L'ORIGEN MITOLÒGIC dels NOMS de la SETMANA

Una de les primeres coses que aprenem quan som petits són els dies de la setmana, però t’has preguntat mai d’on venen aquests noms que diàriament utilitzem? En el cas que no ho sàpigues, et convido a descobrir el curiós i mitològic origen dels noms dels dies de la setmana.

Com que parlem una llengua romànica, ens hem de remuntar fins a l'època romana per trobar l’origen dels dies de la setmana. 

esquema de l'origen mitològic i astronòmic dels noms dels dies de la setmana


PER QUÈ LA SETMANA TÉ 7 DIES?

Primerament és interessant plantejar-nos aquesta pregunta; “Per què la setmana té 7 dies?”. I és que tot i que és una cosa que la tenim molt interioritzada i ens sembla evident que ha de ser així, hi ha un motiu rere aquesta estructura de la setmana. La teoria més acceptada és que els romans veien 7 planetes al cel: el Sol, la Lluna, Venus, Mercuri, Mart, Júpiter i Saturn; i que per això van decidir tenir 7 dies i no 6 o 8.


Els romans van decidir que posarien els noms dels astres i dels seus déus a cadascun dels dies de la setmana. 

 

dies lunae → Dilluns: dia dedicat a la Lluna. 


dies martis → Dimarts: dia dedicat a Mart.


dies mercuri → Dimecres: dia dedicat a Mercuri.


dies iovis → Dijous: dia dedicat a Júpiter.


dies veneris → Divendres: dia dedicat a Venus.


dies saturni → Dissabte


dies solis → Diumenge


En el cas del català, s’ha adoptat el prefix di- (dilluns), però en altres llengües romàniques s’ha fet d’altres maneres. Per exemple en francès, al contrari de nosaltres, posen el sufix -di (lundi). I en canvi, en castellà no tenen ni sufix ni prefix (lunes).


Segurament us heu adonat que tant el dies saturni com el dies solis no tenen traducció en català. Així doncs el nostre nom de dissabte, té el seu origen en el nom hebreu de sahbbat que significa dia sagrat. I per altra banda, el nom de diumenge té el seu origen en la paraula llatina domine que significa “dia del senyor”. Aquests noms van estar modificats per la religió cristiana. Aquest fet també el podem trobar en altres llengües com el castellà o el francès. En canvi en el cas de l’anglès si que agafen els noms llatins del cap de setmana: saturday (dia de Saturn) i sunday (dia del Sol). El cas de l’anglès és molt interessant, ja que tot i que si que agafa aquests noms de la mitologia romana, també dedica dies a déus de la mitologia nòrdica. 


Thor’s day (déu del tro)→ Thursday (Dijous)


Wotan’s day  → Wednesday (Dimecres)


Frigg’s day → Friday (Divendres)


Ara que ja hem entès perquè els hi diem així als dies de la setmana, us deixo un vídeo el qual explica de manera breu i concisa aquest tema.


Arnau Espina

4t ESO

Comentaris

Marc Gómez ha dit…
Molt bona entrada! Sempre he sentit a parlar sobre com els dies tenen noms que representen diferents deus, però mai hi havia aprofundit. És curiós veure com cada regió modifica els noms dels dies segons la cultura de la que provenen. M'ha semblat molt interesant aprendre sobre un tema tant quotidià però amb tant de significat a la vegada.
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada!, quina manera més curiosa de crear els noms de la setmana, tenen molt de sentit. També m'ha semblat interessant el perquè hi ha set dies a la setmana, els romans només van arribar a conèixer set planetes. A comparació de l'actualitat hem avançat molt sobre el sistema solar...
Lucas Torres ha dit…
Una entrada molt ben explicat, és curiós com ens hem adaptat de la llengua de l'antiga Grècia fins avui. Es interessant veure com diferent països poden modificar el noms de les dies de la setmana.
Laura Font ha dit…
Entrada molt interessant, mai m'havia plantejat la pregunta del perquè hi han 7 dies a la setmana i no un altre número, trobo que ens hauriem de preguntar més coses que ens en volten el nostre dia a dia i preguntar-nos el perquè d'aquestes coses, i quan ens preguntem aquest perquè veiem que les coses més bàsiques que ens envolten com pot ser el cas dels dies de la setmana provenen d'una mateixa cultura.
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada, ja havia escoltat parlar d'això però no tan profundament. M'ha semblat interesant el tema dels 7 dies i com ho han relacionat els romans i com els diferents països ho tenen d'una manera diferent.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! Mai m'havia preguntat perquè els dies de la setmana eren 7 i no pas un altre número. També m'ha sembla molt curiós com en l'anglès els hi donen noms als déus de la mitologia nòrdica, mai m'ho hagués pensat.
Luz Miranda ha dit…
Aquest tema de saber d'on venen els dies de la setmana,, del perque es diuen aixi o per que son 7 i no 10 o 8 , no m'hu havia plantejat mai.Però despres de llegir aquesta entrada he quedat molt sorpresa per que és molt interesant, aprens coses noves o que en tenies curiositat.Està escrit d'una forma que et dona curiositat acabar-lo de legir .
MANAL BOUKILOU ha dit…
Bona entrada! Si que és veritat que havia escoltat de on provenen els noms dels planetes, però mai m'he parat a pensar el perquè, és molt curiós. És molt interessant de on prové tot, com els dies tenen noms de deus, el perquè hi han 7 dies de la setmana i també com altres països poden modificar els noms dels dies de la setmana. Una entrada fàcil d'entendre, m'ha agradat molt que ho hagis aprofundit!!
Edurne Ruiz ha dit…
Molt bona entrada i molt ben explicada! Mai havia plantejat algunes coses com el perquè de tenir set dies a la setmana o que els romans van posar els noms dels dies depenent dels déus i dels astres. Alguns com dilluns i dissabte ja els sabia.
Gina Rodrigo ha dit…
Molt interessant! Crec que és positiu que aprofitem el blog per ensenyar com la cultura clàssica és és present a l'actualitat del que ens pensem, com ara en coses com els mateixos dies de la setmana.
Irene Altés ha dit…
Trobo que aquesta entrada és molt original, m'ha agradat molt. Pel que em consta, els romans de l'antiga Roma, també van posar noms de Déus als planetes, com bé has dit, i als mesos de l'any, com ara Març, dedicat al déu Mart, que ve a ser Ares, el Déu de la guerra.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada bastant interessant. He sentit a parlar sobre l'origen mitològic dels noms de la setmana però no tant. És una entrada bastant ben feta i molt ben informada. Mai he arribat a preguntar-me perquè tenim 7 dies a la setmana.
M'ha agradat molt, una entrada bastant original i bona!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES