L'ORIGEN CLÀSSIC DELS NOMS DELS MESOS DE L'ANY

Actualment, l'any està constituït per 12 mesos, però temps enrere la cosa no era així; en aquell temps, l'any només tenia 10 mesos, degut que començava a principis de primavera, al març, i finalitzava al desembre. Aquests mesos duraven entre trenta i trenta-un dies que es regien per llunes.

Així doncs, entenem el perquè dels noms de setembre, octubre, novembre i desembre; eren els mesos número set, vuit, nou i deu (septem, octo, novem  i decem en llatí). En aquell moment el juliol i l'agost també seguien el mateix patró (quintilius  i sextilius, respectivament) però se'ls hi va canviar el nom.

Calendari Romà

Ara bé, per entendre com va succeir el fet que apareguessin dos mesos més a l'any cal que ens situem al segle VII aC., ja que, segons explica Tit Livi, fou quan el segon rei romà i successor de Ròmul, Numa Pomplili, va afegir dos mesos més per a què així quedés adaptat amb el cicle lunar. Així doncs, s'aconseguia coordinar els cicles lunars amb les estacions i, doncs, d'aquí neixen els mesos gener (ianuarius) i febrer (februarius).

Aquests dos mesos, juntament amb març, estan dedicats a tres déus romans; gener és el mes de Ianusdéu dels dos caps i guardià de les portes ubicat a les entrades de cases i temples, per al que marcava l'inici i final del cicle natural; febrer a Februus, déu de la purificació; i març en honor de la guerra Mart, ja que era quan la neu es començava a fondre i era el moment ideal per les batalles.

Representació de Ianus per Bernard de Mounfaucon a L'antiquité expliqué et représentée en figures.


Del quart mes, abril, n'existeixen tres diferents hipòtesis sobre l'origen del seu nom. La primera diu que prové del llatí aperire (obrir), ja que és en aquest mes quan els dies es fan més llargs, hi ha més llum, i la natura dona vida amb la primavera.

La segona considera que potser prové d'Apru (nom etrusc d'Afrodita), deessa de l'amor, la bellesa i la fecunditat, tot relacionat amb la primavera. L'última opció ens presenta la possibilitat que provingués del grec aphrós (escuma), relacionat a la deessa romana Venus.

Finalment, per maig i juny, es diu que estan dedicats als majorum i junior, que fan referència a les persones grans i a les joves. Per altra banda, però, una altra versió és que fan honor a les deesses Maia, de la primavera, i Juno, muller de Júpiter.

Estàtua de l'August de Prima Porta

A continuació trobareu una presentació amb una explicació una mica més detallada del per què de cada nom de cada mes.


Nour el Karrouchi
1r BATX

Comentaris

MANAL BOUKILOU ha dit…
Bona entrada! És realment interessant fer-te preguntes com ara, de on prové el nostre calendari quotidià. Mai he pensat que tingués res a veure amb la mitologia, i és molt curiós com segles enrere ho coordinaven amb la lluna i les estacions, i que l'any només tenia 10 mesos.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! M'ha sorprès com antigament tenien 10 mesos en comptes de 12. M'ha m'havia imaginat que els noms dels mesos significaven el numero que eren, una altra cosa que m'ha sobtat es que en els mesos també estiguin dedicats a un deu o deessa. Bona entrada!
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada bastant interessant!! Mai he arribat a informar-me sobre l'origen clàssic dels noms dels mesos de l'any. Un tema bastant bo, s'entén olt bé la informació i esta bastant clara. M'ha agradat que hagis posat una presentació del significat de cada mes. Molt bona entrada!!
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada!, com n'és de curiós el fet que abans tinguessin deu mesos i no 12 com nosaltres en l'actualitat. Trobo que dedicar un més per a cada deu és una cosa bonica i això demostra la gran estima que els tenien.
Angie Soto ha dit…
Molt interessant! Em sembla molt guai aprendre una mica sobre els orígens del calendari com el coneixem ara. M'ha sorprès que en el seu moment l'any només tingués 10 mesos, perquè em fa plantejar-me quins altres canvis s'han incorporat per arribar al calendari actual. Molt bona entrada,
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada. No sabia res sobre com s'havien "creat" els mesos de l'any ni d'on provenien ni perquè es deien així. Penso que és un tema molt interessat i que tothom hauria de saber-ne, ja que és cosa del nostre dia a dia i hem de saber d'on prové. Ho has explicat molt bé i està molt bé que hagis explicat una mica de cada déu perquè s'entengui millor.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES