L' ALIMENTACIÓ A L'IMPERI

Actualment, hi ha molta varietat de menjars, receptes, etc. Vivim en un lloc amb una dieta coneguda per la seva gran varietat, la dieta mediterrània. Però, d'on ens ve aquesta dieta? Doncs ens ve, com moltes coses, dels romans.

Els romans feien fins a tres àpats diaris. Molts d'ells se saltaven o bé el primer o el segon, ja que el seu àpat principal era la Cenae (el nostre sopar)

En un principi, la gastronomia romana era molt simple. Bàsicament es menjava el Pulmentum , també anomenat Puls. Era semblant a unes farinetes de farina de blat, formatge, cereals, llegums, verdures i fruita.

A poc a poc es va anar ampliant el ventall de receptes, sobretot amb la conquesta de nous territoris. També cal destacar que no tota la població menjava el mateix.


    Pompeia 70 aC    

Les classes menys privilegiades tenien una alimentació molt bàsica, a base de pa, alguns llegums i verdures. Podria aparèixer peix en les poblacions més properes al mar, i la carn de caça en llocs més endinsats del territori, però era una realitat per molts pocs.                        

      
Museu arqueològic nacional, Nàpols

Les famílies aristocràtiques solien menjar a casa dels seus amics, on se celebraven grans banquets amb infinitats de carns diferents, peixos, verdures i grans quantitat de vi. L'extensió dels territoris romans van aportar als plats nous aliments, sobretot fruites, com ara la cirera, els albercocs i els dàtils.

Així mateix, sembla que la llengua de flamenc, els talons dels camells, el cervell d'un estruç o els cadells de gos eren plats exquisits per a els aristòcrates romans. Molts d'aquests aliments ens causen repugnància i ni tan sols ens platejaríem tastar-los, però com deien els romans De gustibus non est disputandum: Sobre gustos no hi han discussions.

Judit Muñoz 

4t ESO

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
Ostres quin tema més interessant! Gràcies a la teva entrada m'ha sorgit un dubte i te'l voldria comentar:
En l'època, com aconseguien aquests aliments, tenien algun mètode de caça?, o utilitzaven altres recursos?, i d'on treien els aliments?
Judit Muñoz ha dit…
Quina bona pregunta Nora! Les persones més privilegiades compraven els aliments als mercats que solia haver-hi a les ciutats o zones més poblades. Per un altre banda, els no privilegiats solien ser camperols i menjaven el que recol·lectaven o el que aconseguien intercanviant productes amb altres pagesos. A l'imperi romà es caçava, però no era una practica comú ja que estava a l'abast de molt poques persones, al igual que la pesca.
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona entrada!!! Sempre és interessant conèixer els hàbits aimentaris d'altres èpoques i cultures, com ara la dels romans. Tot i que molts dels aliments que comentes són diferents dels que ens mengem en l'actualitat cal remarcar que altres coses com el vi si que estan en la nostra dieta actual. En aquella època el vi era la beguda per excel·lència però no es bevia mai mentre es menjava, ja que deien que el vi destrossava el sabor dels aliments i feia malbé les receptes cuinades. El vi, sempre es guardava per les postres o fins i tot per quan ja s'havia acabat l'àpat.

Gràcies!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES