LEDA I EL CIGNE

Leda era l'esposa de Tindàreu, rei d'Esparta, qui s'havia refugiat al regne de Testio, pare de Leda, després de ser expulsat de Lacedemònia. Després de casar-se, i gràcies a Hèrcules, Tindàreu va recuperar el seu regne i va ocupar el tro amb la seva dona.

La versió més popular d'aquest mite diu que Leda era una dona molt bella, tant que Zeus la desitjava. Un dia, mentre caminava pel costat del riu Eurotas, es va trobar amb un cigne molt bonic. Ella se'l va quedar mirant quan de sobte una àguila el va atacar. Ella el va protegir i es va recolzar entre els sinus de Leda, fent que aquesta es deixés seduir per Zeus sense saber-ho. Zeus la va deixar embarassada sense ella donar-se'n conta. Aquella mateixa nit, Leda també es va unir amb el seu marit Tindàreu, fent també que és tornés a embarassar. 

Com a conseqüència d'haver estat amb ells dos, Leda va pondre dos ous del qual un va néixer Pòl·lux i Helena (fills de Zeus immortals) i de l'altre Càstor i Climent (fills de Tindàreu mortals). Al final, tots van ser criats per Tindàreu i Leda com si res hagués passat.

Climent va casar-se amb el major rei de de Grècia, Càstor i Pòl·lux van formar part de la tripulació que partiria en busca del velló d'or, i Helena seria la dona més bella de tot el món, i el seu segrest donaria lloc als inicis de la Guerra de Troia.

Leda amb el cigne, de Antonio Allegri da Corregio (1532)

Aquí us adjunto un vídeo perquè entengueu millor el mite:


Paula Soldado
1r Batx

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
M'ha semblat interessant la teva entrada, com expliques com Leda va veure la bellesa i com va trobar-se amb Zeus disfressat de cigne és molt interessant. També, quan destaquen els esdeveniments que van passar després, com el naixement dels bessons i com va afectar la mitologia grega.
Nora Agulló ha dit…
Wow Paula! Que interessant. Jo personalment et volia aclarar que va significar el cigne en aquest mite.
El cigne representa un símbol de la bellesa i de llum, el misteri del Renaixement i l'harmonia per expressar la seva amargor, per tant, el cigne era exactament això.
Gil Claramunt ha dit…
Molt interessant, desconeixia aquest mite i és un exemple de la capacitat de canviar de forma de Zeus i comvertir-se a un cigne per apropar-se a Leda. El poder de transformació de Zeus apareix en altres mites com quan es va transformar en pluja d'or per seduir a Danae, en un toro blanc en el mite d'Europa o en una àguila per raptar a Gamínedes, entre d'altres.
Molt bona entrada!!!
M'ha semblat molt interessant la teva entrada!

El mite de Leda, es molt interessant ja que pot ser vist com una narració rica en que reflecteix la complexitat de les relacions humanes i la capacitat de superar els reptes amb gràcia i determinació.

Ja que La seva decisió de protegir el cigne i, sense saber-ho, va permetre a Zeus entrar en la seva vida, pot interpretar-se com un acte de compassió i coratge. Wow!! M'ha agradat molt!!

Molt bona feina!
Irene Roldán ha dit…
Una elecció de mite interessant Paula! Aquest mite destaca sobretot per la relació entre Leda i Zeus transformat en cigne. Aquesta escena de "sensualitat" ha inspirat a artistes com Leonardo da Vinci, Dalí i Bernini en l'àmbit de pintura. A més a més, actualment també podem veure com encara és una font d'inspiració per exemple "el vestido de cisne" Que va portar Björk en els premis Oscar l'any 2000. Quina és la teva opinió sobre que es romantitzi tant aquesta relació?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES