SÒFOCLES

Sòfocles va ser un dels grans poetes tràgics de l'Antiga Atenes, juntament amb Èsquil i Eurípides. Va néixer l'any 496 a.C. a Colonus, en una família benestant (el seu pare era fabricant d'armes), la qual va fer que rebés una educació molt acurada i ben aviat va destacar en concursos gimnàstics i musicals, i va morir al 406 a.C. a Atenes (Grècia), amb 90 anys d'edat. 

Escultura de Sòfocles

Sòfocles era sociable i obert, el que el va portar a relacionar-se amb tota mena de gent. D'altra banda, sempre va romandre en la seva estimada Atenes, el que el dugué a acceptar diversos càrrecs en el govern de la ciutat, però sense tenir ni ambició política ni vocació per aquest tipus d'activitats. 

Aquest gran poeta va escriure 123 obres en total, de les quals només queden set tragèdies completes i un drama satíric. Les més famoses són les obres del cicle de Tebes, sobre el mite d'Èdip i els seus fills:

-Èdip Rei: 

-Èdip a Colonos:

Després de passejar durant molt temps guiat per la seva filla Antígona, un Èdip vell i cec arriba a Colonos, lloc en el qual està destinat a morir segons els oracles, després d'haver suportat amb fermesa les enormes desgràcies que ell mateix va realitzar sense saber-ho a Tebes. Els habitants de la zona el rebutgen, però la necessitat de complir la destinació assenyalada pels déus porta a Èdip a recórrer a l'ajuda de Teseu, rei d'Atenes, ciutat situada prop de Colonos.

Èdip a Colonos, Jean-Antoine-Théodore Giroust (1788)

-Antígona



Les altres quatre obres que encara es conserven són Electra, Àiax, Les Traquínies i Filoctetes. 

Sòfocles introdueix importants novetats en el teatre d'Atenes: abandona la unitat temàtica de la trilogia i augmenta el nombre d'actors de dos a tres en l'escena del diàleg. A part d'això, defensa una democràcia que respecti la religió i els déus tradicionals, davant dels corrents que desvinculen l'Estat de la religió; en el teatre sofoclí hi ha un confrontament entre les lleis divines i les lleis humanes.
Teatre d'Atenes

Sòfocles va competir en uns trenta concursos literaris, dels quals en va guanyar 24 i mai va quedar per sota del segon lloc. A més, es va convertir en una figura important a Atenes, ciutat que estava passant el moment de màxima esplendor.

Ciutat d'Atenes

Meritxell Barniol 

1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada! Per curiositat, els concursos literaris que va participar Sòfocles (juntament amb Èsquil i Eurípides, dos autors famosos que també van guanyar molts premis) són anomenades Grans Dionísies, per honor al déu del teatre, la festa i el vi.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que va ser amic de Heròdot i fins i tot li va dedicar una Oda. I també va commemorar la mort de Eurípides, que era el seu competidor més gran
Anònim ha dit…
Molt interessant l'entrada, però deixem afegir que quan tenia setze anys va ser escollit director de la coral de joves durant la celebració de la victòria de Salamina.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES