MÚSICA GREGA

La música de l'Antiga Grècia era un art que era molt present a la societat de forma universal. En tot tipus de celebracions, teatre, funerals feien servir la seva música popular que presentaven els poemes homèrics. Per tant aquest art era molt important per la societat de l'antiga Grècia. 

LA ESCALA , RITME I PARTITURES

Hi havia una escala fonamental que era la dòria, i tenia aquestes notes: re, mi, fa, sol, la, si, do, re. Aquesta escala és descendent, no com la que tenim a l'actualitat que és ascendent. 

El ritme era un aspecte molt important i va tenir molt de desenvolupament el llarg dels anys. El pols que servia com a base del sistema tenia un valor de durada molt petita que era la més comuna, però també existia la llarga, i combinant aquestes dues s'obtenien diferents ritmes elementals que correspon els temps dels nostres compassos.

Es conserven més o menys uns 60 fragments musicals grecs, però per desgràcia es troben molt incomplets, es troben majoritàriament en papirs de la època greco-romana. Però han sobreviscut dos peces musicals: Epitafio de Sícilo, i l'himne de Creta 

                                                 Partitura de l'obra Epitafio de Sícilo

LA MÚSICA EN LA SOCIETAT 

La música dins de la societat de l'antiga Grècia estava molt vinculada amb els seus mites: Anfion va aprendre de a música d'Hermes, Tebes va construir una lira d'or en que tan sols tocant-la podia col·locar les pedres els seu lloc. Orfeu, el mestre de la música, tocava la lira tan bé que podia fer dormir els grans monstres.  Hi ha moltes referències a les cançons que indiquen com la seva raça havia set creada i de com els déus controlaven i observaven el seu destí.

                                            Muses dansant (segle XVI)

ACTUALITAT:

A l'actualitat hi consta diferents fragments important de música d'aquella època, també tenim moltes referencies literàries a la música grega. Gràcies a la tecnologia d'avui en dia s'ha pogut identificar més o menys com sonava la música grega, el seu gran paper  a la societat, la importància social dels músics... Una curiositat és que la paraula música prové de la denominació de les muses.

Aquí teniu un vídeo on es pot veure com interpreten l'obra de Epitafio de Sícilo.

Laura Font 
4t ESO 

Comentaris

Yvonne.A.Frimpong ha dit…
Em pregunto com debia sonar d'aquells temps.
Pel que és veu, l'importància de la música és segueix conservant avui dia i això fa que sugui maravetllós
kawtar el mouden ha dit…
Molt bona entrada. És una entrada molt interessant, molt ben feta. No en tenia ni idea de que les notes re, mi ,fa, sol, la, si, do, re, tenien a veure amb la musica grega. M'ha agradat molt que hagis relacionat la música grega amb la actualitat que teníem en el mon avui en dia. Una entrada molt ben informada!!!
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada! Em sembla molt interessant el tema de la música de la civilització grega. Com tan bé has explicat, ens podem donar conte de com hem anat avançant durant els anys i els canvis enormes que ha tingut la música, molt gran part gràcies a la tecnologia. No tenia ni idea de l'escala, les partitures ni el ritme d'aquella època però ara ja estic molt ben informada. Bona feina.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! És molt curiós com la música també era un gran factor de la vida, m'ha sorprès com per ells l'escala era descendent i ara actualment no, ja que ara és ascendent. Tot i que hi han algunes partitures que s'han conservat tot i que estiguin incompletes, es interessant com també la música estava relacionada molt amb els mites. Hagués estat interessant com sonaria en directe. Bona entrada!
MANAL BOUKILOU ha dit…
Bona entrada. Actualment la música ha avançat molt en tots els aspectes. No sabia que les notes tenien res a veure amb l'antiguitat. M'ha sorgit el dubte de que si amb la música que feien ells, tenien algun ball tradicional també?
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada!, molt curiosa la música dels grecs no me la imaginava d'aquesta manera. Hi ha hagut molts avanços en aquest món, és a dir, si comparem la música d'ara i de fa motes anys és completament diferent, però hi ha algunes coses que sí que consideren i segueixen utilitzant-les en la música de l'actualitat.
Irene Altés ha dit…
És una entrada realment molt interessant, de seguida he tingut molta curiositat per sentir com eren les cançons a 'antiga Grècia. La música era un element molt important dins la societat, no hi faltava mai. El fet de que haguem pogut recuperar alguna partitura em sembla impressionat.
Lucas Torres ha dit…
Molt curiós l'entrada. Es molt interessant el tema de que feien servir diferents signes musicals per tocar musica. Em preguntaria com sonarien aquestes partitures i com eren aquelles danses a l'Antigua Grècia.
Doae Boussatta ha dit…
Molt interessant... Trobo que la música ha anat canviant al llarg del temps i s'han inventat nous gèneres de música. Em pregunto com han pogut arribar a interpretar la música d'aquella època, serà per les partitures que s'han conservat?
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! Amb la teva explicació podem veure que la musica ha anat evolucionant fins avui en dia. M'ha semblat interesant que les notes re, mi, fa, sol, la, si, do, re s'hagin anat conservant des de aquella època fins ara.
M'ha sorprès que la música dins de la societat de l'antiga Grècia estigues vinculada amb els mites.
Angie Soto ha dit…
No tenia ni idea de lo diferents que eren les partitures, m'ha sorprès que l'escala sigues descendent. Es una molt bona entrada.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. Deixa'm afegir que la música era essencial en la vida grega ja que era una característica important de les festes religioses, funerals... En aquesta entrada es pt veure la influència que els romans han tingut en la nostra societat ja que el coneixement que tenim de la música prové de fragments reals de partitures musicals... També consideraven la música com un regal dels déus i que podria tenir un efecte valuós. També es va atribuir a divinitats específiques com la lira Hermes, Orfeu...
Edurne Ruiz ha dit…
La música era molt important per als grecs i no feien quasi res sense ella. Això em sembla molt curiós perquè actualment nosaltres fem el mateix, en qualsevol ocasió posem música. Ara, hi ha una gran diferència entra la música que escoltem ara i la que escoltaven i componien ells. Em sembla molt curiós que la seva escala fos descendent i no ascendent com la nostra. Les seves melodies havien de ser bastant greus.
Aina Garcia ha dit…
Molt interessant, a l'antiga Grècia la música era molt important a la seva cultura i fins i tot tenien el déu de la música, Apol·lo qui era bastant rellevant en mites grecs. La música continua sent molt important a la nostra cultura i moltes refèrencies, instruments i en general ens hem inspirat del grecs.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES