cristianisme que no es va plantejar la possibilitat d'eliminar l'esclavitud. I és que de fet a dies d'ara encara hi ha països on és present en les seves societats.
Martina Pareras
4t ESO
Comentaris
Molt interessant!!!