30 de desembre del 2020

GEA


Gea, Gaia o també anomenada Mare Terra és la deessa més antiga des déus de l'Olimp, segons la mitologia Grega és la generadora de les coses vivents. 

Gaia, Anselm Feuerbach (1875)

La història de la creació de la Mitologia Grega, l'estat primigeni del cosmos és el Caos, fet de buit, massa, obscuritat i desesperació. La Terra emergeix d'aquest caos personificada per Gea. 

Gea és la primera de les divinitats primordials, nascuda abans de l'Eros, l'amor, i sorgida del caos .

Transformada en la Terra, concep els paisatges, les plantes, els Ourea (déus de les muntanyes), i Pontos, el mar. Tot i la grandesa de la seva creació, la sensació de soledat de Gea es feia gran. Empesa per aquest sentiment concep ella sola Úranos, el Cel, que l'envolta.

Gea, dins L'Ara Pacis Augustae, any 9 aC

De la unió entre Gea i Úranos neixen els dotze titans (Ceos, Crios, Cronos, Hiperó, Jàpet, Oceà, Febe, Mnemòsine, Rea, Temis, Tetis i Tia), els tres Ciclops (gegants d'un sol ull), i els tres Hecatònquirs (gegants de cent mans i 50 caps). 

Uranos odiava els seus fills i els tanca dins les profunditats de la seva mare, Gea. Gea decideix alliberar-los i els va demanar que assassinessin a Úranos. Tots s'hi van negar atemorits per la figura del seu pare, llevat de Cronos que acceptà. Gea li lliurà una falç d'acer amb la qual, una nit, quan Úranos va cobrir a Gea li tallà els testicles. La sang que va brollar de la ferida va fecundar a Gea i d'aquí van néixer els gegants i les Nimfes.

Posteriorment Gea es va unir també amb Pontos i van originar a les divinitats marines. Mentrestant Cronos regnava el món convertit en un tirà autoritari, va tancar els seus germans al Tàrtar, per això Gea crea una nova venjança. Els fills de Rea i Cronos havien sigut devorats pel mateix Cronos, menys Zeus a qui Rea havia aconseguit salvar. En créixer, Zeus lluita contra Cronos amb l'ajuda dels Cíclops i els Hecatònquirs i surt vencedor. 

Cronos, Saturn devorant els seu fill, Francisco de Goya (1819-1823)

Gea trista pel destí tràgic dels Hecatònquirs, derrotats en la batalla, s'uneix amb el Tàrtar, déu dels abismes, i engendren a Tifó.

Gea, a banda de ser considerada la mare de tot, la mare universal, se li atribueixen poders pítics, És la inspiradora de molts oracles, posseïdora dels secrets del destí, les seves prediccions eren més antigues i més segures que les del mateix déu Apol·lo.

El següent vídeo explica la història de Gea amb un toc més humorístic:

 
Júlia Vilaró

1r Batx

9 comentaris:

Anònim ha dit...

He trobat molt interessant l'explicació d'aquesta entrada, però deixem preguntar, per quin motiu Cronos va tancar els seus germans al Tàrtar?

Anònim ha dit...

Una petita informació que tinc per afegir, és que, a causa de la castració d'Úranos, van ser tallats els llaços que hi havia entre Terra i el Cel.

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant!
També voldria afegir que una part dels testicles d'Urano va arribar a l'oceà, on va barrejar-se amb l'escuma marítima i d'on va néixer la deesa Afrodita.
Aquesta escena mitològica està immortalitzada a la famosa pintura "El naixement de Venus".

Anònim ha dit...

Molt interessant, deixem dir que la raó per la que Cronos va deborar els seus fills va ser per intentar evitar tenir el mateix destí que el seu pare, ja que un profecia deia que un dels seus fills el destronaria. Per molt que ho intentés evitar, però, tal i com has dit Zeus es va poder amagar i el va acabar derrotant.

Anònim ha dit...

Aquesta entrada m'ha semblat del mes interessant doncs desconeixia la història de Gea i que era la primera de les deesses primordials.
Però hi ha hagut una part que no he acabat d'entendre. Per quin motiu decideix unir-se amb Pontos?

Anònim ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant. Doncs desconeixia que era la Mare Universal, és a dir, de tot. Mentre estava llegint aquesta entrada, m'he quedat sorpresa de la quantitat de progenitors va engendrar, tot i que al final ho he entès tot.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant i ben explicada.
Mai havia sentit a parlar sobre Gea abans de llegir aquesta entrada i ha sigut interessant saber sobre qui era i la seva vida.
Una curiositat sobre ella, es que continua sent bastant coneguda, ja que fins i tot el grup de "Mago de Oz", li van posar el seu nom en un àlbum.

Anònim ha dit...

He trobat molt interessant aquesta entrada. No havia sentit mai a parlar de Gea. Bona feina, l'entrada està ben explicada.

Amàlia García Pous ha dit...

M'ha semblat molt interessant aquesta entrada. Mai havia sentit a parlar de Gea, i mira que amb el que has explicat resulta que és molt important. Crec que és perquè normalment se'ls dona més importància als personatges masculins, ja que de Cronos i Zeus, per exemple, ja n'havia sentit a parlar.
Molt bona feina Júlia!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts